North Sea Jazz Festival, 14-07-2018

Concertgegevens

Festival North Sea Jazz Festival
Datum 14-07-2018 (zie ook 13-07-2018 en 15-07-2018)
Locatie Ahoy
Plaats Rotterdam
Line-up Ezra Collective, Gregory Porter, Nubya Garcia, JP Cooper, Moses Boyd Exodus, Leon Bridges, Robert Finley, Anderson .Paak, Con Brio

Beoordeling

Dag 2 begon met Ezra Collective: wat een binnenkomer. Dit was een geniaal optreden van één van de gezichten van de ‘new British jazz invasion’ die op dit moment floreert. Prachtige muziek met passie gespeeld. Leuke Fela Kuti cover.

Tja, Gregory Porter. De zaal was echt afgeladen vol. Zijn stem is prachtig, maar het beklijft niet, het doet me weinig tot niets. Snel weg dus.

Toch maar weer terug voor een ander nieuwe gezicht van de ‘new British jazz invasion’: Nubya Garca. En alweer: wat een goed concert! Jonge mensen die vol overtuiging hun muziek de zaal in knallen. Prachtig!

Vervolgens naar JP Cooper, want die zou zo goed zijn (volgens het programmaboekje dan). Maar, dit was zwaar ondermaats. Te slap, te voorspelbaar en vooral heel veilig. Snel weg dan maar.

Zou het een derde keer weer lukken? Weer een goed concert van een vertegenwoordiger uit de ‘new British jazz invasion’? Dit keer de Moses Boyd Exodus. En ja hoor, alweer!

Op naar de nieuwe soulsensatie Leon Bridges. Zijn debuut verkoopt prima, de recensies zijn goed, maar het valt live behoorlijk tegen. Hij is (nog) niet in staat een grote zaal aan zich te binden. Dat komt gedeeltelijk door het gebrek aan showmanschap, maar toch ook door de muziek. Het kabbelt lieflijk voort, maar is weinig onderscheidend. Tegenvaller.

Robert Finley is een 64 jarige half blinde ex-timmerman, die door The Black Keys werd ontdekt toen hij uit pure armoede straatmuzikant was geworden. Hij gaf een een ontwapenend optreden. Zeer sympathiek, maar ook met een dijk van een stem, zong hij over ouderdom, liefde en de combinatie van die twee. Hilarische intermezzo’s maakten dit een uiterst genietbaar optreden.

En dan het concert waar ik het meest naar uitkeek. Op 9 juli 2016 stond hij ook op het North Sea Jazz Festival en ik werd weggeblazen door Anderson .Paak. Zijn album Malibu had ik destijds aangeschaft en ik was daarvan zeer onder de indruk. Ik keek uit naar het optreden en hij overtrof mijn verwachtingen.
Deze keer ook? Helaas, nee. Was het goed? Ja. Maar toch, er ontbrak iets. De noodzaak voor dit optreden was er niet. Hij heeft geen nieuw album te promoten en bijna geen nieuwe muziek uitgebracht. Het feit dat hij ‘Alles goed?’ had geleerd is op zich leuk, maar om dat dan keer op keer te herhalen was wat veel van het goede. Ook het vele stoppen voor praatjes en publieksmennerij deed het concert geen goed. Maar, als hij dan speelde was het wel erg goed. Anderson .Paak heeft een gouden toekomst voor zich, maar moet wel ophouden met goedkoop effectbejag. Hij heeft het niet nodig. Zijn muzikale talent alleen is indrukwekkend genoeg.

De dag wordt afgesloten met de Amerikaanse funk band Con Brio, die een prachtige set weggeeft in een half lege tent (ze staan tegelijk geprogrammeerd met Earth, Wind & Fire). Ik krijg een beetje een ‘Kool & The Gang’ vibe van de band. De Nirvana cover Heart Shaped Box is overigens fantastisch. Een top afsluiting van de beste North Sea Jazz dag.

 

Artiest Gehele concert gezien? Beoordeling
Ezra Collective Ja
Gregory Porter Nee >
Nubya Garcia Ja
JP Cooper Nee
Moses Boyd Exodus Nee
Leon Bridges Nee
Robert Finley Nee
Anderson .Paak Ja
Con Brio Nee

Setlist

Ezra Collective (incompleet)

Zombie (Fela Kuti cover)

Nubya Garcia (incompleet)

Fly Free / Source / Hold / Lost Kingdoms / When We Are

Leon Bridges (incompleet)

Better Man / Forgive You

Robert Finley

Medicine Woman / Three Jumpers / Age Don’t Mean a Thing / I Just Want to Tell You / Holy Wine / Get It While You Can

Anderson .Paak

Come Down / The Waters / Glowed Up / Bubblin’ / The Season / Carry Me / Put Me Thru / Heart Don’t Stand a Chance / Gidget / Crazy / Room In Here / The Bird / Suede / Am I Wrong / Lite Weight / Luh You

Con Brio (incompleet)

Heart Shaped Box (Nirvana cover)

Concertkaartje

North Sea Jazz Festival, 13/14/15-07-2018 (apoplife.nl)

North Sea Jazz festival Logo

North Sea Jazz Festival 2018 Logo (northseajazz.com)

Complimenten/opmerkingen? Graag!