The Gun Club’s fantastische The Las Vegas Story

The Gun Club - 1984 (cvltnation.com)

The Gun Club – 1984 (vlnr Terry Graham, Jeffrey Lee Pierce, Kid Congo Powers, Patricia Morrison)

“This is the Las Vegas Story, the story of a couple of great…”

Inleiding

Deel 5 uit de 5-delige mini-serie ‘Klassieke uitgaven in de maand juni 1984‘.

Vandaag aandacht voor het beste album van The Gun Club, The Las Vegas Story, dat werd uigebracht in juni 1984.

The Gun Club

Jeffrey Lee Pierce was een tiener in Los Angeles, en voorzitter van de Blondie fanclub. Hij was zo’n grote fan, dat hij zelfs zijn haar ging blonderen als eerbetoon aan Blondie’s Debbie Harry. Hij wilde graag zelf muziek maken, dus formeerde hij in 1979 de band The Creeping Ritual, samen met onder andere gitarist Brian Tristan (die later onder de naam Kid Congo Powers bekend zou worden). Een jaar later werd de bandnaam veranderd in The Gun Club. Na wat wijzigingen was de line-up van de band compleet voor een eerste album. Echter, niet nadat Kid Congo Powers was vertrokken naar The Cramps waar hij later furore zou maken met zijn stuwende spel.

The Gun Club - Fire Of Love, Miami, Death Party (discogs.com/apoplife.nl)

The Gun Club – Fire Of Love, Miami, Death Party

Het debuutalbum van The Gun Club, Fire Of Love, verscheen in augustus 1981 en ontving goede recensies en verkocht nog aardig ook. Helaas werd al vroeg duidelijk dat Pierce een grote liefde had voor drank en drugs. Door de gehele carrière van de band heen, waren concerten of heel slecht of extreem goed, afhankelijk van de hoeveelheid middelen die Pierce had gebruikt en hoe hij daarop reageerde.

Maar, door de opwindende mix van punk, blues, rockabilly en country kwam de band op de radar van Blondie gitarist Chris Stein, die de band in april 1982 tekende op zijn label Animal Records. Nog hetzelfde jaar nam de band opvolger Miami op. Debbie Harry verzorgde achtergrondvocalen op het album. Het album kwam in september 1982 uit, maar werd zwaar bekritiseerd door de slechte productie.

In april 1983 verscheen de EP Death Party. Het vele touren, waarbij veel drugs en drank kwam kijken, hadden Pierce echter compleet gesloopt. Het was zo erg dat Debbie Harry hem persoonlijk naar ‘rehab’ bracht en er voor zorgde dat hij daar bleef. Na zijn vertrek daar, zag de nog maar 26-jarige Pierce er inderdaad weer een stuk beter uit. De band line-up werd weer eens veranderd en kwam uit op Pierce en de teruggekeerde Kid Congo Powers, aangevuld met drummer Terry Graham en bassiste Patricia Morrison. De band leek herboren en ging met hernieuwde energie aan het werk voor het volgende album.

The Las Vegas Story

The Gun Club - The Las Vegas Story (thequietus.com)

The Gun Club – The Las Vegas Story

In juni 1984 verscheen het derde album van The Gun Club, The Las Vegas Story. Ik zie verschillende data rouleren, waarvan 15 en 25 juni het meest betrouwbaar overkomen, maar heb dat niet kunnen bevestigen. De maand juni klopt in ieder geval.

Het geluid van de band werd wat melodieuzer en verliet de punk roots, meer in de richting van alternatieve rock. Het album werd opgedragen aan Debbie Harry “for her love, help and encouragement”.

Na het gesproken intro van The Las Vegas Story begint het album direct fantastisch met de heerlijke drumbeat van Walking With the Beast. Feedback en heerlijke zang maken dat het album al direct de toon en het hoge niveau aangeeft. En het blijft zo. Het mooie Eternally Is Here wordt gevolgd door A Stranger In Our Town, het akelige verhaal over een (necrofiele?) seriemoordenaar: “There’s a stranger in our town / pulls out a punks spinal cord / piss and blood on the sidewalk of hearts”.

Het beste nummer dat The Gun Club ooit opnam, My Dreams, is de afsluiter van de eerste kant van het vinyl album. De prachtige muziek detoneert bijna met het paranoïde tekst, “You can’t take my dreams / You can’t take my dreams / You can’t take and steal from this body…”. De boosheid, het verdriet en de angst komt samen in de laatste zin die herhaald wordt tot het nummer eindigt: “They were supposed to be MY DREAMS”. Prachtig!

Tijd voor kant B. Twee covers die in elkaar overgaan. Het korte instrumentale The Master Plan gaat over in My Man Is Gone Now van de George Gershwin opera Porgy and Bess. The Gun Club maakt er een slepende blues van: indrukwekkend! Bad America gaat over wat de titel aangeeft. Amerika is slecht en verantwoordelijk voor alles wat slecht is aan de wereld en Pierce’ leven. Moonlight Motel wordt gezongen vanuit het oogpunt van een prostituee: “Low rates and color T.V. / Money on the bed, left there for me and / One of these days I’ll kill you while you sleep…”. En nog meer zelfkant op de afsluiter van het album, Give Up The Sun: “Oh, don’t you leave me here / There’s ghosts and rooms of pain / There’s a storm out on the sea tonight / And bodies filled with pain / Palm wind across the sea tonight / Black with whirling pain / Alone against the docks tonight / Nobody knows my name”.

Kortom, een plaat vol woede, verdriet, eenzaamheid, uitzichtloosheid, pijn en hopeloosheid. Vrolijk? Nee. Mooi? Ja, en hoe!

Nummers

The Gun Club - The Las Vegas Story - achterkant hoes (discogs.com)

The Gun Club – The Las Vegas Story – achterkant hoes

Alle nummers geschreven door Jeffrey Lee Pierce, tenzij anders aangegeven.

 • The Las Vegas Story
 • Walkin’ With The Beast
 • Eternally Is Here
 • The Stranger In Our Town
 • My Dreams
 • The Master Plan (Leon Thomas, Pharoah Sanders)
 • My Man’s Gone Now (DuBose Heyward, George Gershwin)
 • Bad America
 • Moonlight Motel
 • Give Up The Sun

Muzikanten

 • Jeffrey Lee Pierce – zang, gitaar, percussie en piano op The Master Plan
 • Kid Congo Powers – gitaar, maracas
 • Patricia Morrison – bas, achtergrondzang, maracas
 • Terry Graham – drums
 • Met hulp van:
  • Mustang Dave Alvin – gitaar op Eternally Is Here en The Stranger In Our Town
  • The Synanon Reeds (Lois Graham en Phast Phreddie Patterson) – percussie op The Master Plan

Na The Las Vegas Story

Jeffrey Lee Pierce (stereogum.com)

Jeffrey Lee Pierce

Na een tour door de VS en Europa, waarbij drummer Graham weer eens opstapte, viel The Gun Club in januari 1985 uit elkaar. Pierce startte een solo carrière en richtte The Jeffrey Lee Pierce Quartet op en bracht het album Wildweed uit in 1985.

In 1986 besloot Pierce The Gun Club weer op te richten. Kid Congo Powers deed weer mee. Een aantal albums volgde: Mother Juno (1987), Pastoral Hide and Seek (1990), Divinity (1991) en Lucky Jim (1993). Gedurende die periode wijzigde de line-up van de band voortdurend en Pierce verviel weer in drankmisbruik, die zijn gezondheid achteruit deed hollen. Hij had levercirrose, hepatitis en was Hiv-positief.

In 1995 was er weer eens een nieuwe versie van de band, die aan het eind van dat jaar één optreden deed. Het zou ook het laatste zijn. Op 25 maart 1996 werd Pierce bewusteloos gevonden in zijn ouderlijk huis. Hij raakte in een coma en stierf uiteindelijk op 31 maart 1996 aan de gevolgen van een hersenbloeding. Pierce werd slechts 37 jaar oud.

Ter afsluiting

Wat vind jij van The Las Vegas Story? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: The Gun Club’s fantastische The Las Vegas Story. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!