Sylvian & Sakamoto brengen de prachtige Bamboo Houses & Bamboo Music uit!

David Sylvian & Ryuichi Sakamoto 1982 (youtube.com)

David Sylvian & Ryuichi Sakamoto 1982

Inleiding

Op 23 juli 1982 werden de single en maxi single van David Sylvian en Ryuichi Sakamoto’s Bamboo Houses en Bamboo Music uitgebracht. Voor mij nog steeds één van de beste (maxi)singles aller tijden.

Samenwerking

De eerste keer dat David Sylvian en Ryuichi Sakamoto samenwerkten was in 1980, toen Sakamoto keyboards speelde op Taking Islands In Africa, afkomstig van het Japan album Gentlemen Take Polaroids.

Maart 1982

Op 4 maart 1982 trad Japan op in het Britse muziekprogramma Old Grey Whistle Test en speelde twee nummers: Ghosts, dat net op single was uitgebracht en een onverwacht grote hit zou gaan worden, en Cantonese Boy. Direct na de opname doken Ryuichi Sakamoto en David Sylvian de studio om samen muziek te maken en opnemen. Plaats van handeling: Genetic Sound Studios in Reading.

Op dat moment waren beide mannen nog steeds onderdeel van hun respectievelijke groepen, David Sylvian van Japan, dat later in het jaar bekend zou maken dat ze uit elkaar gingen, en Ryuichi Sakamoto van het invloedrijke Yellow Magic Orchestra (YMO), dat in 1984 onofficieel zou stoppen.

Het was de eerste keer dat Sylvian en Sakamoto echt samenwerkten en samen muziek maakten. Het duurde niet lang voordat Bamboo Houses qua opzet klaar was, maar ze waren beiden niet overtuigd dat het een A-kant waardig was en werkten verder. Sakamoto had maar een dag of 6 tijd en dus bleef Sylvian met producer Steve Nye over om met de opnamen en riffs verder te werken.

Japan drummer Steve Jansen werkte ook mee aan de opnamen en voegde drums en percussie toe, op de manier zoals alleen Jansen dat kon.

Ook al was Sylvian initieel niet 100% overtuigd van het eindresultaat, met name vanwege de manier waarop de muziek uiteindelijk tot stand kwam (Sylvian was na de initiële opanmen nog weken bezig), waren zowel Bamboo Houses als Bamboo Music een goede indicatie van waar Sylvian en Sakamoto samen toe in staat waren: complexe, dynamische en originele muziek, geënt op ingenieuze ritmes. De invloed van de synthesizer was enorm. De enige analoge instrumenten waren de marimba en de drums. Ondanks de elektronica, hadden de nummers een duidelijke ‘feel’, in tegenstelling tot het kille Japan album Tin Drum, dat een half jaar eerder was uitgekomen.

Sylvian & Sakamoto - Bamboo Houses / Bamboo Music (maxi-single) (discogs.com/apoplife.nl)

Sylvian & Sakamoto – Bamboo Houses / Bamboo Music (maxi-single)

Waardering

Toen ik destijds de 12-inch kocht was ik diep onder de indruk. De ritmes waren indrukwekkend, de zang en melodieën prachtig en warm, en het geheel was innovatief en origineel.

De rijkheid aan ideeën is onvoorstelbaar groot en deed absoluut verlangen naar meer.

De single behaalde de 30e plaats in de Engelse hitlijsten.

Teksten

Bamboo Houses

All the buildings I have loved
Are barely standing
All the children too young and thin
Sing bamboo music

© 1982 David Sylvian en Ryuichi Sakamoto

Bamboo Music

I walk through open fields
Where children sing
Bamboo music
A song for life itself
Play to win
In bamboo music

We work – working harder still
Down where life begins
From here to heaven
We fight – fighting harder still
Down where life begins
From here to heaven

Building bamboo houses by the million
Lighting fires that only burn inside
Singing bamboo music by the million
Fighting for our lives

I walk through open fields
Where children sing
Bamboo music
A glimpse of life itself
Of sun and steel
In bamboo music

We work – working harder still
Down where life begins
From here to heaven
We fight – fighting harder still
Down where life begins
From here to heaven

Building bamboo houses by the million
Lighting fires that only burn inside
Singing bamboo music by the million
Fighting for our lives

© 1982 David Sylvian en Ryuichi Sakamoto

Sylvian & Sakamoto - Bamboo Houses / Bamboo Music - Advertentie (facebook.com)

Sylvian & Sakamoto – Bamboo Houses / Bamboo Music – Advertentie

Nummers

Nummers geschreven door David Sylvian en Ryuichi Sakamoto.

 • Bamboo Houses
 • Bamboo Music

Muzikanten

 • Ryuichi Sakamoto – keyboards, programming, MC4, marimba, gesproken tekst op Bamboo Houses
 • David Sylvian – keyboards, programming, zang
 • Steve Jansen – (elektronische) percussie

Productie

 • Ryuichi Sakamoto – producer
 • David Sylvian – producer, mix, hoes ontwerp & layout
 • Steve Nye – producer, geluid engineer, mix

Beide nummers werden uitgebracht op een zogenaamde dubbele A-kant single en maxi-single. Op de maxi-single waren beide nummers ongeveer 1 minuut langer. Voor het nummer Bamboo Music werd een videoclip opgenomen, waar Sylvian, Sakamoto en Jansen in voorkomen.

Een remix van Bamboo Houses werd uitgebracht op de David Sylvian verzameleer Everything And Nothing uit 2000 en beide nummers werden in 2012 uitgebracht op de tweede Sylvian verzamelaar A Victim Of Stars 1982–2012. Op 18 april 2015, als onderdeel van Record Store Day, werd de single Bamboo Houses / Bamboo Music opnieuw uitgebracht in een beperkte oplage van 1.000 exemplaren, met een nieuwe hoes.

Sylvian & Sakamoto - Bamboo Houses / Bamboo Music - Labels (maxi-single) (discogs.com/apoplife.nl)

Sylvian & Sakamoto – Bamboo Houses / Bamboo Music – Labels (maxi-single)

Verdere samenwerking

David Sylvian en Ryuichi Sakamoto zouden regelmatig blijven samenwerken:

 • In 1983 schreven ze Forbidden Colours, de titelsong voor de speelfilm Merry Christmas, Mr. Lawrence, waar Sakamoto ook in speelde, naast onder andere David Bowie. Forbidden Colours is waarschijnlijk de meest bekende van de samenwerkingen en het was een bescheiden hit in 1983.
 • In 1984 bracht David Sylvian zijn solo debuutalbum Brilliant Trees uit. Sakamoto werkte mee aan het album.
 • In 1985 schreven ze samen Steel Cathedrals, dat als soundtrack was bedoeld voor een film van Sylvian en Yasayuki Yamaguchi. Het nummer werd uitgebracht op het David Sylvian album Alchemy: An Index Of Possibilities uit 1985.
 • In 1989 verzorgde Sakamoto een groot aantal arrangementen en speelde keyboard op bijna alle nummers van David Sylvian’s album Secrets Of The Beehive..
 • In 1992 werkte Sylvian mee aan de Sakamoto single Heartbeat. Tijdens de opnamen ontmoette Sylvian Ingrid Chavez, een voormalig Prince medewerker. Nog hetzelfde jaar trouwden ze en zouden twee dochters krijgen. Ze scheidden in 2003.
 • Op het Sylvian album Dead Bees On A Cake uit 1999 werkte Sakamoto mee op 7 van de 14 nummers.
 • In 2001 was Sakamoto betrokken bij No More Landmine, een internationaal initiatief om kennis over te dragen over het opruimen van landmijnen. Voor een single, Zero Landmine, vroeg Sakamoto of Sylvian een simpele, invoelende tekst kon schijven. De single bevatte een aantal uitvoeringen van het nummer, waaronder één waarop Sylvian zong, begeleid door Sakamoto op piano.
 • In 2003 werkten ze samen aan de EP World Citizen.

Ter afsluiting

Wat vind jij van de samenwerking(en) van David Sylvian en Ryuichi Sakamoto, en van Bamboo Houses / Bamboo Music? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Sylvian & Sakamoto brengen de prachtige Bamboo Houses & Bamboo Music uit!. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!