De 10 beste Michael Jackson singles

Michael Jackson 1958-2009 (justamemo.com)

Michael Jackson 1958-2009

Inleiding

Michael Jackson is alweer 10 jaar dood. Ik weet nog goed dat de eerste berichten binnenkwamen. Ik was aan de buis gekluisterd.

Wil je direct naar de lijst met nummers, klik dan hier.

Muziek

Muzikaal gezien heb ik altijd een haat/liefde verhouding gehad met Michael Jackson. Veel van zijn nummers waren fantastisch, maar velen ook niet. Met name zijn ballads en mierzoete rustiger nummers waren vaak draken van nummers. Ik kan er niet naar luisteren. Het geaffecteerde stemmetje irriteerde me ook. Zoals bleek tijdens de persconferentie voor zijn This Is It afscheidsconcerten was zijn ‘normale’ of ‘echte’ spreekstem ook een stuk zwaarder en donkerder dan die hij zich aanmat in het openbaar.

Maar als het goed was, was het ook echt goed. Hij heeft een paar nummers op zijn naam staan, die fenomenaal goed waren (en zijn).

Michael Jackson - Thriller video outtake (okayplayer.com)

Michael Jackson – Thriller video outtake

Belang

Jackson is van groot belang geweest op de muziekwereld. Op vele (rand)verschijnselen om de muziek heen heeft hij baanbrekend werk verricht, of dat nou positief of negatief is.

Video/clips

Michael Jackson heeft het medium van de videoclip eigenhandig naar een hoger, professioneler plan getrokken. Wie herinnert zich niet de première van Thriller, waarin Jackson verandert in een weerwolf en danst met lijken en andere griezels? Zeer innovatief, dat grotendeels uit de koker van Jackson zelf kwam.

Michael Jackson - Thriller - Award (newyorker.com)

Michael Jackson – Thriller – Award

Verkopen

Met name door het Thriller album is hij verantwoordelijk voor het fenomeen van de ‘mega verkopen’. Thriller verkocht in aantallen, die de wereld nog niet eerder had gezien. De teller staat nu rond de 70 (!) miljoen verkochte exemplaren wereldwijd.

De opvolger van Thriller, het album Bad uit 1987, verkocht wereldwijd 35 miljoen albums, een krankzinnige grote hoeveelheid, maar werd toch als een mislukking gezien, met name door Jackson zelf.

Dans

Michael Jackson was een fenomenale danser, één van de beste van zijn generatie. Hij combineerde oude dans moves, zoals de moonwalk met eigentijdse, en vermengde dat met zijn eigen specifieke stijl en maakte indruk met grote choreografieën, waarin vaak grote groepen dansers simultaan dansten.

MTV

Jackson was met Prince de aanjager voor het opnemen van zwarte muziek in de playlists van MTV, het muziek televisie netwerk dat in het begin van de jaren (19)80 bepalend was voor het muzikale landschap. Initieel weigerde het netwerk zwarte muziek en/of artiesten de toegang, totdat ze werden geconfronteerd met een boycotdreiging van platenmaatschappijen. Jackson was één van de eerste zwarte artiesten die werd gedraaid op MTV.

Marketing

Jackson en zijn team zorgden ervoor dat zijn naam in de kranten en tabloids bleef verschijnen, onder het motto ‘elk nieuws is goed nieuws’. Ook al betekende dit dat er onjuiste verhalen werden geplaatst. De verhalen over het slapen in de zuurstoftank of dat hij de overblijfselen van de ‘elephant man’ wilde hebben, komen van Jackson zelf. Toen de pers na aanhoudende vreemde verhalen hem de bijnaam Wacko Jacko gaf, vond hij het minder leuk en ageerde tegen het gebrek aan privacy.

Michael Jackson - Live 1987 (nme.com)

Michael Jackson – Live 1987

Live

Wat me opviel tijdens de eerste weken na zijn dood, was dat ik zijn latere live-optredens vaak niet al te best vond. Te veel zelfverheerlijking, te veel playback, de medleys die veel te gehaast werden gespeeld, gezongen en gedanst. Met name door dat laatste leek Jackson vaak buiten adem op momenten dat hij wel echt live zong. Zonde, want hij had een prachtige stem, waarmee hij prima kon zingen.

Ik heb Michael Jackson één keer live gezien, tijdens de HIStory World Tour. Hij kwam op 30 september 1996 naar de Amsterdam Arena. Het was, op het concert van Kiss op 11 juni 1997 na, het slechtste concert dat ik ooit zag. Playback, pathetiek en goedkoop effectbejag. Toen hij op het podium een tank stopte, als verwijzing naar de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen-plein) in Peking, China, was ik er helemaal klaar mee. Wat een aanfluiting.

Jeugd

Jackson kinderen half jaren (19)70 (michaeljackson.com)

Jackson kinderen half jaren (19)70

Helaas is Michael Jackson’s leven niet echt gelukkig verlopen. Opgegroeid in een huishouden, waarin vader de kinderen met de riem drilde tot de perfecte zwarte boy-band en moeder met de Bijbel in de hand alles liet welgevallen, heeft Jackson een zware jeugd gekend. Zijn kindertijd ging voorbij met werken en het meemaken en zien van dingen die kinderen niet horen te zien. Dat gold voor (bijna) alle Jackson kinderen, maar Michael, die de jongste en gevoeligste was, trok het zich het meeste aan.

Het leverde wel de eerste populaire zwarte boy-band van de VS op, die met hun combinatie van pop, soul en bubblegum grote hits kenden. Michael was slechts 5 jaar oud toen hij bij de band kwam, maar het werd al snel duidelijk wie van de jongens het echte talent in de familie bezat.

Misschien is het nummer 2300 Jackson Street voor mij wel de ultieme reden de familie Jackson, en met name de sentimentele inslag, niet te geloven. In dat nummer wordt de jeugd en familie band bezongen. Een toch opmerkelijke tekst, gegeven de jeugd die allen hebben gehad. In de videoclip is de gehele familie aanwezig, met uitzondering van La Toyah.

Mom and Dad
They sacrificed their wants and needs
So we could reach the light

Although the times were tough for us
We knew they both worked hard
They gave us all their hearts could give

And still made room for love
We’re all united
And standing strong
And still today
We’re one big family

© 1989 Randy Jackson, Sigmund Esco Jackson, Gene Griffin, Teddy Riley, Tito Jackson, Jermaine Jackson

In de documentaire Louis, Martin & Michael, die werd uitgezonden op 16 november 2003, gaat BBC journalist Louis Theroux op zoek naar Michael Jackson, maar krijgt hem niet te spreken. Wel kan er een interview geregeld worden met Joe Jackson, Michael’s vader. Hij komt over als een zeer vervelende, egocentrische engerd, die boos wegstormt opstapt als er gevraagd wordt of Michael op dat moment een vriendin of vriend heeft (“Wij geloven niet in homo’s”). Einde interview. Theroux zou later opmerken dat hij voor zijn werk vele zeer kwaadaardige mensen heeft gesproken, maar dat er geen één was die zo onaangenaam was als Joe Jackson.

Schandalen en gezondheid

Er zijn nogal wat fans van Michael Jackson die alles wat hij tijdens zijn leven deed adoreren. Voor die mensen: klik niet op de onderstaande link.

Michael Jackson met Peppi & Kokki (pinterest.com)

Michael Jackson met het Nederlandse kinder televisie duo Peppi & Kokki

This Is It

In maart 2009 gaf Jackson een persconferentie in Londen in de O2 Arena. Hij kondigde de concertreeks This Is It aan. Het zou de eerste grote tournee zijn sinds de HIStory World Tour uit 1996/1997. De titel van de concerten en Jackson zelf suggereerden dat hij hierna zou stoppen. 10 Londen concerten werden aangekondigd, waarna Parijs, New York City en Mumbai zouden volgen. Uiteindelijk zouden er 50 (!) concerten in de O2 Arena worden gepland. Binnen twee uur waren alle kaarten (meer dan een miljoen) verkocht. Jackson oefende in Los Angeles voor de aankomende tournee, maar het leek er meer en meer op dat hij eigenlijk niet in staat was tot een dergelijke lange, grote en inspannende operatie.

Overlijden

Er werd veel en openlijk gespeculeerd over de slechte fysieke en psychische gezondheid van Jackson. Velen dachten dat hij het niet zou gaan redden. Minder dan drie weken voordat de eerste concerten zouden beginnen, kwamen op 25 juni 2009 berichten binnen dat Jackson in kritieke toestand opgenomen zou zijn in het ziekenhuis. Al snel kwam de bevestiging dat Jackson, slechts 50 jaar oud, was overleden. Hij werd om 14:26 lokale tijd dood verklaard (23:26 in Nederland). Ik volgde het allemaal via CNN en was aan de buis gekluisterd.

Nasleep

Ook na zijn dood bleef Jackson voorpaginanieuws. Natuurlijk was zijn begrafenis groot nieuws, al snel gevolgd door ruzie binnen de familie over de voogdij over Jackson’s kinderen, de nalatenschap, de wijze waarop papa Jackson bijna seconden na het overlijden van zijn zoon alweer geld dacht te kunnen verdienen aan zijn zoon en uiteraard de rechtszaak tegen Jackson’s dokter, die werd beschuldigd van de moord op Michael Jackson.

En, wederom zette Jackson nieuwe records. Zelfs na zijn dood was hij vele jaren de best verkopende artiest. Het enige waar het aan ontbreekt is nieuw materiaal. Er schijnt niet heel veel te zijn, want er zijn na zijn dood slechts twee albums uitgebracht met nieuwe muziek.

Nummers

Maar uiteindelijk gaat het om de muziek. Dat was de bedoeling van dit artikel, dus hierbij, mijn persoonlijke keuze van de beste Michael Jackson nummers.

The Jacksons

Ik smokkel een beetje, want de eerste single is van The Jacksons, maar is volgens mij onmisbaar in de chronologie naar Michael Jackson’s solo werk.

The Jacksons - Shake Your Body (Down To The Ground) (discogs.com)

Shake Your Body (Down to the Ground)

1979

Een nummer van The Jacksons, maar het heeft het hele Michael Jackson stempel over zich heen. Een funky, swingend nummer, dat met name ritmisch heel vernuftig in elkaar zit.

Er gebeurde echt iets bijzonders, ook in de remixen.

Michael Jackson, solo

Onderstaande nummers zijn voor mij de beste 10 liedjes die Jackson op single heeft uitgebracht. De hoesjes zijn allen van Nederlandse uitgaven. Het jaar tussen haakjes verwijst naar het jaar waarin de single in Nederland werd uitgegeven.

Michael Jackson - Don't Stop 'Til You Get Enough (discogs.com)

Don’t Stop ‘Til You Get Enough

1979

Tja, het beste nummer van Jackson. Alles is in balans: ritme, bas, gitaar, blazers, zang. Een ongelooflijk waanzinnig goed nummer.

Jackson schreef dit nummer zelf, dat met de Quincy Jones productie ultieme perfectie is geworden.

 

Michael Jackson - Beat It (discogs.com)

Beat It

1983

Prachtig nummer, iconische clip, waarin twee ‘gangs’ dansend tot elkaar komen.

Bevat een bijdrage van meester gitarist Eddie Van Halen, iets dat hem in hardrock kringen niet in dank werd afgenomen. De bijdrage zelf is echter extreem goed, één van de beste solo’s in een nummer ooit.

 

Michael Jackson - Wanna Be Startin' Somethin' (discogs.com)

Wanna Be Startin’ Somethin’

1983

Openingsnummer van Thriller. Wederom de fantastische Quincy Jones productie. Een 1982 versie van Don’t Stop ‘Til You Get Enough? Wellicht gedeeltelijk. Ook dit is zo origineel en aanstekelijk!

 

Michael Jackson - The Way You Make Me Feel (discogs.com)

The Way You Make Me Feel

1987

Van het tegenvallende album Bad komt dit fantastische nummer. In tegenstelling tot veel van het album, klinkt dit minder gedateerd.

Alleen, Jackson en seks. Het blijft een ongemakkelijke situatie.

 

Michael Jackson - Leave Me Alone (discogs.com)

Leave Me Alone

1989

Nummer dat gaat over de achtervolging van de pers en het gebrek aan privacy dat Jackson daardoor ervoer, prima nummer.

 

Michael Jackson - Black Or White (discogs.com)

Black Or White

1991

Goed nummer, goede tekst van het uitstekende Dangerous album.

De clip baarde destijds opzien doordat Michael Jackson aan het einde allerlei dingen kapot slaat en vernielt en in een zwarte panter verandert.

 

Michael Jackson - In The Closet (discogs.com)

In the Closet

1992

Swingend, onderkoeld nummer. Ook van het prima album Dangerous.

Opvallend ook vanwege de erotische video, waarin model Naomi Campbell een hoofdrol speelt.

 

Michael Jackson - Give In To Me (discogs.com)

Give In to Me

1993

Met hulp van Guns N’ Roses gitarist Slash werd dit nummer naar grotere hoogten getild.

Stevig en goed.

 

Michael Jackson - Scream (discogs.com)

Scream

1995

Michael Jackson wilde graag proeven van zus Janet’s succes en ging in zee met producers Jimmy Jam en Terry Lewis. Ze kwamen met dit typische MPLS-sound nummer op de proppen.

De videoclip bij het nummer werd de duurste aller tijden.

 

Michael Jackson - Stranger in Moscow (discogs.com0

Stranger In Moscow

1996

Prachtig nummer. Hij had veel vaker dit soort nummers moeten opnemen, in plaats van de sentimentele draken waar hij ook in uitblonk.

Dit nummer overtuigt, muzikaal en vocaal. Jackson geeft veel, zo niet alles in dit nummer.

De albums

In zijn lange solo carrière (37 jaar) bracht Michael Jackson slechts 11 albums uit. Pas vanaf album nummer vijf worden de solo-albums echt serieus genomen, zowel door het publiek, de critici en door Jackson zelf. Got to Be There (1972), Ben (1972), Music & Me (1973) en Forever, Michael (1975) zal ik dan ook niet waarderen, daarvoor ken ik ze ook onvoldoende. De onderstaande albums heb ik allemaal thuis staan, met uitzondering van Invincible, die ik weg heb gedaan.

N.B. Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix is voornamelijk een remix album. Met maar vijf nieuwe nummers geldt dat eerder als een EP.

Michael Jackson - Albums (bol.com/apoplife.nl)

Michael Jackson – Albums

Album   Jaar   Waardering   Toelichting
Off The Wall   1979     Het beste Jackson album? Mooie funk, subtiele disco en een perfect zingende Jackson!
Thriller   1982     Best verkochte album aller tijden. De geraffineerde productie van Quincy Jones en de vele aangebrachte nummers maken dit album goed, niet fantastisch. Er staan iets te veel missers, zoalsThe Girl Is Mine, P.Y.T. (Pretty Young Thing) en The Lady In My Life, op om dit net zo goed als zijn voorganger te maken.
Bad   1987     Een gedateerd klinkend album. Helaas halen te veel nummers het gewenste niveau niet. Bad, Man In The Mirror, I Just Can’t Stop Loving You en Dirty Diana zijn middelmatige nummers. Met dit album probeerde Jackson zich een nieuwe imago aan te meten: ‘street-wise’. In video’s greep hij opeens voortdurend in zijn kruis en maakt macho-actige bewegingen. Geen goede, laat staan overtuigende, poging.
Dangerous   1991     Of is dit het beste? Een verrassend goed album, dat dankzij het productieteam met Teddy Riley de tijdsgeest weer pakte. Bevat wel de draak Heal The World.
HIStory: Past, Present and Future, Book I   1995     Wisselvallig album, dat een aantal prachtige nummers bevat. Jackson maakt een knieval richting het productieteam van zus Janet, die met de albums Control, Rhythm Nation en janet. inmiddels relevanter was geworden dan hijzelf.
Invincible   2001     Verwaarloosbaar album

Na zijn overlijden werd in 2009 de film Michael Jackson’s This Is It uitgebracht, gevolgd door de albums Michael (2010) en Xscape (2014), die beiden minder opbrachten dan gehoopt.

Ter afsluiting

Wat vind jij van Michael Jackson? Mis je nummers, en zo ja, welke? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: De 10 beste Michael Jackson singles. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

1 reactie

    • Yordinphilippo op 26-06-2023 om 10:15
    • Reageer

    Mijn lievelingsnummer van Michael is heal the world of the way you make me feel

Complimenten/opmerkingen? Graag!