David Byrne, 04-11-2018

Concertgegevens

Artiest David Byrne
Tournaam American Utopia Tour 2018
Datum 04-11-2018
Locatie AFAS Live
Plaats Amsterdam

Beoordeling

Het concert waarin alles klopte. David Byrne was ongenaakbaar in een show die zó anders, uniek en geniaal was dat woorden bijna tekort schieten.

20181104 David Byrne Start (ticketmaster.nl)

Alleen de opkomst van David Byrne al was prachtig. Alleen op een stoel achter een tafeltje startte hij met Here. Met een brein in zijn hand wees hij de verschillende onderdelen van het brein en zong zijn openingsnummer. Daarna kwam de band op. Geen reguliere bandbezetting, maar alle instrumenten draagbaar en draadloos. Een drumstel kan niet draagbaar worden, dus dat was verdeeld over verschillende percussionisten. Elf mannen/vrouwen begeleidden Byrne tijdens een indrukwekkende show, waarin Byrne ook putte uit zijn samenwerking met St. Vincent.

20181104 David Byrne Road To Nowhere (vayana.com)

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het dak er pas echt af gaat als zijn Talking Heads werk wordt gespeeld. De gloedvolle uitvoeringen van Once In A Lifetime en Burning Down The House zetten de zaal op zijn kop. Ook minder bekend werk als I Zimbra en Born Under Punches (The Heat Goes On) werden gloedvol uitgevoerd. Het enthousiasme van Byrne was ontroerend om te zien. De band was absolute wereldklasse. De setlist perfect. De aankleding, choreografie en de unieke draagbare instrumenten: alles klopte en viel op zijn plaats.

20181104 David Byrne Live (ticketmaster.nl)

Hoogtepunten te over. Uiteraard het Talking Heads werk, maar het was opvallend te merken dat zijn laatste werk prima overeind bleef tussen al die klassiek geworden nummers. De arrangementen waren prachtig en het was mooi om te zien dat Byrne zichtbaar genoot van het samenspelen én zijn eigen werk.

Direct na het concert werd ik ge-appt door een mede bezoeker en muziekliefhebber: ‘Er zijn van die shows, die moet je gezien hebben’. Waarvan akte. Grote klasse!

Setlist

Here / Lazy / I Zimbra / Slippery People / I Should Watch TV / Dog’s Mind / Everybody’s Coming to My House / This Must Be the Place (Naive Melody) / Once in a Lifetime / Doing the Right Thing / Toe Jam / Born Under Punches (The Heat Goes On) / I Dance Like This / Bullet / Every Day Is a Miracle / Like Humans Do / Blind / Burning Down the House

Encore:
Road to Nowhere / The Great Curve

Encore 2:
Hell You Talmbout

Concertkaartje

David Byrne, 04-11-2018 Concertkaartje (apoplife.nl)

Voorprogramma: Agnes Obel

Afgaande op de vele positieve verhalen rondom Agnes Obel, wilde ik het voorprogramma deze keer zien. Was het het waard? Nee, uitermate saai en steriel gebrachte muziek. Het deed me helemaal niets. Vanaf het podium stelde de band dat ze vereerd was door Byrne uitgenodigd te zijn, omdat hij hoop bood in het afgezaagde pop landschap. Dat klopte in ieder geval wel.
Gespeelde nummers: Trojan Horses / Fuel To Fire / The Curse / Citizen of Glass / Familiar / Stretch Your Eyes.

 

2 reacties

    • Andre van Alphen op 07-11-2018 om 20:56
    • Reageer

    Goede tekst van die medebezoeker 😉 Het was een geweldige show. Memorabel en ultiem genieten, mooie recensie

    1. Ha ha. Ik wilde je naam niet zomaar gebruiken. Memorabel, inderdaad!

Complimenten/opmerkingen? Graag!