Arcade Fire, 28-09-2022

2022-09-28 Arcade Fire - The "WE" Tour (mojo.nl)

Concertgegevens

Artiest Arcade Fire
Tournaam The “WE” Tour
Datum 28-09-2022
Locatie Ziggo Dome
Plaats Amsterdam

Beoordeling

De vraag die velen heeft bezig gehouden was of de recente beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag aan het adres van zanger en componist Win Butler het concert zouden beïnvloeden. Het korte antwoord: nee, volgens mij dan.

Maar er is wel wat aan de hand. De 2e ring in de Ziggo Dome is leeg, maar ook de 1e ring vertoont lege plekken. Omdat de bovengenoemde beschuldigingen zich pas openbaarden rond augustus en voorverkoop in mei was gestart, zie ik daar geen direct verband tussen. De bereidheid om naar Arcade Fire te gaan neemt af. Wellicht heeft dat ook te maken met de ronduit bespottelijke prijzen die worden gerekend voor een ticket, maar de relatie tussen Arcade Fire en Nederland verliep altijd al moeizamer dan in de rest van Europa. Waar Arcade Fire in Nederland met moeite de (destijds) Heineken Music Hall uitverkocht, stonden ze in de onze omringende landen in grote zalen.

De laatste keer dat ik Arcade Fire zag was ik teleurgesteld (Arcade Fire, 19-04-2018), misschien gold dat voor meer mensen. Tevens behoren de laatste twee albums, Everything Now (2017) en WE (2022) niet tot het beste werk van de band. Hoe zou het vanavond uitpakken?

Het begin was wat rommelig, met name door een slecht geluid, maar vanaf Afterlife begon het concert goed op gang te komen. Reflektor was een indrukwekkend hoogtepunt, gevolgd door 3 nieuwe nummers, die het plaatniveau ver overstegen. The Suburbs was een mooie ode aan David Bowie en via nog een nieuw nummer de aankondiging voor een dampend Sprawl II (Mountains Beyond Mountains). Na publieksfavoriet en ABBA kloon Everything Now was de hoofdset voorbij. Een indrukwekkend geheel, waarbij de band regelmatig boven zichzelf uitsteeg. Beschuldigingen, lege ring, slechte avond? Niets van dat al. Een goed concert van een band die prima speelde.

De toegift, in het midden van de zaal, moest nog komen. En die was prachtig. End Of The Empire was intiem, klein en ingetogen, gevolgd door een euforisch Wake Up.

Wellicht mede veroorzaakt door mijn twijfel, en daarmee samenhangende, lagere verwachtingen, maar dit was onverwacht goed. Een top avond.

Setlist

Age of Anxiety I / Ready To Start / Black Wave/Bad Vibrations / Creature Comfort / Afterlife / Reflektor / Age of Anxiety II (Rabbit Hole) / The Lightning I / The Lightning II / Rebellion (Lies) / Month Of May / Here Comes The Night Time / The Suburbs / The Suburbs (Continued) / Unconditional I (Lookout Kid) / Sprawl II (Mountains Beyond Mountains) / Everything Now

Encore:
End of the Empire I-III / End of the Empire IV (Sagittarius A*) / Wake Up

Concertkaartje

Arcade Fire, 28-09-2022,  concertkaartje (apoplife.nl)

2 reacties

    • Andre van Alphen op 29-09-2022 om 17:04
    • Reageer

    Ik had graag gegaan maar het viel in mijn vakanties. Net zoals Nutini. Keuze, keuzes. Maar leuk om te lezen

    1. Tja, gelukkig is Kendrick wel veilig gesteld!

Complimenten/opmerkingen? Graag!