Prince geeft richting en instructies op Originals

Prince - Originals - Header store.prince.com (store.prince.com)

Prince – Originals – Header store.prince.com

Inleiding

Ik had niet gepland vandaag al te schrijven over Originals, omdat ik er vanuit ging dat ik het pas over twee weken zou horen. Dan pas komt de fysieke cd-uitgave uit. Vanaf vandaag is het album 2 weken exclusief beschikbaar via Jay-Z’s streaming dienst Tidal. Maar, ik heb het al gehoord. En wat een traktatie is dit!

Aanleiding

Waarom dit album, waarom nu en waarom op deze manier?

Waarom dit album?

Prince was een workaholic. Hij schreef de hele tijd en nam voortdurend nummers op. Zijn leven bestond feitelijk uit rehearsals, studio bezoeken en concerten. De hoeveelheid nummers was duizelingwekkend. Over iets meer dan drie weken verschijnt een artikel over Purple Rain op dit blog. In de periode tussen voorganger 1999 en die grote hit, was Prince op tournee, schreef een filmscript, kreeg acteerlessen, nam een film op en nam ‘in de tussentijd’ meer dan 100 (!) nummers op.

Met zoveel materiaal zocht Prince naar een mogelijkheid zijn materiaal op de markt te krijgen. In zijn in 1980/1981 hernieuwde contract met Warner Bros. had hij een clausule laten opnemen dat hem in staat stelde zelf artiesten aan te brengen. Perfect voor Prince. Hij creëerde eigenhandig bands en soloartiesten, die Prince nummers brachten, zonder dat bekend zou worden dat Prince degene was die alles speelde, bepaalde en schreef. Daarvoor gebruikte hij een aantal pseudoniemen, zoals Jamie Starr, Alexander Nevermind, Joey Coco, etc. Nadat hij de nummers compleet had opgenomen nam hij zijn vocalen op, met de bedoeling dat deze een gids zouden zijn voor degene voor wie het nummer was bedoeld. Soms stond dat van tevoren al vast, soms ook werd van een nummer later bepaald dat dit werd weggegeven.

Prince - Originals - Streaming (tidal.com)

Prince – Originals – Streaming

Originals bevat Prince nummers, gespeeld en gezongen door Prince zelf, die door anderen zijn uitgegeven. Een prima idee voor een uitgave. Veel daarvan was nooit eerder beschikbaar gekomen, ook niet via de omvangrijke Prince bootleg markt.

Waarom nu?

7 juni is de geboortedag van Prince. Hij had vandaag 61 jaar geworden.

Waarom op deze manier?

Het album is feitelijk het resultaat van de uitkomst van een rechtszaak die Tial had aangespannen tegen de Prince Estate.

In november 2015 trok Prince al zijn muziek terug van online streaming diensten als Apple Music en Spotify en bracht zijn muziek onder bij Tidal.

In november 2016 spande Tidal een rechtszaak aan over de exclusieve streaming rechten van de Prince catalogus. Volgens de originele afspraak, die Prince in 2015 maakte, zou Tidal de exclusieve streaming rechten krijgen voor de albums Hit N Run: Phase One en Hit N Run: Phase Two en een extra onuitgebracht studio album.

De Prince Estate trok de afspraak in twijfel. Nog tijdens de rechtszaak verscheen Prince’ muziek weer op alle grote streaming diensten.

Op 11 mei 2018 werd een overeenkomst afgesloten. Tidal zou de exclusieve rechten krijgen voor het debuut van een nieuw Prince album met onuitgebracht materiaal uit de beroemde Paisley Park Vault, dat in 2019 zou verschijnen. Tidal kreeg de exclusieve streaming rechten voor twee weken, waarna het album een fysiek release zou krijgen.

Jay-Z, namens Tidal: “Our only goal is to share Prince’s music with his fans as he wanted. After thoughtful and honest conversation with him, he chose TIDAL as his partner for HITnRUN Phase One and HITnRUN Phase Two, and we will continue to respect and honor Prince’s enduring legacy and wishes with this new collection.”.

Troy carter, adviseur van de Prince Estate: “I’m very pleased this is resolved, and we get to honor the relationship between Prince and Tidal with this album. We look forward to fans hearing the new music and experiencing the genius of Prince.”.

Originals

Prince - Originals (tidal.com)

Prince – Originals

De aanleiding is dus duidelijk, maar hoe is de inhoud? Is het al die heisa waard?

Kort en krachtig: jazeker. De voorgaande postume uitgaven waren ook prima, maar voegden weinig toe voor Prince fans. Deze uitgave zeker wel. Uiteraard bevat het een aantal nummers die in deze uitgave al beschikbaar was op bootleg, maar dat zijn er weinig. Het geeft een uniek kijkje in de keuken van Prince en hoe hij de ontvangers van zijn muziek instrueerde.

Opvallend is dat veel van die instructies heel goed klinken en direct hadden kunnen worden uitgebracht. Fascinerend ook om te constateren dat velen de zanglijnen van Prince nauwgezet volgden, en het niveau niet haalden. Gelukkig waren de nummers vaak zo goed dat het niet veel uitmaakte.

Nummers

Apollonia 6 - Apollonia 6 (theisleoffailedpopstars.blogspot.com)

Sex Shooter

Eerste uitgave door Apollonia 6 op Apollonia 6 (1984).
De opname die is uitgegeven op Originals stamt uit 1983.

Oorspronkelijk bedoeld voor Vanity 6. Vanwege het opstappen van Vanity vlak voordat de opnamen voor Purple Rain (de film) begonnen, moest er een vervangster worden gezocht. Die werd gevonden in de persoon van Patricia Kotero, door Prince hernoemd naar Apollonia. Prince had dit nummer bedoeld voor een vrouw. Dat blijkt niet alleen uit de tekst, maar ook uit het feit dat hij het met zijn falset zingt. Grappig om dit zo te horen.

Ik heb altijd een zwak gehad voor dit nummer. Ik hou van het ritme.

The Time - Ice Cream Castle (dustygroove.com)

Jungle Love

Eerste uitgave door The Time op Ice Cream Castle (1984).
De opname die is uitgegeven op Originals stamt uit 1983.

Dit lijkt heel erg op de uiteindelijke uitgave, ook de vocalen. Prince zingt/praat in zijn ‘pimp’ karakter. Prince’ humor werkte vaak aanstekelijk.

Morris Day heeft in de uitgebrachte versie van The Time de aanwijzingen van Prince bijna letterlijk opgevolgd, inclusief de ad-libs. Grappig om Prince “Somebody bring me a mirror!” te horen uitroepen.

The Bangles: Manic Monday (princevault.com)

Manic Monday

Eerste uitgave door The Bangles op Different Light (1985).
De opname die is uitgegeven op Originals stamt uit 1984.

Het nummer kwam tot Prince in een droom. Oorspronkelijk bedoeld voor Vanity 6, daarna voor Apollonia 6. Prince vond het klaarblijkelijk niet passen voor die groepen en bewaarde het, totdat hij Susannah Hoffs van The Bangles tegenkwam en ze vroeg of Prince niet een nummer had. Ze kregen Manic Monday.

In een opnieuw opgenomen versie, werd het de eerste grote hit voor The Bangles (het bereikte de nummer 2 positie van de Amerikaanse Billboard lijst, alleen van de eerste positie afgehouden door Prince’ eigen Kiss.

Sheila E - The Glamourous Life (rockitpoole.com)

Noon Rendezvous

Eerste uitgave door Sheila E. op The Glamorous Life (1984).
De opname die is uitgegeven op Originals stamt uit 1984.

Eerste van maar liefst 4 nummers op deze uitgave, die door Sheila E. werden uitgebracht. Een prachtige uitvoering van een net zo prachtig nummer. Piano en een Linn drum motief ver op de achtergrond en Prince’ stem.

Erg, erg mooi.

Vanity 6 - Vanity 6 (youtube.com)

Make-Up

Eerste uitgave door Vanity 6 op Vanity 6 (1982).
De opname die is uitgegeven op Originals stamt uit 1981.

Heel grappig Prince dit te horen doen. Bedoeld voor en uitgebracht door Vanity 6.

Een hoogtepunt op het album, dit nummer dat erg elektronisch klinkt en een vingeroefening lijkt voor het latere Prince album 1999.

Mazarati - Mazarati (discogs.com)

100 MPH

Eerste uitgave door Mazarati op Mazarati (1986).
De opname die is uitgegeven op Originals stamt uit 1984.

In 1986 gaf Prince het akoestische bluesnummer Kiss aan Mazarati. Ze maakten er een dampend funk nummer van. Toen Prince dat hoorde, wilde hij het nummer terug hebben. Hij werkte er verder aan en bracht het uit op het laatste Prince And The Revolution album Parade in 1986.

Ter vervanging kreeg Mazarati dit 100 MPH. Een heerlijk nummer, dat een heerlijke cadans kent en lekker gitaarwerk bevat.

Kenny Rogers - They Don't Make Them Like They Used To (youtube.com)

You’re My Love

Eerste uitgave door Kenny Rogers op They Don’t Make Them Like They Used To (1986).
De opname die is uitgegeven op Originals stamt uit 1982.

Wat had de muziekwereld gezegd als Prince dit nummer op deze wijze had uitgebracht in 1982?

Prince goes Nashville-Tennessee. Prince zingt veel zwaarder dan normaal in dit nummer dat qua arrangement en instrumentarium ver af staat van wat hij destijds uitbracht. Had hij Kenny Rogers al in gedachten?

Sheila E - Holly Rock (discogs.com)

Holly Rock

Eerste uitgave door Sheila E. op Original soundtrack: Krush Groove (1985).
De opname die is uitgegeven op Originals stamt uit 1985.

Tweede Sheila E. nummer, dat werd uitgebracht op de soundtrack van de film Krush Groove. Heerlijk nummer, prachtige funky uitvoering. Prince is goed op dreef. Vocaal erg sterk. Grappig om Prince “Sheila E.’s my name” te horen zingen.

De stop/start “Everybody stop on the one!… Good, God!” is geniaal en aanstekelijk. Wat een feest! Hij eindigt de opname met de opmerking “Now try to dance to that”. No problem.

Jill Jones (princevault.com)

Baby, You’re A Trip

Eerste uitgave door Jill Jones op Jill Jones (1987).
De opname die is uitgegeven op Originals stamt uit 1982.

Fantastisch nummer, dat op het Jill Jones album al uitzonderlijk goed is. Prince’ versie is net zo goed, als het al niet beter is. Prince’ vocalen zijn geïnspireerd, zijn schreeuw aan het einde zorgt weer voor kippenvel. Wat een nummer, wat een uitvoering!

Sheila E - The Glamourous Life (rockitpoole.com)

The Glamorous Life

Eerste uitgave door Sheila E. op The Glamorous Life (1984).
De opname die is uitgegeven op Originals stamt uit 1983.

Derde Sheila E. nummer, het aanstekelijke, opwindende The Glamourous Life.

Sheila E. bleef erg trouw aan de wijze waarop Prince het nummer initieel inzong. Wat opvalt is het gemis van de percussie, dat het nummer zo kenmerkt. De swing is er zeker al, maar de percussie maakt het nummer completer.

The Time - What Time Is It? (besteveralbums.com)

Gigolos Get Lonely Too

Eerste uitgave door The Time op What Time Is It? (1982).
De opname die is uitgegeven op Originals stamt uit 1982.

Uitgegeven op het tweede album van The Time. Deze ballad heb ik altijd leuk gevonden, ook vanwege het idee dat ook ‘womanizers’ alleen en eenzaam kunnen zijn.

Dit nummer toont overduidelijk aan hoe matig Morris Day is als zanger. Prince is klassen beter.

Martika - Martika's Kitchen (bol.com)

Love… Thy Will Be Done

Eerste uitgave door Martika op Martika’s Kitchen (1991).
De opname die is uitgegeven op Originals stamt uit 1991.

Het enige nummer dat uit de jaren (19)90 stamt. Schijnt op speciaal verzoek van Jay-Z opgenomen te zijn.

Het nummer klinkt weliswaar anders dan de andere nummers, maar is toch welkom. Ook al kende ik de uitvoering al jaren van bootlegs, het blijft toch een cadeautje. Ik hou van het nummer. Met name de wijze waarop de achtergrondzang verweven is met de lead zang blijft indrukwekkend.

Sheila E - In Romance 1600 (youtube.com)

Dear Michaelangelo

Eerste uitgave door Sheila E. op Romance 1600 (1985).
De opname die is uitgegeven op Originals stamt uit 1985.

Uptempo nummer, met lekker gitaarwerk. Geen favoriet nummer van mij persoonlijk, maar wel blij dat ik het in de Prince uitvoering heb.

Taja Sevelle - Taja Sevelle (promo) (discogs.com)

Wouldn’t You Love To Love Me?

Eerste uitgave door Taja Sevelle op Taja Sevelle (1987).
De opname die is uitgegeven op Originals stamt uit 1981.

Prima nummer, dat in de uitgebrachte versie van Taja Sevelle duidelijk minder is dan dit origineel van Prince.

Prince - Nothing Compares 2 U (single) (princevault.com)

Nothing Compares 2 U

Eerste uitgave door The Family op The Family (1985).
De opname die is uitgegeven op Originals stamt uit 1984.

De single met deze uitvoering werd vorig jaar uitgebracht, alleen op vinyl. De toevoeging hier is voor mij dan ook prima.

De eerste uitgave van het nummer vond plaats in 1985, in een compleet andere versie dan deze. Prince zelf heeft het in 1993 in een (slappe) live uitvoering uitgebracht op The Hits / The B-Side, nadat Sinéad O’Connor er een megahit van maakte.

Recensie

En, wat vind ik er van? Ik ben enthousiast, erg enthousiast zelfs. Het is grappig om te horen dat zelfs de demo’s en instructies zo ‘af’ klinken, alsof ze zo uitgegeven kunnen worden. Prince zingt vaak vol overgave, en leeft zich in in de persoon die het uiteindelijk echt moet brengen. De bewondering voor zijn manier van werken neemt alleen maar toe. Een prima uitgave. Op naar meer van dit soort uitgaven!

Ter afsluiting

Heb jij het album al gehoord? Wat vind jij? Laat het weten!

6 reacties

Ga naar reactie formulier

 1. Ik ben ook Enthousiast Erwin!! Zo tof om al deze nummer in de oorspronkelijke versie te horen!! Leuk stukje heb je weer geschreven, maar er staat volgens mij wel een foutje in….100MPH op Parade???

  1. Dank je wel! Betreffende 100 MPH: er staat dat Kiss op Parade staat en dat Mazarati 100 MPH ter compensatie kreeg, toch? Is dat onvoldoende duidelijk? Zo ja, moet ik het anders omschrijven!

  • Willeke💜💜 op 08-06-2019 om 19:33
  • Reageer

  Tja Erwin. Je beschrijft precies mijn gevoel bij dit mooie album. Ik vind dat er elk jaar op 7 juni een nieuw album moeten uitkomen. Hij had duizenden in zijn kluis.
  Ik kijk uit naar mijn vinyl die ik nog moet krijgen. Perfecte aanvulling in mijn collectie.

  Love… Thy Will Be Done en Noon Rendezvous zijn mijn favoriete nummers. Ik werd emotioneel tijdens het luisteren. Zijn stem zo puur.

  1. Laten we daar op hopen. Elk jaar een nieuw album op 7 juni. En dan zo goed als Originals!

  • Bart Bosman op 10-06-2019 om 22:12
  • Reageer

  Fijne bespreking weer Erwin. Heb het album 1x gehoord. Prachtig, ik deel je beschrijvingen en voorkeuren. Ik heb wel een beetje moeite met Wouldn’t You Love To Love Me?, dat ik geluidstechnisch niet fijn vind klinken – blikkig, hard. Bovendien vind ik deze versie minder goed dan een iets minder uptempo en warmere versie die ik ken van bootleg. De Deluxe-vinyl versie staat in bestelling en ik sluit me aan bij de opmerkingen dat zijn geboortedag een mooie aanleiding is om nieuw materiaal uit te brengen.

  1. Hoi Bart. Dank je wel voor je reactie. Ik hoor dat niet zo bij Wouldn’t You Love To Love Me?. Ik ga nog eens luisteren. Op naar meer 7 juni uitgaven!

Complimenten/opmerkingen? Graag!