Het complete Liquid Liquid verhaal: Slip In And Out Of Phenomenon

Liquid Liquid 1981-1983 (spotify.com)

Liquid Liquid 1981-1983

Inleiding

In 2008 las ik een recensie van Liquid Liquid’s Slip In And Out Of Phenomenon in de Volkskrant. De recensie was kort, maar intrigerend genoeg om de cd te kopen. In juli 2008 veranderde ik van werkgever en kreeg ik de cd cadeau van mijn ex-collega’s.

Liquid Liquid

Voordat Liquid Liquid in de definitieve samenstelling samenkwam was er Liquid Idiot en The Idiot Orchestra, die respectievelijk in 1978 en 1980 een 7 inch single uitbrachten. In 1981 werden de krachten gebundeld en werd Liquid Liquid opgericht.

Liquid Liquid wordt gezien als een belangrijke exponent van de no wave beweging, die zich afzette tegen new-wave, dat als te commercieel werd gezien, en, samen met punk, muzikaal werd gezien als niets meer dan hergebruik van rock and roll cliché’s. Minimalisme, noise, atonaliteit en de geest van free-jazz waaide door het genre, dat zich voornamelijk ontwikkelde in New York.

Liquid Liquid ontstond in die tijd en legde zich toe op grooves en haalde haar invloed uit funk, dub reggae, Afrobeat, punk en vroege hip-hop. De muziek had geen vaste vorm, zoals coupletten en refreinen. De stem werd ook ingezet als instrument, die vaak onderdeel was van het ritme. Woorden/teksten waren van ondergeschikt belang.

Liquid Liquid - Bellhead (single) (discogs.com)

Liquid Liquid – Bellhead (single)

In 1981 debuteerde Liquid Liquid met de EP Liquid Liquid, datzelfde jaar nog gevolgd door de EP Successive Reflexes en de single Bellhead / Push. De single bestond uit op 24 november 1981 opnieuw opgenomen, gemixte en gemasterde opnamen van twee Liquid Liquid nummers. De single werd al snel vernietigd door de band, dus er bestaat maar een klein aantal van. In 1983 verscheen de derde EP Optimo, wat de laatste uitgave van de band in de originele samenstelling zou blijken te zijn.

Snel viel de band uiteen en werd platenmaatschappij 99 Records opgedoekt (zie paragraaf Cavern). Liquid Liquid heeft tijdens haar bestaan 3 EP’s uitgebracht, in totaal ongeveer 45 minuten muziek, maar de invloed was enorm, zowel op new-wave bands als Tom Tom Club en A Certain Ratio, hip-hop artiesten als Grandmaster Flash en Beastie Boys en latere dance-rock acts als LCD Soundsystem en Yeah Yeah Yeahs. Omdat de Liquid Liquid muziek allang niet meer leverbaar was, werd in 1997 dan ook besloten om de originele EP’s te bundelen op een verzamelaar, aangevuld met live opnamen uit maart 1982. De verzamelaar kreeg de titel Liquid Liquid mee en werd uitgebracht op het Beastie Boys label Grand Royal. Helaas was de verzamelaar al snel uitverkocht.

Liquid Liquid - Slip In And Out Of Phenomenon (dominomusic.com)

Liquid Liquid – Slip In And Out Of Phenomenon

Slip In And Out Of Phenomenon

In 2008 was Liquid Liquid’s muziek wederom niet tot nauwelijks te verkrijgen. Bands als LCD Soundsystem wakkerden de behoefte naar die muziek verder aan. Dominion Records besloot de ultieme verzameling Liquid Liquid muziek uit te brengen. De drie originele EP’s golden als uitgangspunt voor de uitgave, aangevuld met nooit eerder uitgebracht materiaal.

Onder de naam Slip In And Out Of Phenomenon werd de verzamelaar op 19 mei 2008 op de markt gebracht. Het wakkerde ook het vuur in de band weer aan: ze kwamen bij elkaar en speelden weer live.

Liquid Liquid - Remixes promo only CDR (discogs.com)

Liquid Liquid – Remixes promo only CDR (2008)

Recensie

Ik kende niets van de groep toe ik de verzamelaar kreeg. Ik was er direct van onder de indruk. Het is nog steeds ongelooflijk te beseffen dat deze opnamen uit het begin van de jaren (19)80 stammen. Het klinkt zelfs vandaag de dag nog modern, anders en geheel eigen.

De percussieve muziek heeft een soort mantra-achtige uitwerking. Het is bedwelmend, vervreemdend en opwindend tegelijk. De eigenheid en originaliteit is enorm. Ook opvallend is dat de groep live zo goed was. Een aantal nummers op de EP’s zijn live opgenomen, waaronder het fantastisch swingende en funky Bellhead.

Ook opvallend is de productie. 99 Records was een kleine platenmaatschappij, die kwalitatief hoogwaardige muziek uitbracht. De verkopen van het label waren klein, zekere relatief gezien, maar de invloed was enorm. De laatste EP, Optimo, klinkt het meest professioneel en zou het voortijdige einde van de groep inluiden (zie paragraaf Cavern).

Samenvattend: Slip In And Out Of Phenomenon is een uniek stukje muziekgeschiedenis en alleen daarom al onmisbaar. Mocht je daarnaast houden van no wave, LCD Soundsystem, A Certain Ratio, ESG en de combinatie van funk, dub en dance, dan is deze verzamelaar zelfs essentieel.

N.B.:
Helaas bevat de verzamelaar niet alle muziek van Liquid Lquid. De originele versie van Lub Dupe ontbreekt, evenals de single Bellhead / Push en de EP Dig We Must, die in 1984 werd uitgebracht toen de groep al niet meer bestond.

Liquid Liquid - Liquid Liquid, Successive Reflexes, Optimo (EP's) (discogs.com)

Liquid Liquid – Liquid Liquid, Successive Reflexes, Optimo (EP’s)

Nummers

Alle nummers geschreven door Liquid Liquid.

Liquid Liquid EP

 • Groupmegroup
 • New Walk
 • Lub Dupe *
 • Bellhead
 • Rubbermiro
 • Spearbox *

Successive Reflexes EP

 • Lock Groove (In)
 • Lock Groove (Out)
 • Push
 • Zero Leg
 • Eyes Sharp
 • Where’s Al *

Optimo EP

 • Optimo
 • Cavern
 • Scraper
 • Out
 • Sank Into The Chair *
 • Outer *

Liquid Idiot (live 12/05/1980)

 • Groupmegroup
 • Sank Into The Chair
 • Elephant Walk
 • Setmeonmyown
 • Not Again

De nummers voorzien van * en op de Liquid Idiot (live 12/05/1980) opnamen, waren niet eerder uitgebracht.

Muzikanten

 • Salvatore Principato – zang, percussie
 • Dennis Young – gitaar, marimba, keyboards, behalve op Liquid Idiot (live 12/05/1980)
 • Richard McGuire – bas, keyboards
 • Scott Hartley – drums, percussie
 • Bill Kleinsmith – conga op Liquid Idiot (live 12/05/1980)
99 Records - Logo (wikipedia.org)

99 Records – Logo

Cavern

Het nummer Cavern werd het grootste succes van Liquid Liquid en luidde ook de ondergang in van zowel de groep als platenmaatschappij 99 Records. Cavern sloeg aan in hip-hop kringen in New York en verkocht rond de 30.000 exemplaren, een enorm aantal voor het kleine label 99 Records dat onder leiding van Ed Bahlman zijn eigen weeg koos.

Het nummer was zo populair dat Sugarhill Records het nummer gebruikte voor een nieuwe nummer van Grandmaster Flash, White Lines. Initieel was Liquid Liquid vereerd, maar dat veranderde al snel toen het nummer een wereldhit werd. Met name Ed Bahlman was kwaad en nam contact op met Sugarhill Records. Het was het begin van een ware nachtmerrie.

Sugarhill Records hadden een slechte reputatie. Veel van de raps en de muziek was gestolen/hergebruikt, zonder dat er geld werd betaald aan de originele artiesten. Als het label zijn zin niet kreeg of zich in een hoek gedreven voelde, werd er gedreigd met ongelukjes, bezoekjes aan studio’s en winkels door louche figuren met wapens (waaronder machetes) en geweld richting familieleden. Maar Bahlman hield vol. Hij gaf enorm veel geld uit aan wat uiteindelijk resulteerde in een rechtszaak. En, Bahlman en 99 Records wonnen. Maar Sugarhill Records had het geld niet, liet zich bankroet verklaren en Bahlman kon naar zijn geld fluiten. Al het geld was inmiddels ook op en zowel Liquid Liquid als Bahlman trokken zich gedesillusioneerd terug uit de muziekwereld.

Liquid Liquid 1981-1983 (spotify.com)

Liquid Liquid 1981-1983

Eind goed, al goed?

In 1995 coverde Duran Duran White Lines. Liquid Liquid’s Richard McGuire nam een advocaat in de arm en ging achter het geld aan. Er werd een overeenkomst bereikt en Liquid Liquid werd eindelijk betaald voor White Lines. Bahlman was (en is) onvindbaar, dus hij heeft daar (waarschijnlijk) niets van mee gekregen.

Zoals gezegd kwam Liquid Liquid in 2008 weer bij elkaar en speelde veel live shows. Op 2 april 2011 speelde Liquid Liquid in het voorprogramma van hun fans LCD Soundsystem, die op die dag hun officiële afscheidsconcert speelde.

Ter afsluiting

Wat vind jij van Liquid Liquid? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Het complete Liquid Liquid verhaal: Slip In And Out Of Phenomenon. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!