Prince is alleen met Kerst, Another Lonely Christmas

Prince - Purple Rain Tour - Live (cnn.com)

Prince – Purple Rain Tour – Live

Inleiding

Op 26 december 1984 speelde Prince het enige Kerstnummer dat hij ooit uitbracht live voor de eerste en laatste keer: Another Lonely Christmas.

18 en 19 februari 1984

Sunset Sound Recording Studio Logo (fourplayjazz.com)

Het verhaal van Another Lonely Christmas begint op 18 februari 1984, toen Prince in de Sunset Sound Studio aan het werk ging met zijn allereerste (en laatste) Kerstnummer dat zou worden uitgebracht. Hij werkte alleen (ondersteund door engineer Peggy McCreary) aan het nummer en vertrok rond 22:00, opvallend vroeg.

De dag erna werden overdubs gedaan en werd het nummer afgemixt. De mix is opvallend, want het is nogal old-school. Het lijkt te verwijzen naar jaren (19)60 productie technieken. De ritmesectie (live drums en bas) zitten links in de mix, de andere instrumenten rechts. De vocalen bevatten veel echo.

Verder lijkt het vooruit te wijzen naar het volgende album Around The World In A Day, dat in april 1985 zou verschijnen. De gitaar, die soms behoorlijk overstuurd is, is in de mix verstopt. Dat geldt ook voor de afsluitende (gierende) solo.

Prince - Another Lonely Christmas (thecurrent.org)

Prince – Another Lonely Christmas

Onderwerp

Another Lonely Christmas was geen standaard Kerstnummer. De hoofdpersoon is alleen met Kerst:

Last night I spent another lonely Christmas
Darling, darling, U should’ve been there
Cuz all the ones I dream about
U are the one that makes my love shout
U see, U are the only one I care 4

Na herinneringen over naakt zwemmen, spellen spelen, vertelt de hoofdpersoon dat hij het zusje van zijn geliefde tegenkomt:

Hey, I saw your sister skatin’ on the lake this afternoon
Good heaven, how she’s grown
She swoons the boy skaters cuz she’s so tall
But of all your father’s children
All your father’s children, baby
U know U are the finest of them all
U are brighter than the northern star and I…

Waarna het refrein het weer overneemt. In de extended version van het nummer is een extra couplet opgenomen over het drinken van “banana daiquiris” en het gemis dat de hoofdpersoon ervaart.

In het volgende couplet wordt duidelijk wat er precies aan de hand is:

My mama used 2 say always trust your lover
But now I guess that only applies 2 her
Cuz baby, U promised me
Baby, U promised me U’d never leave
Then U died on the 25th day of December

Het is inmiddels 7 jaar geleden dat zijn geliefde overleed en sindsdien viert hij zijn Kerstdagen eenzaam en alleen en is het gemis dat hij dagelijks ervaart nog groter. Niet echt een gezellig onderwerp en zeker geen Kerstkraker. Prince heeft het dan ook niet opgenomen met de bedoeling er een “evergreen” van te maken.

Op 17 november 1997 werd via de website Love 4 One Another tijdens het zogenaamde ? of the week de vraag “Is ‘Another Lonely Christmas’ based on a true experience? It sounds as if u put your soul into that song” gesteld, waarop Prince (destijds onder de naam ) kort en bondig antwoordde met “That song is a work of fiction”.

Prince And The Revolution - I Would Die 4 U (single en maxi-single) (genius.com/amazon.com)

Prince And The Revolution – I Would Die 4 U (single en maxi-single)

Uitgave

Another Lonely Christmas is op 28 november 1984 op uitgebracht (2 dagen daarvoor in Europa) als B-kantje van de single I Would Die 4 U, afkomstig van het wereldwijde succesalbum Purple Rain. De maxi-single werd uitgebracht op 19 december en die bevatte de extended version van Another Lonely Christmas.

De single versie werd in 1993 uitgebracht van de verzamelaar The Hits / The B-Sides. Beide versies waren onderdeel van de Purple Rain Deluxe Expanded die werd uitgebracht in 2017.

Prince - Purple Rain Tour - Fooddrive St Paul Minneapolis (princevault.com)

Fooddrive oproep

Kerst 1984

Prince en band speelden ’thuis’ van 23 tot en met 28 december 1984, waar 5 uitverkochte concerten werden gegeven in het St. Paul Civic Center in St. Paul, Minnesota (St. Paul en Minneapolis worden tezamen de Twin Cities genoemd). De dag voor Kerst speelde Prince een matinee concert, omdat hij begreep dat mensen Kerstavond graag thuis zouden willen doorbrengen. Desondanks werd Prince begroet door demonstranten. Susan Rogers: “We did an early show that day because Prince wanted to be respectful to people and their desire to be with their families on Christmas Eve. But when we pulled up, I remember seeing placards that read ‘Prince of Peace, not the Prince of Porn'”.

Prince vierde Kerstavond niet. Hij werkte nog kort aan twee nummers en stelde die avond, met engineer Susan Rogers, het Around The World In A Day album vast en vervaardigde de definitieve configuratie.

Op Eerste Kerstdag was er geen concert en bracht Prince Kerst thuis alleen door. Op Tweede Kerstdag werd er weer gespeeld. Na de eerste toegift zei Prince “We’d like to give you a Christmas present right now. This is a new song. We’ve never played it before, but… from us to you.”, waarna de eerste en laatste live uitvoering van Another Lonely Christmas volgde.

Protest

Prince - Christian protest in Minneapolis - The Sedalia Democrat 21-12-1984 (prince.org)

The Sedalia Democrat 21-12-1984

De gouverneur van de staat Minneapolis, Rudy Perpich, riep de periode dat Prince in St. Paul speelde officieel uit tot ‘Prince Days’. Dit was zeer tegen het zere been van het Zion Christian Center, dat opereerde vanuit St. Paul. Deze gezellige club van bezorgde christenen (die er wel vaker bij zijn als de rechten van anderen kunnen worden afgeknepen) stoorden zich aan de inhoud en het imago van Prince als satanische pornoster, die zijn ‘viezigheid’ schaamteloos speelde rondom de Kerstdagen.

Tijdens de concerten werd gedemonstreerd tegen de Prince Of Perversion door deze specifieke groep, die ook landelijk bekend was, doordat ze het verbranden van rock albums organiseerde.

Uiteraard waren de protesten tevergeefs. De concerten gingen gewoon door, net als de ‘fooddrives’ die Prince tijdens de gehele Purple Rain Tour organiseerde, met de bedoeling eten op te halen voor mensen die het minder hadden getroffen, waaronder werklozen, ouderen en mensen die te weinig inkomen hadden. Een stuk mensvriendelijker dan het imago dat hem werd aangemeten.

In de uitgave van 21 januari 1985 van Jet verscheen het verhaal What’s Behind Protest Of Prince in His Hometown?, een interessant tijdsbeeld over de wijze waarop tegen Prince werd aangekeken in die tijd: subversief, seksbelust en gevaarlijk (voor de jeugd). Het artikel gaat ook in op (vermeend) racisme in het witte Minnesota. Het artikel is hieronder opgenomen.

Ter afsluiting

Prince nam met Another Lonely Christmas niet één van zijn vrolijkste nummers op, maar wel een nummer dat emotioneel overtuigde en ook buiten de Kerst periode gedraaid kan worden. Het gaat uiteindelijk over verlies en eenzaamheid en het feit dat met name dat laatste niet 1,2,3 op te lossen is.

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Prince is alleen met Kerst, Another Lonely Christmas. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Prince Purple Rain Footer (officialprincemusic.com)

Complimenten/opmerkingen? Graag!