Prince Charles & The City Beat Band – Stone Killers

Introductie

Computone Lyricon (preservationsound.com)

Computone Lyricon

Prince Charles And The City Beat Band was een Amerikaanse synth-funk band, die actief was in het begin van de jaren (19)80.

Prince Charles

Charles Alexander, ook bekend onder zijn alias Prince Charles, en zijn band The City Beat Band brachten drie albums uit in het begin van de jaren (19)80:

 • Gang War (1981);
 • Stone Killers (1982);
 • Combat Zone (1984).

De albums waren redelijk succesvol in Europa, maar deden bijna niets in de VS. Ze waren de support act voor Duran Duran in 1983 and 1984.

De muziek van Prince Charles And The City Beat Band kan worden omschreven als synth-funk, electro-funk of (next-generation) p-funk en bevat het gebruik van een unieke wind synthesizer, genaamd Lyricon.

Charles Alexander was componist, zanger en multi instrumentalist. het geluid van de groep bevatte al veel elementen van de toekomstige rap.

Stone Killers

Prince Charles & The City Beat Band - Stone Killers (amazon.com)

Prince Charles & The City Beat Band – Stone Killers

Dit jaar is de 35e verjaardag van het beste Prince Charles And The City Beat Band album, Stone Killers. Het album bevat de sterkste collectie nummers, alsook een aantal van de sterkste voorbeelden van de nieuwe electro-funk, zoals Don’t Fake The Funk en Cash (Cash Money).

Mocht je het album tegenkomen, koop het, luister het en geniet. Het is een vergeten meesterwerk.

Nummers

Alle nummers geschreven door Charles Alexander.

 • Don’t Fake The Funk
 • Cash (Cash Money)
 • Big Chested Girls
 • Cold As Ice (NYC Blues)
 • I’m A Fool For Love
 • Jungle Stomp
 • Bush Beat
 • Video Freak (Defend It!)

Na Prince Charles

Charles Alexander (wikipedia.org)

Charles Alexander

Toen rap meer en meer het nieuwe geluid werd, hief Alexander zijn funk band op en specialiseerde zich in (audio) engineering. Hij werd een gewilde opname/mixing engineer en producer. Vanaf het einde van de jaren (19)80 tot en met het begin van de jaren (19)90 werkte hij aan albums van o.a. Kashif en Jodeci. Toen hij een samenwerkingsverband aanging met het Bad Boy label, raakte zijn carrière in een stroomversnelling. Hij werkte mee aan bijna elke release van het label, zoals My Life van Mary J. Blige, Ready to Die van Notorious B.I.G. en No Way Out van Puff Daddy. Daarnaast werkte hij, naast vele anderen, met Destiny’s Child, Angie Stone en Alicia Keys. Alexander heeft meer dan 40 Platina en Goud albums op zijn naam staan, won 3 Grammy Awards (en 7 nominaties) en het Franse Victoire de la Musique.

Hij is ook Professor op de afdeling Music Production & Engineering aan het Berklee College of Music in Boston, Massachusetts.

Ter afsluiting

Ken je dit album? Wat vind jij er van? Laat het weten!

 

Complimenten/opmerkingen? Graag!