Sing It Back, het verhaal van Moloko

Moloko (soundonsound.com)

Moloko (Róisín Murphy & Mark Brydon)

Inleiding

Maar liefst vier aanleidingen voor een verhaal over Moloko: de band formeerde 30 jaar geleden (1994), hief zichzelf 20 jaar geleden op (2004), had haar eerste grote hit 25 jaar geleden (1999) en binnen een paar dagen komt Róisín Murphy, zangeres van Moloko, naar Amsterdam met haar 2024 solo tour. Een mooi moment voor een terugblik op de carrière van Moloko.

Mark Brydon / Róisín Murphy

Voordat Mark Brydon en Róisín Murphy elkaar ontmoetten had Brydon zijn eerste stappen al gezet in de muziekwereld als bassist van de onbekende, maar invloedrijke, industrial funk band Chakk. Na zijn werk met die band onderscheidde hij zich met remixen voor artiesten als Yazz, The Human League, Boy George, Art Of Noise, Sly & Robbie, Cabaret Voltaire en Eric B. & Rakim.

Róisín Marie Murphy werd geboren op 1 juli 1973 in Ierland. Op haar twaalfde verhuisde de familie naar Manchester, Engeland. Op haar 15e woonde Murphy al op zichzelf en werd gegrepen door muziek en mode. Een Sonic Youth concert inspireerde haar om performer te worden. In 2000 vertelde Murphy aan Q Magazine: “Seeing Kim Gordon play changed everything for me. She’s hardcore, man. It’s not even an issue she’s a girl. She’s very brave. And cool.” Op haar 19e verhuisde ze naar Sheffield, waar Vivienne Westwood-kleding haar inspireerde.

Moloko - Eerste twee albums (spotify.com)

Moloko – Eerste twee albums

Moloko

“Do you like my tight sweater? See how it fits my body.” Murphy’s openingswoorden toen ze Brydon ontmoette. Het jaar is 1994 en de locatie is een (dans)feest. Brydon is geïntrigeerd en nodig haar uit in zijn studio en maakt opnamen. Murphy’s stem bevalt. Brydon: “I felt an affinity with Róisín straightaway. A girl who could talk about music was a first for me.” Ook persoonlijk klikt het en al snel waren ze een koppel. Ze besloten de naam Moloko te gebruiken als eerbetoon aan de narcotische drank Moloko Plus, gebruikt door The Droogs in de roman A Clockwork Orange, gebaseerd op de Russische naam voor melk, молоко.

In 1995 debuteerde Moloko met de single Where Is The What If The What Is In Why?, in oktober van dat jaar gevolgd door het debuutalbum Do You Like My Tight Sweater?. De recensenten waren enthousiast, zowel in het VK als in de VS, maar het publiek liet het afweten: de band bleef een cult act.

Na een tour met Pulp, werd het nummer Fun For Me opgenomen in de soundtrack voor de Batman & Robin film, wat de groep veel aandacht opleverde. Moloko ging de studio in en bracht in augustus 1998 het album I Am Not A Doctor uit. Hetzelfde recept: recensenten waren enthousiast, maar het album deed weer weinig.

Moloko - Sing It Back - Video (hq-music-videos.com)

Moloko – Sing It Back – Video

Sing It Back

Maar dan, in 1999 remixte dj Boris Dluglosh een nummer van het laatste Moloko album, Sing It Back. Hij stuurde zijn remix op naar Brydon en Murphy. Ze waren enthousiast. En zij niet alleen. Het werd een grote clubhit en werd de eerste grote hit voor Moloko. Murphy kwam op het idee toen ze in een club in New York was, waar het publiek de teksten van obscure dansnummers richting de dj zong. Ook was het Murphy die de inmiddels iconische clip bedacht en de kleding ontwierp (en maakte).

Moloko’s muziek was perfect voor dansmuziek, met iets extra’s. Sing It Back werd één van de grootste danshits van 1999 en geldt nog steeds als één van de nummers waar Moloko geliefd door is. Murphy zelf wist dat Sing It Back goed was. In 2000 zei ze in een interview met Dot Music: “We were surprised by how much people loved ‘Sing It Back’, but we were also surprised when we first put it out and it wasn’t a hit ‘cause it’s brilliant. I mean, the first time I heard it I just thought, ’that’s massive’.” Aan vertrouwen en overtuiging geen gebrek.

Moloko - Laatste twee albums (spotify.com)

Moloko – Laatste twee albums

Meer hits

In april 2000 bracht Moloko haar derde album uit, Things To Make And Do, een dansbaarder en toegankelijker album dan de beide voorgangers. De single The Time Is Now werd een grote hit en redde Moloko van eendagsvlieg status. De groep werd voor live concerten uitgebreid met een percussionist/drummer, een keyboard speler en een gitarist. De band werd een powerhouse. Onder aan dit artikel is een link opgenomen naar de live versie van Sing It Back tijdens het Pinkpop Festival 2004. Het hele optreden is terug te vinden op YouTube, waar Sing It Back onderdeel van is; het is een opwindende, fantastisch gespeelde, dansbare en funky uitvoering.

In 2001 liep de relatie tussen Brydon en Murphy op de klippen, wat inspiratie opleverde voor hun laatste album, dat in maart 2003 werd uitgebracht: Statues, wat onder andere de hit Forever More opleverde. Na een afsluitende, opwindende en zeer goed ontvangen tour, die tot 2004 zou duren werd Moloko in 2004 opgeheven, ook al werd dat nooit officieel bekrachtigd. Het afscheid werd vergezeld door de uitgave van een DVD met live opnamen uit 2003, onder de naam 11,000 Clicks.

In 2006 kwamen Murphy en Brydon nog eenmaal bij elkaar voor promotie van de uitgave van een Moloko compilatie album, Catalogue.

Moloko - Róisín Murphy - Live 2004 (wdr.de)

Moloko – Róisín Murphy – Live 2004

Terugblik

Tijdens haar bestaan bleek Moloko moeilijk te definiëren: de dansmuziek waar Moloko tegenwoordig mee wordt vereenzelvigd was in de begindagen niet zo duidelijk. Murphy stelde destijds: “I am fed up with the whole thing. No one understands us. People just ask stupid questions. This is the problem being in Moloko: journalists always misrepresent us… Why can’t you just write, ‘Moloko are an experimental pop band that are quirky and interesting’, and have done with it?” Terugkijkend op het materiaal van de groep en de (gelukkig) vele live beelden kan niet anders worden vastgesteld dat Moloko een unieke band was, die dans en intelligentie met elkaar in overeenstemming bracht.

Ook al had Murphy geen enkele muzikale training en/of ervaring, ze schreef al snel nummers en haar stem bracht een combinatie van jazz, soul en pop. Murphy bleek ook te beschikken over een interessante en uitdagende visuele visie. Moloko heeft 10 jaar bestaan en is nog steeds niet vergeten.

Na Moloko

Mark Brydon legde zich al snel weer toe op remixen. Daarnaast stelde Moloko de artieste Róisín Murphy aan de muziekwereld voor, een unieke verschijning met een prachtige stem. Nog steeds is alles wat ze doet interessant, smaakvol en uitdagend. Haar solo carrière is nog steeds springlevend, wat ze in 2023 nog aantoonde met de uitgave van het prachtige Hit Parade.

Ter afsluiting

Wat vind jij van Moloko? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Sing It Back, het verhaal van Moloko. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!