The Family Stand – Moon In Scorpio

Albumgegevens

Artiest The Family Stand 
Album Moon In Scorpio 
Jaar van uitgave 1991 

Beoordeling

Recensie

Onbekend maakt onbemind.

Voor dit album geldt dat helaas ook. Een meesterwerk van een fantastische band met de topzangeres Sandra St. Victor.

Na het tweede album Chain, waarop (bescheiden) hitje Ghetto Heaven stond, verscheen in 1991 dit Moon In Scorpio. Waarschijnlijk door het eclectische karakter van het album vielen de verkoopcijfers tegen. Het album was te ambitieus en te creatief voor de gemiddelde luisteraar en ging grotendeels langs iedereen, behalve de critici, heen.

Tevens zat de tijdgeest tegen: inmiddels was alles grunge en Nirvana. Er was al zwarte rockband (Living Colour) en hip-hop ging alleen nog maar over gangsta-rap. Dit album viel in geen van de categorieën en kreeg dus weinig radio en marketing aandacht. Geheel onterecht.

Het album kent een grote variëteit aan stijlen: soul, (hard) rock, funk, jazz, gospel en hip-hop. Het album werd in dezelfde lijn geplaatst als Sly & The Family Stone, Prince, Ike & Tina Turner en Mother’s Finest. Het geeft een aardige indicatie van wat het album is, maar doet het eigenlijk meer tekort. Moon In Scorpio is een volstrekt uniek album van een unieke band.

Eigenlijk is dit album alleen al voor het prachtige The Education Of Jamie de moeite van het aanschaffen waard. De stem van Sandra St. Victor is fenomenaal en hartverscheurend. Een absoluut hoogtepunt op dit prachtige album.

Dan is er ook nog Plantation Radio, een nummer dat eigenlijk gaat over (het lot van) The Family Stand: niemand weet wat te doen met bands/nummers die niet passen binnen een bepaald format, met als gevolg dat er helemaal niets gebeurt met muziek die meer wil/kan dan het voorgeprogrammeerde sjabloon.

Een van de beste albums die je (waarschijnlijk) nooit hebt gehoord: mocht je de cd tegenkomen: kopen! Op datum van schrijven ook te vinden op Spotify.

Afbeelding

Family Stand - Moon In Scorpio (allmusic.com)

 

4 reacties

Ga naar reactie formulier

 1. Wat een plaat was/is dit inderdaad! Leuk, helemaal vergeten, heb ‘m nu opstaan.

  1. Ja, leuk he? Veel gedraaid, ook toen. Wereldplaat!

  • Eelco Van Den Berg op 02-02-2017 om 21:58
  • Reageer

  Ooit blind gekocht op basis van alleen de recensie in OOR. Nooit spijt van gehad en dit is inderdaad van het niveau Sign Of the times of zelfs beter

  1. 🙂

Complimenten/opmerkingen? Graag!