North Sea Jazz Festival, 13-07-2018

Concertgegevens

Festival North Sea Jazz Festival
Datum 13-07-2018 (zie ook 14-07-2018 en 15-07-2018)
Locatie Ahoy
Plaats Rotterdam
Line-up The O’Jays, Ibeyi, Marcus Miller, Gary Clark Jr., Chris Dave & The Drumhedz, Altın Gün, The Roots, Rohey, Badbadnotgood

Beoordeling

Dag 1 van het leukste festival dat ik ken. Dit had de dag van D’Angelo moeten zijn. Hij stond geprogrammeerd als afsluiter, maar helaas, hij kwam niet.

Samen met mijn jongste zoon (en zus met dochter) rustig aan begonnen met het (volgense ingewijden) allereerste optreden van The O’Jays op Nederlandse bodem. Met name de opening Ship Ahoy was indrukwekkend. Het verhaal over de reis van de slaven vanuit Afrika naar Amerika. De mannen zijn inmiddels op leeftijd en dat is te merken. Het geluid is prima, de zang minder.

Vervolgens naar Ibeyi. Zou het net zo goed zijn als in Paradiso Noord in december 2017? Nee, dat niet, maar het was wel leuk. Hun muziek en concept blijft origineel en erg mooi.

Na een te kort bezoekje aan Marcus Miller (mijn zoon en ik vonden het erg leuk) toch snel naar Gary Clark Jr. Zijn album Blak And Blu heb ik destijds gekocht en dat vond ik erg goed. Het concert begint echter ondermaats. De uitvoeringen zijn wat slapjes, het geluid is slecht. Maar na een nummer of drie komt hij goed op gang en wordt zijn fenomenale gitaarspel goed duidelijk. Toch een ruime voldoende dus.

Ik wilde graag naar Chris Dave & The Drumhedz. Chris ‘Daddy’ Dave is een geniale drummer, die onder andere D’Angelo voorziet van zijn spel. Als solo artiest (beter: performer) is het minder, veel minder. De band lijkt meer te soundchecken dan nummers te spelen. Het komt allemaal zeer amateuristisch over. Jammer.

Het eerste echte hoogtepunt van de dag komt van Altın Gün. Hun debuutalbum On is prachtig, het eerste concert dat ik zag (in dierentuin Artis) van de band ook. Dit kon niet fout gaan, toch? En, inderdaad. Vanaf het begin swingde de band en het publiek was massaal aan het dansen. Een prachtig optreden weer!

En dan The Roots. Vanwege Altın Gün niet alles gezien, maar wat ik heb gezien was erg erg goed. Met name de toegift was imponerend. Kippenvelmoment op het moment dat de band John Lennon’s Mother inzet. Gast vocalist Bilal laat horen waarom hij zo goed is. Kippenvel tijdens de zinderende apotheose, waarin Bilal schreeuwt en krijst alsof zijn leven ervan hangt!

De dag loopt langzaam ten einde en ik loop met mijn zoon nog wat zaaltjes af en zie zo de Noorse nu-soul band Rohey en de experimentele jazz van Badbadnotgood. Allebei leuke toevoegingen.

Samenvattend: Een paar prachtige dingen gezien, met name het einde van The Roots zal me nog lang bijblijven. Gezien het feit dat ik met mijn 9-jarige zoon op een dergelijk festival ben verhoogt dat de feestvreugde enorm. Muzikaal geen echte hoogvlieger deze dag, maar dat komt wel goed op de volgende dagen.

 

Artiest Gehele concert gezien? Beoordeling
The O’Jays Nee
Ibeyi Nee
Marcus Miller Nee
Gary Clark Jr. Nee
Chris Dave & The Drumhedz Nee
Altın Gün Ja
The Roots (met o.a. Bilal) Nee
Rohey Nee
Badbadnotgood Nee

Setlist

The O’Jays

Ship Ahoy / Livin’ for the Weekend / Love Train / I Love Music / Darlin’ Darlin’ Baby / Back Stabbers / Sunshine / Let Me Make Love to You / Cry Together / Stairway to Heaven / Used Ta Be My Girl / For the Love of Money

Ibeyi (incompleet)

Mama Says / Deathless

Gary Clark Jr. (incompleet)

Come Together / Ain’t Messin ‘Round / Travis County / Next Door Neighbor Blues / When My Train Pulls In / Low Down Rolling / Don’t Owe You a Thang / Our Love / Bright Lights

Altın Gün (incompleet)

Tatli Dile Güler Yüze / Kirsehir’in Gülleri / Goca Dünya / Cemalim

The Roots (incompleet)

Sweet Child O’ Mine / The Seed / Mother

Concertkaartje

North Sea Jazz Festival, 13/14/15-07-2018 (apoplife.nl)

North Sea Jazz festival Logo

North Sea Jazz Festival 2018 Logo (northseajazz.com)

Complimenten/opmerkingen? Graag!