Paolo Nutini – Caustic Love

Paolo Nutini (theskinny.co.uk)

Paolo Nutini

Inleiding

Ik ontdekte Paolo Nutini relatief laat. Op 11 juli, de tweede dag van de 2015 editie van het North Sea Jazz Festival, zag ik hem live en was onder de indruk. Nog dezelfde dag kocht ik Caustic Love, tezamen met de twee voorgaande albums.

Paolo Nutini

Ik kende de naam wel, maar op basis van de geschreven artikelen voelde ik me niet geroepen iets te gaan luisteren. De eerste twee albums van de Schotse zanger Paolo Giovanni Nutini (geboren op 9 januari 1987) gingen geruisloos aan mij voorbij. These Streets uit 2006 en Sunny Side Up uit 2009, waren beide zeer succesvol in het Verenigd Koninkrijk (VK). Beide albums zijn 5 x platina gecertificerd.

Tussen album nummer 1 en 2 zat drie jaar. Tussen album nummer 2 en 3 zat maar liefst 5 jaar. Caustic Love debuteerde op nummer 1 in de VK album lijst en was al binnen 2 maanden platinum.

Caustic Love

Paolo Nutini - Caustic Love (merchbar.com)

Paolo Nutini – Caustic Love

Op 11 april 2014 verschijnt Paolo Nutini’s derde album Caustic Love in Nederland (op 14 april 2014 in het VK). Nadat de twee jaar durende tour voor het voorgaande album Sunny Side Up was afgelopen, begon Nutini in februari 2011 met het schrijven voor en opnemen van de opvolger. Het album werd in meerdere landen opgenomen, waaronder Ierland, Engeland, Spanje, de VS en Schotland.

In december 2013 maakte Nutini via sociale media bekend dat zijn nieuwe album op 11/14 april 2014 zou worden uitgebracht.

Het openingsnummer Scream (Funk My Life Up) is aanstekelijk, met vet aangezette blazers en de schorre stem van Nutini die soulvol tekeer gaat. Let Me Down Easy zingt Bettye Lavette vervolgens als introductie voor het nummer met dezelfde titel. Een zeer aardig soul nummer.

One Day en Numpty zijn zeer lekkere soulnummers, waarna het eerste echte hoogtepunt van het albumm start: Better Man (that girl makes me wanna be a better man). Een prachtig gospel achtig nummer met bijbehorend koor dat het nummer doet exploderen, prachtig gezongen door Nutini.

Nauwelijks bekomen van het voorgaande nummer, start Iron Sky, zo mogelijk nóg indrukwekkender dan het voorgaande. Een fantastisch nummer met wederom prachtige zang van Nutini. Wederom een absoluut hoogtepunt.

Hierna nog een aantal prima nummers, maar na de hoogtepunten valt het toch wat tegen. De samenwerking met Janelle Monáe op Fashion valt niet tegen. Waarschijnlijk had een andere opbouw van het album de overige nummers, die toch echt prima zijn, meer goed gedaan.

En toch is het een album dat ik regelmatig luister (ook al is dat nooit in zijn geheel) en raad ik het van harte aan. Al is het alleen maar vanwege de superieure nummers Better Man en Iron Sky. De volgende keer dat ik hem live kan zien, ga ik er zeker naar toe.

Paolo Nutini - Caustic Love - Singles (wikipedia.org/apoplife.nl)

Paolo Nutini – Caustic Love – Singles: Scream (Funk My Life Up), Let Me Down Easy, Iron Sky, One Day

Singles

In totaal zijn er vier singles van het album getrokken. Scream (Funk My Life Up) was de eerste en werd bijna drie maanden voordat het album er was online uitgebracht op 28 januari 2014. De bijbehorende video werd op 10 maart vrijgegeven, op 30 maart gevolgd door de fysieke single.

Initieel geen hit in Nederland, werd de single Iron Sky nieuw leven ingeblazen op 3FM na de Charlie Hebdo aanslagen in Parijs op 7 januari 2015. De single werd versneld opnieuw uitgegeven en bereikte de Nederlandse hitlijsten.

Nummers

Paolo Nutini - Caustic Love - Inner sleeves (winylowo.com)

Paolo Nutini – Caustic Love – Binnenhoezen

Alle nummers geschreven door Paolo Nutini en Dani Castelar, tenzij anders aangegeven.

 • Scream (Funk My Life Up) %
 • Let Me Down Easy #
 • Bus Talk (Interlude) #
 • One Day *
 • Numpty +
 • Superfly (Interlude) +
 • Better Man
 • Iron Sky
 • Diana
 • Fashion &
 • Looking for Something
 • Cherry Blossom
 • Someone Like You
%   Paolo Nutini, Dani Castelar, Dave Sardy
#   Paolo Nutini, Dani Castelar, Rollo Armstrong, Michael Bates
*   Paolo Nutini, Dani Castelar, Leo Abrahams, Dom Search
+   Paolo Nutini, Dani Castelar, Leo Abrahams
&   Paolo Nutini, Dani Castelar, Dave Sardy, Leo Abrahams

N.B.:
Let Me Down Easy bevat een sample van Let Me Down Easy van Bettye LaVette. Bus Talk (Interlude) bevat samples van Stop! In The Name Of Love uitgevoerd door Margie Joseph en van Giving Up van Gladys Knight & The Pips. Iron Sky bevat een sample uit de Charlie Chaplin film The Great Dictator.

Paolo Nutini - Caustic Love - Gatefold (backtovinyls.fr)

Paolo Nutini – Caustic Love – Gatefold

Na Caustic Love

Het hele jaar 2015 stond in het teken van een tour ter promotie van Caustic Love, wat Nutini ook naar het North Sea Jazz Festival bracht. In 2016 gaf hij nog een paar concerten, waaronder twee concerten in het kader van Concert in the Gardens, onderdeel van Hogmanay street party in Edinburgh, dat traditioneel gehouden wordt op oudjaarsavond. Omdat kaarten in recordtempo werden verkocht werd een tweede concert georganiseerd voor de 30e december, onder de titel The Night Afore.

Of Nutini op dit moment bezig is met nieuwe muziek is onbekend. Het laatste nieuws (uit 2019) is dat hij karoake heeft gezongen in zijn thuisstad Paisley (niet ver van de Schotse hoofdstad Glasgow).

Ter afsluiting

Wat vind jij van Caustic Love en Paolo Nutini? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Paolo Nutini – Caustic Love. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

5 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Andre van Alphen op 11-04-2019 om 19:24
  • Reageer

  Leuk stukje! Ik ben fan van deze man!! Iron Sky is briljant met de sample uit The great dictator.

  1. Iron Sky is inderdaad briljant! Jij was er wél op tijd bij, toch?

  • Andre van Alphen op 11-04-2019 om 21:31
  • Reageer

  Zeker 🙂

  • Marco op 11-04-2019 om 22:35
  • Reageer

  Ik vind het een geweldig album. Grappig dat ook Rollo Armstring (bekend van Faithless) ook twee tracks geproduceerd heeft. Dat deed mij besluiten het album te kopen en was totaal verrast door de andere goede nummers. Ik heb het daarom niet voor niets ook op vinyl gekocht 👍🏻

  1. Dankjewel voor je reactie!

Complimenten/opmerkingen? Graag!