Max Romeo’s klassieke War Ina Babylon

Max Romeo (ft.com)

Max Romeo

Inleiding

In 1976 werd het indrukwekkende War Ina Babylon uitgebracht. Het was het eerste album in wat later de “holy trinity” zou worden genoemd.

Max Romeo

Max Romeo werd geboren als Maxwell Livingston Smith op 22 november 1944 en zou uitgroeien tot een gevierde roots reggae muzikant en zanger. Op zijn 18e won hij een lokale talentwedstrijd en vertrok naar de Jamaicaanse hoofdstad Kingston. Samen met Kenneth Knight en Lloyd Shakespeare vormde hij The Emotions, de groep die in 1966 hun eerste hit had. Na een mislukt solo avontuur, startte Romeo een nieuwe band, The Hippy Boys, die later zou opgaan in (Lee “Scratch” Perry’s) The Upsetters.

Max Romeo - Wet Dream (dutchcharts.nl)

Max Romeo – Wet Dream

In 1968 schreef Romeo Wet Dream wat een enorme hit werd in Jamaica. In Engeland werd het nummer verboden, vanwege de seksueel getinte tekst, ook na het wat slappe excuus van Romeo dat het nummer over een lekkend dak zou gaan. Na het verbod werd het nummer (natuurlijk) ook een hit Engeland. Na nog een aantal singles en het debuutalbum A Dream ging Romeo op tournee.

In het begin van de jaren (19)70 was het politieke en sociale klimaat in Jamaica explosief. Romeo had een duidelijke voorkeur en steunde de democratisch socialistische partij PNP. In 1972 werd het nummer Let The Power Fall On I, van het Let The Power Fall album, door de partij gebruikt tijdens de verkiezingen. Voor het eerst in de Jamaicaanse geschiedenis werd de PNP een serieuze bedreiging voor de regerende JLP partij, wat resulteerde in een uitbarsting van geweld.

Romeo bracht het prachtige Revelation Time uit in 1975, een compilatie van opnamen die Romeo had opgenomen vanaf 1972 met verschillende producers, waaronder de beroemde Lee “Scratch” Perry. De chaos op het eiland verergerde, waardoor 1976 het meest geweldadige en intimiderende jaar op Jamaica ooit werd.

Romeo tekende bij Island en bracht de single War Ina Babylon uit, dat de tijdsgeest perfect onder woorden bracht en een grote hit werd, ook in Engeland. Na de single volgde het gelijknamige album.

Max Romeo & The Upsetters - War Ina Babylon (rootsreggae.blogspot.com)

Max Romeo & The Upsetters – War Ina Babylon

War Ina Babylon

De combinatie van Lee “Scratch” Perry, die net op stoom kwam met zijn vaste groep aan muzikanten The Upsetters, en Max Romeo die wat te vertellen had, maakt War Ina Babylon een instant roots reggae klassieker. Armoede, ongelijkheid, uitzichtloosheid, geweld, maar ook spirituele thema’s komen allemaal voorbij op dit album van Max Romeo & The Upsetters.

Alle nummers zijn even prachtig, met dat kenmerkende Perry geluid en Romeo’s stem die de luisteraar dwingt te luisteren naar relevante teksten, die niet alleen een probleem schetsen, maar ook de oorzaak benoemen. De oplossing ligt dan ook voor de hand: stop armoede. Armoede lijdt tot honger, geweld en ongelijkheid.

In 1976 werden veel, heel veel, reggae klassiekers uitgebracht, van Bob Marley tot The Mighty Diamonds en van Peter Tosh tot Burning Spear. Allemaal even prachtig en indrukwekkend. War Ina Babylon past hier moeiteloos tussen. Samen met The Heptones’ Party Time en Junior Murvin’s Police And Thieves is War Ina Babylon onderdeel van Lee “Scratch” Perry’s “holy trinity”.

Singles

Er zijn in totaal vier singles van het album getrokken: One Step Forward in 1975, War Ina Babylon en Chase The Devil in 1976 en Norman in 1977.

Max Romeo & Lee "Scratch" Perry (pinterest.com)

Max Romeo & Lee “Scratch” Perry

Nummers

Alle nummers geschreven door Max Romeo en Lee “Scratch” Perry, tenzij anders aangegeven.

 • One Step Forward
 • Uptown Babies (Max Romeo)
 • Chase The Devil
 • War Ina Babylon
 • Norman
 • Stealin’ (Max Romeo)
 • Tan And See (Max Romeo, Lee “Scratch” Perry, Brown)
 • Smokey Room (Max Romeo, Lee “Scratch” Perry, Brown)
 • Smile Out Of Style
Max Romeo - Horror Zone (bol.com)

Max Romeo – Horror Zone

Na War Ina Babylon

Al snel na de uitgave van War Ina Babylon kregen Romeo en Perry ruzie, waardoor de opvolger Reconstruction door Romeo zelf werd geproduceerd. Het kon het succes van de beide eerder albums bij lange na niet evenaren.

In 1978 verhuisde Romeo naar New York en werkte aan de musical Reggae, waar hij ook een rol in had. De naam van Romeo was echter nog steeds groot, getuige zijn gastrol op het Rolling Stones album Emotional Rescue uit 1980. In 1981 speelde Keith Richards op Romeo’s vierde album, Holding Out My Love To You, wat geen succes opleverde.

Romeo’s carrière raakte in het slop en gedurende de jaren (19)80 en begin (19)90 werd er weinig tot niets van hem vernomen. Vanaf 1992 bracht hij wat albums uit, waaronder Fari Captain Of My Ship en Our Rights, prima albums. De opvolgende albums waren allemaal redelijk tot goed te noemen.

In 2016 gebeurde wat velen hadden gehoopt, maar niet meer verwacht, Romeo en Perry gingen weer samen werken. Het resultaat was direct het beste album dat Romeo had uitgebracht sinds War Ina Babylon: het fenomenale Horror Zone.

Ter afsluiting

Wat vind jij van War Ina Babylon en Max Romeo? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Max Romeo’s klassieke War Ina Babylon. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

4 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Kees de Jong op 24-02-2021 om 21:16
  • Reageer

  Ik ken deze plaat niet. Lee Perry wel en die heeft mooie dingen gemaakt. Ga deze plaat op mijn verlanglijst(je) zetten

  1. Goed plan!

  • Kees de Jong op 24-02-2021 om 21:25
  • Reageer

  Blijk hier toch wel muziek van te hebben. Staat veel op de 3cd Arkology van Lee Perry. Ga het weer draaien. Zag dat de bekendste nummers van Max Romeo daar op staan.Mijn aandacht voor de reggae was een verslapt. Bedankt voor de informatie natuurlijk. Toch een reden om dit weer te gaan draaien.

  1. Die Arkology Box is ook zo mooi. Have fun met Max Romeo, het is heerlijke reggae!

Complimenten/opmerkingen? Graag!