Raymond van het Groenewoud, 06-04-2019

Concertgegevens

Artiest Raymond van het Groenewoud
Tournaam  
Datum 06-04-2019
Locatie Victorie
Plaats Alkmaar

Beoordeling

Wat een leuke avond (alweer) met Raymond van het Groenewoud. De Belg is bezig met een solo-toernee door Nederland, waarbij hij zichzelf begeleidt op piano en gitaar.

En, is hij nog steeds zo goed als toen ik hem voor het eerste zag op 5 december 1981? Ja, heel anders uiteraard, maar ja, nog steeds zo goed. Destijds kwam hij met zijn Centimeters naar de Koog in Zuid Scharwoude en speelde met veel geluid zijn liedjes. Nu was dat grote geluid afwezig. Piano, gitaar en stem. Maar zijn liedjes en teksten blijven bijzonder. Ontroerend, grappig, wrang en warm: het is soms een genot hem bezig te zien.

Ik ken geen ander Nederlandstalig artiest die zwarte humor zo grappig en pijnlijk tegelijkertijd kan brengen. Liedjes als Jarig, dat gaat over een Afrikaans honger slachtoffer is in zijn openingstekst bruut:

Je ogen zijn groot, je ogen zijn mooie buikje is warm en bol
wat jammer dat je niks hebt om te sparen
Je broertje is dood, je moeder ze huilt
ik weet niet met welk geluid
de zon die schijnt en morgen ben je jarig

© Raymond van het Groenewoud

Het wordt van kwaad tot erger, maar de uitstap naar het hoofdkantoor van de hulporganisatie (men kijkt heel serieus, men spreekt van een ramp) maakt het nog wranger allemaal. Goedkoop sentiment? Effectbejag? Wellicht, maar het werkt wel en twijfelen aan de oprechtheid van Raymond van het Groenewoud doe ik op geen enkele wijze. Hij overtuigt en is oprecht.

Ook de ‘oude’ hits komen voorbij. Niet in groten getale, maar Maria, Maria, ik hou van jouJe veux d’l’amour en Liefde voor muziek komen voorbij, als ook de minder bekende favorieten als Het verschil met mijn vriend Jan en Zjoske, schone meid. Het publiek is dankbaar voor die liedjes, maar het nieuwere (lees: alles na 1981) werk blijft prima overeind staan.

En, er was ook ruimte voor meligheid en humor. Wie anders dan Raymond van het Groenewoud kan een concert eindigen met de meezinger:

Opblaaspop, opblaaspop
Ze ruikt niet zo lekker maar ze doet haar job
Opblaaspop, opblaaspop
‘k Ben tevreden met mijn opblaaspop

© Raymond van het Groenewoud

Setlist

De oude man / Bostella / Maria, Maria, ik hou van jou / Eerlijkheid / Jarig / Ik geloof u niet / Music to Watch Girls By / Vrouwen / Het verschil met mijn vriend Jan / Winterochtend / Bonestaakdans / Je veux de l’amour / Genieten

Hallelujah, ze is van mij / Moedertaal / Schandalig content / Vallen en opstaan / Kind van het weekend / Zjoske, schone meid / Aan de meet / Foei foei foei / Liefde voor muziek

Encore:
Opblaaspop

Concertkaartje

Raymond van het Groenewoud, 06-04-2019, concertkaartje (apoplife.nl)

6 reacties

Ga naar reactie formulier

 1. Mooi. Dank je wel. Hij is het dus nog niet verleerd.

  1. Zeker niet!

 2. In de tekst ben je het woord “geen” vergeten.

  1. O ja, waar dan? 😉
   Thx, aangepast.

  • Kees de Jong op 08-04-2019 om 22:12
  • Reageer

  Speelde hij Hailse Selassi nog? Haile Selassie speelde op zijn bassie en ’s avonds at hij nasi. Blijft een mooie tekst. Ludo Coek onze held in korte broek. Was ook fraai. Beide van Habba. Draaide ik vroeger wel eens.

  1. Habba was een goed album!

Complimenten/opmerkingen? Graag!