Frank Ocean – channel ORANGE

Frank Ocean live (latimes.com)

Frank Ocean live

Inleiding

Op 10 juli 2012 bracht Frank Ocean zijn prachtige debuutalbum channel ORANGE uit. Een terugblik op een soul/R&B/hip-hop klassieker.

Frank Ocean

Op 28 oktober 1987 werd Christopher Edwin Breaux geboren in Long Beach, Californië. De familie verhuisde naar New Orleans in 1992, waar Breaux de scholen doorliep en in 2005 Engels ging studeren. Toen in augustus 2005 de orkaan Katrina New Orleans teisterde was Breaux zijn huis en zijn opname mogelijkheden kwijt. Snel daarna werd de focus gelegd op een muziek carrière.

Frank Ocean - nostalgia,ULTRA. (reddit.com)

Frank Ocean – nostalgia,ULTRA.

In 2006 verhuisde Breaux naar Los Angeles om zijn grote droom waar te maken. Hij maakte al snel naam als Lonny Breaux, de naam waaronder hij nummers schreef. Zijn nummers vielen in de smaak, en werden afgenomen door grote artiesten als Justin Bieber, Beyoncé, John Legend en Brandy. Maar als die nummers voor anderen werkten, waarom dan ook niet voor hemzelf?

Hij besloot zijn naam te veranderen naar Frank Ocean, een combinatie van de naam van Frank Sinatra en de film waar hij in 1960 in speelde, Ocean’s 11. Ocean sloot zich aan bij het hip-hop collectief Odd Future (dat onder andere ook bestond uit Earl Sweatshirt en Tyler, The Creator). Eind 2009 tekende hij een contract met Def Jam Recordings, maar dat was initieel een ongelukkig huwelijk. Ocean voelde zich genegeerd en startte aan een mixtape, die hij zelf bekostigde en op 16 februari 2011 zelfstandig online uitbracht, gratis. Het resultaat, nostalgia,ULTRA., is een prachtige introductie tot Frank Ocean en werd door critici de hemel ingeprezen.

En, wonder boven wonder, de relatie met Def Jam verbeterde aanzienlijk, toen ze doorkregen dat Frank Ocean echt wel wat kon en belangrijk zou kunnen zijn voor het label. In juni 2011 maakte Ocean bekend dat hij zou meewerken aan het komende Kanye West / Jay-Z album Watch The Throne. Hij schreef mee en zong mee op twee nummers van dat album, dat een enorm verkoopsucces was.

In juni 2012 stelden journalisten vragen bij teksten voor het komende channel ORANGE album, dat zij al hadden gehoord tijdens ‘pre-release listening events’, maar er werden ook vragen gesteld over Ocean’s seksuele voorkeur (wat klaarblijkelijk van belang is). In december 2011 had Ocean een stuk geschreven dat ingaat op de gevoelens die als 19 jarige had voor een man, en waarin hij het zijn eerste liefde noemde. Initieel was het plan om de tekst op te nemen in het begeleidende boekje dat geleverd werd bij channel ORANGE, maar door de vragen wijzigde Frank Ocean zijn plan en publiceerde het op 4 juli 2012 op zijn Tumblr blog. Het stuk was een unicum in de hip-hop wereld, die niet gewend was aan dit soort ontboezemingen. Ocean stelde zich kwetsbaar op en werd er voor geprezen. Niet alleen door Def Jam, maar ook door vele collega’s, muzikanten en mede bandleden van Odd Future.

N.B.:
Zie Frank Ocean – Tumblr blog 04-07-2012 voor de volledige tekst die Frank Ocean schreef.

Frank Ocean - channel ORANGE (spotify.com)

Frank Ocean – channel ORANGE

channel ORANGE

De officiële uitgavedatum voor het (debuut) album van Frank Ocean werd vastgesteld op 17 juli 2012. Echter, om lekken van het album op het internet tegen te gaan, was het album intern gepland voor een week eerder, het werd al op 10 juli 2012 digitaal uitgebracht.

Ocean startte in februari 2011 aan nummers voor channel ORANGE. Ocean verklaarde later dat de nummers binnen twee weken geschreven waren, waarna Ocean de nummers in een volgorde plaatste (zoals ze ook op het uiteindelijke album staan) en startte de opnamen in die volgorde. Het opname proces werd beïnvloed door oude albums, waar Ocean en de betrokken producer(s) veel naar luisterden. Het zette ook de sfeer voor het album.

In tegenstelling tot voorganger nostalgia,ULTRA., werd de nadruk gelegd op gebruik van instrumenten tegenover het eerdere gebruikte sampling procedé en live drums werden gebruikt in een aantal nummers. Ocean’s naam was rijzende, dus veel artiesten wilden graag met hem werken, waaronder Pharrell Williams, John Mayer en Outkast rapper André 3000, die een rap en gitaarspel leverde aan Pink Matter.

Tijdens het werk aan het nieuwe album postte Ocean een vroege versie van Thinkin About You op zijn Tumblr blog, het eerste bewijs voor de buitenwereld dat Ocean daadwerkelijk bezig was met nieuwe muziek. In september 2011 werd een video voor Thinkin Bout You uitgebracht.

Hoes

De hoes is ontworpen door Thomas Mastorakos, Aaron Martinez en Phil Toselli. De fotografie werd verzorgd door Dave Eggar. De kleur oranje is een bewuste keuze; het is de kleur voor zomer voor Ocean, het verwijst ook naar de tijd dat hij zijn eerste grote liefde beleefde. Ocean wilde zijn eigen naam niet op de hoes terugzien.

Frank Ocean - Grammy voor channel ORANGE (rollingstone.com)

Frank Ocean – Grammy voor channel ORANGE

Recensie

Ik weet niet meer precies hoe ik aan het album ben gekomen. Ik weet dat ik het in de zomer van 2012 kocht en dat ik direct verkocht was. Het is een intiem, subtiel, ontroerend en zeer muzikaal album, dat vol staat met prachtige muzikale vondsten, vocalen en teksten. Het is tevens een van de weinige albums waar alle gasten echt iets toevoegen, zonder de hoofdartiest te overschaduwen. Het is hip-hop met soul, funk en pop invloeden. Hoogtepunt na hoogtepunt op dit album.

De nummers Sweet Life en Super Rich Kids vallen op vanwege het thema: verveelde, verwende rijke kinderen, die niet (meer) weten wat ze met hun leven aan moeten. Beiden prachtige, invoelende nummers, waarin rijkdom wordt afgeschilderd als een lege huls. Een verfrissend perspectief. Ocean schetst de leegheid van het bestaan treffend:

You’ve had a landscaper and a house keeper since you were born
The starshine always kept you warm
So why see the world, when you got the beach?
Don’t know why see the world, when you got the beach?

© 2022, Sweet Life – Frank Ocean

En explicieter nog:

Too many bottles of this wine we can’t pronounce
Too many bowls of that green, no Lucky Charms
The maids come around too much
Parents ain’t around enough
Too many joy rides in daddy’s Jaguar
Too many white lies and white lines
Super rich kids with nothing but loose ends
Super rich kids with nothing but fake friends

© 2022, Super Rich Kids – Frank Ocean

Crack Rock toont de andere kant van de Amerikaanse samenleving: verslaving, gebroken families, wapengeweld en de desinteresse van overheid, instellingen en publieke opinie. De tegenstelling met de voorgaande nummers is schrijnend.

Door vele recensenten wordt Pyramids het hoogtepunt en centrale thema van het album genoemd. Terecht, denk ik. Pyramids klinkt als niets anders dat ik ooit heb gehoord. Cleopatra wordt opgevoerd als de Egyptische keizerin die iedereen als historisch figuur kent, maar verderop in het nummer is Cleopatra een stripper in striptent The Pyramid. Een indrukwekkend werkstuk van bijna 10 minuten!

Lost is het meest poppy nummer op het album, waarvan het refrein exemplarisch is voor de manier waarop Ocean melodie inzet op dit album.

Lost, lost in the heat of it all
Girl, you know you’re lost
Lost in the thrill of it all
Miami, Amsterdam, Tokyo, Spain, lost
Los Angeles, India, lost on a train, lost

© 2022, Lost – Frank Ocean

Bad Religion was de grote hit van het album dat niet op single verscheen. Ocean’s uitvoering van het nummer in Jimmy Fallon’s TV show op 9 juli 2012 ging de uitgave van het album vooruit. Het was zijn eerste televisie optreden en maakte grote indruk.

Pink Matter wedijvert wat mij betreft met Pyramids om de titel ‘beste nummer van het album’. Niet in de laatste plaats doordat André 3000 haast achteloos aantoont hoe briljant hij is als tekstschrijver en rapper. En, hij heeft gitaarlessen genomen en speelt gitaar, en hoe!

Forrest Gump is het nummer dat ingaat op Ocean’s eerste grote liefde, waarin Ocean zich in de rol van Jenny plaatst, de vrouwelijke tegenpool van Tom Hanks in de Forrest Gump film.

Het is onmogelijk dit album te hoog te beoordelen, het behoort tot mijn favorieten van het nieuwe millennium.

Frank Ocean - channel ORANGE - De singles (discogs.com)

Frank Ocean – channel ORANGE – De singles

Singles

Zoals gezegd is Bad Religion niet als single uitgebracht, een gemiste kans, maar de volgende prachtige nummers wel:

 • Thinkin Bout You
  (uitgebracht op 17 april 2012)
 • Pyramids
  (uitgebracht op 8 juni 2012)
 • Sweet Life
  (uitgebracht op 6 juli 2012)
 • Lost
  (uitgebracht op 17 december 2012)
 • Super Rich Kids
  (uitgebracht op 17 maart 2013)

Nummers

 1. Start
 2. Thinkin Bout You
 3. Fertilizer
 4. Sierra Leone
 5. Sweet Life”
 6. Not Just Money
 7. Super Rich Kids (featuring Earl Sweatshirt)
 8. Pilot Jones
 9. Crack Rock
 10. Pyramids
 11. Lost
 12. White (featuring John Mayer)
 13. Monks
 14. Bad Religion
 15. Pink Matter (featuring André 3000)
 16. Forrest Gump
 17. End

De cd editie bevatte als laatste nummer:

 1. End / Golden Girl (featuring Tyler, The Creator)

Alle nummers geschreven door Christopher Breaux (Frank Ocean) en James Ho, behalve 2,8: Christopher Breaux en Shea Taylor, 3: James Fauntleroy en Reginald Perry (cover van James Fauntleroy’s Fertilizer), 5: Christopher Breaux en Pharrell Williams, 6: Rosie Watson, 7: Christopher Breaux, James Ho, Thebe Kgositsile, Mark Morales, Nathaniel Robinson Jr., Mark Rooney, Kirk Robinson en Roy Hammond, 11: Christopher Breaux, James Ho, Micah Otano en Edwin Paul Shelton II, 12: Christopher Breaux en Tyler Okonma, 14: Christopher Breaux, Monte Neuble, Charlie Gambetta, Kevin Risto en Waynne Nugent, 15: Christopher Breaux, James Ho en André Benjamin, 17: Christopher Breaux, James Ho, Pharrell Williams en Tyler Okonma

Frank Ocean - channel ORANGE - Reclame (a404prints.com)

Frank Ocean – channel ORANGE – Reclame

Gebruikte samples

Nummer Sample(s)
Start Sony – PlayStation Startup
Isao Abe, Shun Nishigaki and Yuki Iwai – Geluidseffecten uit Super Street Fighter II Turbo
Sweet Life Stevie Wonder – Superwoman (Where Were You When I Needed You)
Super Rich Kids Mary J. Blige – Real Love
Jimmie Walker – The Black Prince Has Arrived
Creative Technology – Funky Creative Prodikeys Demonstration
Loopmasters – DD Vox JB 24 Woo.wav
Crack Rock Jimi Hendrix – Little Miss Lover
Pyramids (video versie) Frank Ocean – Pink Matter
Frank Ocean – End / Golden Girl
Frank Ocean – Start
Lost Fear and Loathing in Las Vegas (film) – One of God’s Own Prototypes
Pink Matter The Last Dragon (film) – audio clip
Forrest Gump Stepford Wives – My Back’s Achin’, My Bra’s Too Tight
End Frank Ocean – Voodoo
ATL (film) – You’re Special

Muzikanten

 • André 3000 – gitaar
 • Jeff Babko – keyboards
 • Matt Chamberlain – programming, drums
 • Dave Eggar – strings
 • Charlie Hunter – bas, gitaar
 • Taylor Johnson – gitaar
 • Om’Mas Keith – keyboards
 • Malay – programming, bas, brass keyboards, gitaar
 • John Mayer – gitaar
 • Irvin Mayfield – brass
 • Frank Ocean – keyboards
 • Chuck Palmer – strings
 • Sara Parkins – strings
 • Shea Taylor – keyboards
 • Francisco Torres – brass
 • Pharrell Williams – programming, keyboards

Aanvullende zang verzorgd door Auntie Rosie (Rosie Watson), Stacy Barthe, Juliet Buck, Raymond Buck, Crimson Tide Cheerleaders, “Football game crowd”, Lalah Hathaway, Om’Mas Keith, Malay, Danielle Miranda-Simms en Elizabeth Paige.

Frank Ocean - Blonde - Tumblr blog (frankocean.tumblr.com)

Frank Ocean – Blonde – Tumblr blog

Na channel ORANGE

Direct na het uitbrengen van het album ging Ocean op een korte uitverkochte Amerikaanse tournee, waarna een Europese tour werd ingekort en geannuleerd. In juni 2013 kwam Ocean alsnog naar Europa met zijn You’re Not Dead … 2013 Tour. Ik had al kaarten voor een ander concert, dus ben niet naar Frank Ocean gegaan. Domme beslissing…

Op 10 maart 2014 werd het nummer Hero gratis aangeboden via SoundCloud, een samenwerking met oud-Clash leden Mick Jones en Paul Simonon en Diplo. Na een aantal keer gehint te hebben op een nieuw album, en zelfs data te hebben genoemd, werd Endless op 19 augustus 2016 uitgebracht als een zogenaamd visueel album: een exclusief streaming-only video via Apple Music. Het was tevens zijn laatste uitgave voor Def Jam, waar Ocean zich niet prettig voelde.

Middernacht 20 augustus 2016 werd het tweede studio album van Frank Ocean, Blonde (ook bekend onder de naam blond) uitgebracht via iTunes en Apple Music. Fysieke uitgaven van het album werden geleverd in het Boys Don’t Cry magazine, dat te krijgen was in pop-up stores in Los Angeles, New York, Chicago en Londen. Officiële persingen (magazine herdruk met CD, CD en dubbel LP) waren alleen verkrijgbaar op 25 november 2016 via Frank Ocean’s website, boysdontcry.co. Nodeloos te zeggen dat Blonde het prima doet op de bootleg markt.

Ook dit album werd lovend ontvangen en eindigde hoog in alle eindejaarslijstjes, en terecht. Wederom een schitterend album van een bijzonder artiest.

Vervolgens startte Ocean zijn Blonded Radio, waar Ocean over meerdere uitzendingen een aantal samenwerkingen presenteerde, maar ook eigen werk. Later werd dit ook verlegd naar samenwerkingen die fysiek werden uitgebracht. Aangekondigde optredens werden afgezegd vanwege COVID-19.

Op 8 augustus 2021 presenteerde Frank Ocean zijn eerste mode project, Homer, “an independent American luxury company founded by Frank Ocean”. Op 25 december 2021 werd een nieuw nummer beschikbaar gesteld, een 9 minuten durend nummer zonder titel met samenwerking van Cory Henry.

In juni 2022 werd bekend dat Frank Ocean in onderhandeling zou zijn voor zijn eerste speelfilm.

Wanneer Frank Ocean weer een nieuw album gaat uitbrengen, als dat al gebeurt, is op dit moment niet bekend.

Ter afsluiting

Wat vind jij van Frank Ocean en channel ORANGE. Ben je net zo enthousiast? Laat het weten via de reactie mogelijkheden onder aan dit artikel.

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Frank Ocean – channel ORANGE. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

2 reacties

 1. Hoi Erwin,
  Channel ORANGE heb ik heel veel gedraaid destijds, toen het album uitkwam. Ik werd gegrepen door de intieme sfeer, de verrassende arrangementen, de kwetsbare zang. Ik heb het album al een tijd niet meer gedraaid, maar jouw post zorgt ervoor dat ik ‘m binnenkort weer uit de kast pak :).
  Groet,
  Bart Bosman

  1. Leuk Bart. Veel plezier alvast!

Complimenten/opmerkingen? Graag!