George Michael – Listen Without Prejudice Vol. 1

George Michael - Listen Without Prejedice (fashion+lifestyle.wordpress.com)

George Michael – Listen Without Prejedice

Albumgegevens

Artiest George Michael
Album Listen Without Prejudice Vol. 1
Jaar van uitgave 1990

Beoordeling

Recensie

Voor vandaag had ik eigenlijk het jaaroverzicht 2016 gepland staan, maar het bericht dat net na middernacht bekend werd, heeft me doen besluiten het jaaroverzicht te verplaatsen naar 30 december. In plaats daarvan een eerbetoon aan het album Listen Without Prejudice Vol. 1 van George Michael, die gisteren overleed op 53-jarige leeftijd.

Aanloop naar Listen Without Prejudice Vol. 1

In 1986 werd Wham! opgeheven. Een van de belangrijkste redenen werd ingegeven door Michael’s frustratie dat Wham! werd gezien als een teenybopper bandje, ondanks de steeds serieuzere onderwerpen in de muziek. Met Careless Whisper en A Different Corner had Michael al geroken aan solo-nummers en dat beviel goed. Na het opheffen van de groep begon Michael direct aan zijn eerste solo-album: Faith. Het grootste deel van 1987 werd besteed aan het album. Aan het eind van hetzelfde jaar kwam het uit en het was een enorm groot succes: het werd ruim 14 miljoen keer verkocht. Het bevatte de hits Faith, (Prince pastiche) I Want Your SexFather Figure en Monkey. Het album brak duidelijk met het onschuldige Wham! verleden.

Vervolg

Na het grote succes van Faith waren de verwachtingen voor het vervolg hoog gespannen. In september 1990 werd de opvolger, Listen Without Prejudice Vol. 1, uitgegeven. Het was (alweer) een breuk met zijn verleden. Het album leek in niets op zijn voorganger. Veel akoestische instrumentatie en een wat sombere inslag in de teksten en melodieën. Hij wilde serieus worden genomen als componist en zanger (de albumtitel spreekt boekdelen). Iets wat met dit album wonderwel lukte. Het is een prachtig album geworden.

George Michael - Freedom 90 Clip (lepakway.blogspot.nl)

George Michael – Freedom 90 Clip

Michael weigerde in de clips voor de singles van dit album te figureren. De video Praying For Time bevatte de tekst van het nummer op een grijze achtergrond en de (iconische) Freedom 90 video bevatte topmodellen die het nummer playbackten en bevatte beelden van vlam gevatte Faith iconen en kleding.

Nummers als Praying For TimeFreedom 90Cowboys And AngelsWaiting For That Day en Heal The Pain waren prima indicaties van wat Michael allemaal kon op compositorisch, lyrisch en muzikaal vlak. Prachtige nummers op een prachtige plaat. Een absolute aanrader!

Medio volgend jaar komt Listen Without Prejudice 25 uit: een geremasterde versie met veel extra’s, waaronder de prachtige MTV Unplugged registratie uit 1996, die ik op bootleg heb aangeschaft. Nu eindelijk officieel uitgebracht!

Ook goed: Older.

 

5 reacties

Ga naar reactie formulier

 1. De groten zijn dit jaar met bosjes heengegaan…

  1. Inderdaad. Misschien de jaarafsluiting maar uitstellen tot de eerste van januari. Je weet maar nooit….

    • Lisette op 26-12-2016 om 22:13
    • Reageer

    We hebben nog 5 dagen te gaan… brrr

  • Lisette op 26-12-2016 om 22:12
  • Reageer

  Bijzonder om te lezen dat George eigenlijk nooit kon breken met wat hij niet wilde zijn. Althans, en dan doorbreken bij het grote publiek. Best verdrietig maar hij is nu met de groten der aarde. RIP. Dank voor deze speciale editie.

  1. Ja, idd. Ik vermoed dat dat wel een (groot) verdriet zal zijn gebleven.
   Graag gedaan!

Complimenten/opmerkingen? Graag!