The Gladiators – Trenchtown Mix Up

The Gladiators (youtube.com)

The Gladiators

Inleiding

In 1976 kwamen veel reggae klassiekers uit. Een daarvan was The Gladiators’ Trenchtown Mix Up. Hierbij een terugblik op een uniek reggae album.

The Gladiators

Het verhaal van The Gladiators begint in 1946 toen Albert Griffiths werd geboren. In 1968 richtte hij met jeugdvrienden The Gladiators op. De groep had al direct succes met hun single Hello Carol. Begin jaren (19)70 traden Clinton Fearon en Gallimore Sutherland toe tot de groep, de klassieke line-up was een feit. Naast aan materiaal voor hun eigen groep, werkten ze ook regelmatig als sessiemuzikanten in de Studio One studio in Kingston, Jamaica. De groep bracht zo nu en dan singles uit, maar werd vanaf 1974 echt serieus.

Na de kennismaking met producer Tony Robinson, die fan was van de groep, kwam hun carrière in een stroomversnelling. Na een aantal singles te hebben opgenomen met Robinson kwam de groep op de radar van het Britse Virgin Records, die de groep een contract aanbood in 1976, waarop ze de studio in doken voor hun debuutalbum, dat geproduceerd zou worden door Robinson. De plaats van handeling was de Joe Gibbs Recording Studio.

The Gladiators - Trenchtown Mix Up (spotify.com)

The Gladiators – Trenchtown Mix Up

Trenchtown Mix Up

De groep nam hun debuutalbum op met een aantal sessiemuzikanten, waaronder meesterdrummer Sly Dunbar en percussie grootheid Uziah “Sticky” Thompson. Het resultaat was indrukwekkend, het album Trenchtown Mix Up was een prachtig, rijk georkestreerd reggae album.

Ook tekstueel voldeed het aan alle verwachtingen. De titel van het album werd van een krantenartikel gehaald, dat ging over het toenemende politieke geweld op het eiland. De teksten van de nummers gaan veel over het stoppen van geweld en brengen van vrede, maar de meerderheid van de nummers gaat over persoonlijke uitdagingen, zoals het opgeven van roddelen, liegen en discriminatie en een vroom leven volgens de regels van Jah. Maar de samenvattende boodschap van het album komt uit Know Yourself Mankind: “this is 1976, we don’t want no more war”.

Het album kent een mooie heldere productie en toont de groep in al haar (vocale) glorie. Al in het eerste nummer komt de prachtige (samen)zang naar boven. Het album bevat twee oudere nummers die opnieuw zijn opgenomen: Mix Up, dat eerder was verschenen onder de naam Bongo Red en Hello Carol, de eerste succesvolle single van de groep uit 1968. De beide Bob Marley covers zijn smaakvol gedaan.

Nummers

Alle nummer geschreven door Albert Griffiths, tenzij anders aangegeven.

 • Mix Up
 • Bellyfull
 • Looks Is Deceiving
 • Chatty Chatty Mouth
 • Soul Rebel (Bob Marley)
 • Eli Eli
 • Hearsay
 • Rude Boy Ska (Bob Marley)
 • Know Yourself Mankind
 • Thief In The Night
 • Hello Carol
The Gladiators spelen gitaar (djdmac.com)

The Gladiators spelen gitaar

Muzikanten

 • Albert Griffiths – gitaar, zang
 • Clinton Fearon – bas, zang
 • Gallimore Sutherland – gitaar, zang
 • Lloyd Parks – bas
 • “Sly” Dunbar – drums
 • Uziah “Sticky” Thompson – percussie

Na Trenchtown Mix Up

Trenchtown Mix Up werd in 1978 gevolgd door het even mooie Proverbial Reggae. Na de albums Naturality, Sweet So Till en Gladiators werd het contract met Virgin verbroken.

Gedurende de jaren (19)80 bracht de groep maar liefst 11 albums uit via verschillende labels. In 1987 verliet het vaste bandlid Clinton Fearon de groep, waardoor de kern van de groep werd teruggebracht tot Griffiths en Sutherland.

In de jaren (19)90 werd de output drastisch teruggeschroefd: er werden maar 3 albums uitgebracht. In 2005 bracht de groep Fathers And Sons uit, waarop de inmiddels zieke Albert Griffiths het stokje doorgeeft aan zijn zoons. Een passend afscheid, want het is een mooi roots reggae album geworden met (alweer) prachtige muziek. Op 15 december 2020 overleed Albert Griffiths op 74 jarige leeftijd.

Ter afsluiting

Wat vind jij van The Gladiators en Trenchtown Mix Up? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: The Gladiators – Trenchtown Mix Up. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

 

Andere 1976 reggae klassiekers

Complimenten/opmerkingen? Graag!