De 10 beste Janet Jackson singles

Janet Jackson - De 10 beste singles (apoplife.nl)

Inleiding

In 1986 domineerde Janet Jackson de hitlijsten. Haar album Control was een enorm succes. Dat gold ook voor de singles die van het album werden uitgebracht. Als eerbetoon aan haar, haar debuutalbum en het vervolg van haar carrière, de 10 beste Janet Jackson singles!

Janet Jackson

Op 16 mei 1966 werd Janet Damita Jo geboren als jongste (negende) kind in de familie Jackson. In haar jongste jaren traden haar broers al op als The Jackson 5. Ook Janet moest van vader Joe geloven aan de familie traditie: op 9 april 1974 gaf ze, samen met bijna alle familieleden, haar eerste optreden. In 1976 en 1977 trad ze regelmatig op in de televisieshow The Jacksons. Ze kreeg vervolgens rolletjes in televisieprogramma’s, zoals Good Times, A New Kind Of Family en Diff’rent Strokes.

Maar muziek zat toch in het bloed. In 1982 debuteerde ze met het album Janet Jackson, dat behoorlijk succesvol was. Twee jaar later verscheen Dream Street, een relatieve flop. Na een mislukt huwelijk met zanger James DeBarge wilde Jackson op eigen benen staan. Nog wel met de goedkeuring van haar vader, werd ze in contact gebracht met de producers Jimmy Jam & Terry Lewis, beiden voormalig leden van Prince satelliet The Time. De connectie met Prince lag gevoelig, vader Joe gaf alleen zijn toestemming als Janet ver gehouden werd van het Prince geluid en de erotiek.

Overigens was dit de laatste keer dat vader Jackson iets te zeggen had over zijn jongste dochter. Janet ontsloeg hem als haar manager en verliet het ouderlijk huid en betrok haar eigen appartement.

FlyteTyme (facebook.com)

FlyteTyme

To MPLS or not to MPLS

Na een aantal gesprekken over wat Jackson had meegemaakt, waar ze naar toe wilde en wat onafhankelijkheid voor haar betekende, werd het derde album van Janet Jackson opgenomen in de Flyte Tyme studios in Minneapolis. Ondanks de eis van papa Jackson, klonk het album als een typische Minneapolis Sound productie, het geluid dat Prince had geïntroduceerd (maar allang was ontgroeid), waar de briljante producers Jimmy Jam & Terry Lewis hun carrière in eerste instanties op hadden gestoeld. Beukende drums, catchy zware (synth)baslijnen aangevuld met synthesizers die de blazerspartijen speelden. De titel van het album was veelzeggend: Control. Jackson wilde alles op haar manier, op haar voorwaarden, met als ultiem doel eindelijk de controle over haar leven te krijgen.

Het album sloeg in als een bom. Miljoenen exemplaren gingen over de toonbank. Vijf van de singles eindigden in de top 10 van de hitlijsten. Ook de videoclips bij haar nummers waren zeer succesvol en bleken inspirerend voor vele artiesten na haar. Het album eindigde in de top 10 best verkochte albums van 1986 én 1987. Het verhaal gaat dat broer Michael zich zo bedreigd voelde door het succes dat hij de uitgave van zijn Bad album met een jaar uitstelde.

Janet Jackson’s Rhythm Nation 1814

In 1989 ging Jackson weer de studio in en kwam eruit met Janet Jackson’s Rhythm Nation 1814, een duizelingwekkend album, waarop sociale thema’s overheersten, gecombineerd met uiterst dansbare muziek. De video van Rhythm Nation is iconisch en heeft vele clips beïnvloed met strakke choreografie voor dansgroepen. Jackson ging ook op tournee, haar eerste, en speelde voor uitverkochte zalen en bracht haar naar de VS, Azië en Europa.

Janet Jackson - Albums 3,4,5 en 6 (spotify.com)

Janet Jackson – Control, Janet Jackson’s Rhythm Nation 1814, janet, The Velvet Rope

In mei 1993 verscheen janet, waarop ze brutaler en seksueel explicieter klonk dan ooit. In september 1993 verscheen Jackson topless op de omslag van het Amerikaanse muziekmagazine Rolling Stone, een schok voor velen, want ze voldeed hiermee niet aan het suikerzoete imago van de familie.

In mei 1995 bracht Jackson samen met haar broer Michael het duet Scream uit, in 1997 gevolgd door het album The Velvet Rope, dat zware thema’s aanhaalde, zoals pijn, dood en spirituele groei. Na een aantal samenwerkingen met andere artiesten en een rol in de film Nutty Professor II bracht ze het album All For You uit in 2001.

‘Nipplegate’

Op 1 februari 2004 trad Jackson op in de pauze van de 38ste Super Bowl. Haar grootste publiek ooit, het had een bereik van meer dan 100 miljoen mensen. Voor het laatste nummer was Justin Timberlake haar gast. Tijdens het optreden zou Timberlake een kapje van haar kleding lostrekken, waardoor een rode beha zichtbaar zou zijn. Maar Timberlake trok ook de bh mee, waardoor de borst van Jackson zichtbaar was. ‘Nipplegate’ was geboren, Amerikaanse preutsheid, seksisme en dubbele moraal ten top. Eén ontblote vrouwenborst en de hele natie staat op haar kop. Ook al waren er twee betrokkenen bij het incident (ook wel ‘wardrobe malfunction’ genoemd), Timberlake kreeg nauwelijks kritiek. Alles balde samen richting de zwarte en vrouwelijke Jackson. Het verhaal gaat dat de eindbaas van CBS, die de Super Bowl uitzond, alles uit de kast heeft getrokken om de vervolgcarrière van Jackson te dwarsbomen.

Het succes van het 2004 album Damita Jo viel tegen. In 2006 werd 20 Y.O. uitgebracht, in 2008 gevold door Discipline, het eerste Jackson album sinds Control waarop producers Jimmy Jam & Terry Lewis geen bijdrage leverden. Eind 2015 volgde haar laatste album, Unbreakable. In 2017 beviel Jackson van haar eerste kind. In februari 2020 werd haar volgende album en tour aangekondigd, maar deze planen werden in de ijskast gezet vanwege de uitbraak van COVID-19.

Janet Jackson shockeert de VS (rollingstone.com/ontheaside.com)

Janet Jackson shockeert de VS (Rolling Stone cover 1993 en ‘Nipplegate’ 2004)

Invloed

De invloed van Janet Jackson kan niet overschat worden. Uiteraard gold ze als voorbeeld voor de vele vrouwelijke artiesten die na haar kwamen, maar ook muzikaal was ze trendsettend, zowel in de R&B, neo-soul bewegingen, als ook door haar teksten en maatschappelijke betrokkenheid.

Hoe heeft haar behoefte aan “control” uiteindelijk uitgepakt? Op het eerste gezicht prima. Ze staat los van de familie en wordt, muzikaal gezien, serieus genomen door critici wereldwijd. Weliswaar voornamelijk gebaseerd op haar successen eind jaren (19)80/begin jaren (19)90, maar toch. Ze overvleugelde de carrière van haar broer Michael (Scream werd gemaakt met het producersteam van Janet) regelmatig.

To be a Jackson or not be a Jackson

Maar ook zij ontkwam niet helemaal aan de Jackson eigenaardigheden. Net als Michael, heeft ook Janet veel aan zichzelf laten sleutelen, playbackt(e) ze tijdens live optredens en had ze veel aanleg voor melodrama en tenenkrommende sentimentaliteit, zoals ze tentoon spreidde tijdens het enige concert dat ik van haar meemaakte op 21 maart 1995: de eerste drie nummers waren overdonderend goed, maar daarna zakte de show als een plumpudding in elkaar: overdreven, onoprechte sentimentaliteit en zelfverheerlijking.

Janet Jackson - Rhythm Nation 1814 - Multi-platina (yardbarker.com)

Janet Jackson – Rhythm Nation 1814 – Multi-platina

Succes

De successen die op Janet Jackson’s naam staan zijn indrukwekkend:

 • Meer dan 100 miljoen verkochte platen
 • Recordhouder: meest opeenvolgende top 10 singles door een vrouwelijke artiest (18 stuks)
 • Recordhouder: enige artiest met zeven top 10 singles in de VS afkomstig van één album (Janet Jackson’s Rhythm Nation 1814)
 • Winnaar 5 Grammy Awards
 • Winnaar 11 Billboard Music Awards
 • Winnaar 11 American Music Awards
 • Een ster op de Hollywood Walk of Fame
 • 8 Guinness World Records op haar naam
 • Opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame
 • “Janet Jackson” is de meest gezochte term in de gehele internetgeschiedenis (naar aanleiding van ‘Nipplegate’)
 • Jackson was wereldwijd de meest gezochte naam/persoon in 2004 en 2005 (naar aanleiding van ‘Nipplegate’)
 • De term ‘wardrobe malfunction’ werd in 2008 toegevoegd aan de Webster’s English Dictionary

N.B.:
YouTube mede-oprichter Karim onthulde dat het feit dat hij de ‘Nipplegate’ video niet kon vinden hem inspireerde YouTube op te zetten.

Het beste

Janet Jackson is verantwoordelijk voor een groot aantal top nummers. Hierbij mijn persoonlijke top 10 singles. De data genoemd onder de titels zijn de originele uitgavedatums van de respectievelijke singles.

 

Janet Jackson - What Have You Done For Me Lately (discogs.com)

What Have You Done For Me Lately

13 januari 1986

Het laatste nummer dat werd opgenomen voor het Control album, dat gaat over haar mislukte huwelijk met James DeBarge en afrekent met mannen en hun misplaatste manier van vrouwen benaderen.

“”I never ask for more than I deserve
you know it’s the truth
You seem to think you’re God’s gift to this earth
I’m telling you no way”

De eerste single van het uiterst succesvolle album, een prima introductie tot Janet Jackson.

 

Janet Jackson - Nasty (discogs.com)

Nasty

15 april 1986

Jackson’s (autobiografische) reactie op mannen die mishandelen:

“The danger hit home when a couple of guys started stalking me on the street. They were emotionally abusive. Sexually threatening. Instead of running to Jimmy or Terry for protection, I took a stand. I backed them down. That’s how songs like ‘Nasty’ and ‘What Have You Done for Me Lately’ were born, out of a sense of self-defense. Control meant not only taking care of myself but living in a much less protected world. And doing that meant growing a tough skin. Getting attitude.”

Zware drums, een in aanleg a-melodieus nummer.

 

Janet Jackson - When I Think Of You (discogs.com)

When I Think Of You

28 juli 1986

Na de zwaardere singles is When I Think Of You een stuk lichter, zowel muzikaal als tekstueel. Een zomers liedje dat een onbedwingbaar ‘feel good’ karakter heeft. Prachtige single.

 

Janet Jackson - Miss You Much (discogs.com)

Miss You Much

22 augustus 1989

De eerste single van het Janet Jackson’s Rhythm Nation 1814 album. Verslavende beat. Heerlijk nummer.

 

Janet Jackson - Rhythm Nation (discogs.com)

Rhythm Nation

24 oktober 1989

Het titelnummer van Janet Jackson’s beste album. Een op en top Jam & Lewis productie. De beukende Roland TR-808 drum machine met een onbedwingbaar swingend ritme, synth bassen en keyboard riffs maken dit een klassiek nummer. De bijbehorende videoclip is waarschijnlijk de meest iconische uit Jackson’s carrière.

 

Janet Jackson - Love Will Never Do (Without You) (discogs.com)

Love Will Never Do (Without You)

2 oktober 1990

Origineel bedoeld als een duet, zingt Jackson de coupletten in verschillende toonhoogtes en simuleert daarmee een duet.

Een fantastisch voorbeeld van de perfect samenwerking tussen Jackson en haar producers. Het hoogtepunt van het Janet Jackson’s Rhythm Nation 1814 album?

 

Janet Jackson - If (discogs.com)

If

13 juli 1993

Alweer zo’n prachtige productie. Zware drums, overstuurde gitaren. Tekstueel gezien heeft Jackson het vrome Jackson imago losgelaten.

Jackson in 1993: “It’s about a girl who goes to a club and fantasizes about this guy: serious fantasies about the things she’d do to him if she was his girl – the positions and things like that. But she’s not, so she can’t, so she gets pretty frustrated in the second verse – without it being too much. It’s still within good taste.”

 

Michael Jackson - Scream (discogs.com)

Scream

31 mei 1995

Duet met Michael Jackson, uitgebracht op zijn album HIStory: Past, Present And Future, Book I.

Michael Jackson wilde graag proeven van zus Janet’s succes en ging in zee met producers Jimmy Jam & Terry Lewis. Ze kwamen met dit typische MPLS-sound nummer op de proppen.

De videoclip bij het nummer werd de duurste aller tijden.

 

Janet Jackson - Got 'Til It's Gone (discogs.com)

Got ‘Til It’s Gone

22 september 1997

Mijn persoonlijke favoriet, een fenomenaal neo-soul, hip-hop nummer. Bevat een sample van Joni Mitchell’s nummer Yellow Taxi, waar Jackson persoonlijk toestemming voor had gevraagd aan Mitchell.

Onbegrijpelijk dat dit nummer in de VS niet als single is uitgebracht.

 

Blackstreet ft. Janet Jackson - Girlfriend/Boyfriend (discogs.com)

Boyfriend/Girlfriend

25 mei 1999

Officieel uitgebracht door Blackstreet featuring Janet Jackson op het Blackstreet album Finally.

Een duet, dat vol zit met prachtige samples, vreemde geluiden en een indrukwekkende productie kent. Prachtig nummer.

 

Voor het luistergemak, hierbij de afspeellijst met de bovenstaande top 10.

Ter afsluiting

Wat vind jij van Janet Jackson? Mis je nummers, en zo ja, welke? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: De 10 beste Janet Jackson singles. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

1 reactie

  • Albert Zijp op 11-06-2021 om 00:20
  • Reageer

  Pleasure Principle #1

Complimenten/opmerkingen? Graag!