Arcade Fire – Everything Now

Arcade Fire - Best Kept Secret - 17-06-2017 (humo.be)

Arcade Fire – Best Kept Secret Festival – 17-06-2017

Albumgegevens

Artiest Arcade Fire 
Album Everything Now 
Jaar van uitgave 2017 

Beoordeling

Introductie

Vandaag bracht Arcade Fire haar vijfde album Everything Now uit. Vanaf 2001 is deze Canadese band actief en ze hebben nog nooit iets slechts uitgebracht. Brengt het nieuwe album daar verandering in?

Arcade Fire tot nu toe

Arcade Fire - Funeral (musictech.net)

Arcade Fire – Funeral

Op 16 september 2005 kocht ik het debuut album van Arcade Fire Funeral, vlak nadat ik live opnamen had gezien van hun optreden op het Lowlands festival.

Wat een plaat! Eén van de weinige albums, waar geen enkel minder nummer op staat. Destijds reisde ik nog met de auto naar mijn werk. De cd heeft de speler in mijn auto maandenlang niet verlaten (tot LCD Soundsystem’s debuut uitkwam, maar dat is een ander verhaal ).

Het album sloeg dus aan. Het bleek dat voor het debuutalbum al een EP (Arcade Fire getiteld) was uitgekomen, wat ik medio 2006 kocht.

Op 2 maart 2007 kwam de opvolger Neon Bible uit in Nederland. Weer zo’n plaat! Op 13 november 2007 zag ik ze voor het eerst live. Het was een weergaloos concert.

30 juli 2010 kocht ik het 3e album The Suburbs. Ik heb me toen een paar uur op de zolder opgesloten om er naar te luisteren (met koptelefoon). Ongelooflijk maar waar: het was alweer raak! Wat een band! Het was elke keer anders, maar toch onmiskenbaar Arcade Fire en verschrikkelijk goed. Weer naar het concert, weer weergaloos.

Toen medio 2013 duidelijk werd dat Arcade Fire zou gaan samenwerken met LCD Soundsystem’s James Murphy voor het komende album, was het hek helemaal van de dam. Toen ook nog eens bleek dat David Bowie meezong op het titelnummer, leek het even of het beste album aller tijden uit zou gaan komen. Ondanks dat Reflektor een top album is, voegt het niet voor mij. Het is niet helemaal voor mij, ook al staan er favoriete nummers op. Het roemruchte concert op Pinkpop in 2011 heb ik gemist, omdat ik kaarten had voor de dag daarna. De band stond in het Antwerpse Sportpaleis en gaf een zeer indrukwekkend concert.

I Give You Power

Arcade Fire - Twitter boodschap 19-01-2017 (twitter.com/arcadefire)

Arcade Fire – Twitter boodschap 19-01-2017

Op 19 januari 2017 verscheen er voor het eerst sinds tijden nieuwe muziek van Arcade Fire. Het nummer I Give You Power. Een samenwerking met Mavis Staples.

De dag van de release was pikant: daags erna zou Donald Trump ge-inaugureerd worden als president. De boodschap van de begeleidende tweet was: “It’s never more important that we stick together and take care of each other”. De opbrengsten van de single zouden gaan naar de American Civil Liberties Union. Het is geen geheim dat Arcade Fire’s Win Butler (de belangrijkste componist en bandleider) een hartstochtelijke hekel heeft aan Donald Trump.

Er verschenen ook hints naar een nieuw album, dat, afgaande op I Give You Power, electronischer zou gaan worden dan zijn voorgangers.

Voor de release van het album

Voordat het album uitkwam werden de nummers Everything Now (1 juni), Creature Comfort (16 juni), Signs Of Life (30 juni) en Electric Blue (13 juli) uitgebracht als singles. En de band ging op (een korte) tour: Infinite Content. Ze speelden voornamelijk op festivals, waaronder het Nederlandse Best Kept Secret Festival. Een fenomenaal concert was dat, het hoogtepunt van het festival en één van de hoogtepunten van 2017. De nieuwe nummers, die waren uitgebracht, pasten perfect in de set en bij Arcade Fire.

Arcade Fire - Infinite Content 2017 (livenation.com)

Arcade Fire – Infinite Content 2017

Alle reden dan ook om reikhalzend uit te kijken naar het nieuwe album. Maar, zoals vaker, onder critici werd er op weg naar het album gemord. Vele recensenten hadden het album al eerder gehoord en reageerden lauw. Elke lieveling van de critici moet het op een bepaald moment ontgelden en nu leek/lijkt de tijd rijp voor Arcade Fire. De tour was echter zo goed, dat ook de critici daar niet om heen konden. De band zelf had het allemaal al verwacht en plaatste, als grap, op de website stereoyum.com een eigen, kritische, recensie, met als titel Premature Premature Evaluation. De eindconclusie van de “recensie” is dat het album eigenlijk nog niet gerecenseerd kan worden, maar dat de nieuwe Arcade Fire (veel) slechter is dan de voorgangers. Wilde Arcade Fire zichzelf indekken of was het werkelijk wat werd verwacht van de critici, omdat die alleen maar hetzelfde verwachten?

Everything Now

Arcade Fire - Everything Now (arcadefire.com)

Arcade Fire – Everything Now

Vandaag was het album dan officieel beschikbaar in Nederland. Ik ben er erg blij mee. Ik vind het een erg goed album. Het is een dance album geworden met uitstapjes naar reggae, rock en country. Mede geproduceerd door Daft Punk’s Thomas Bangalter, Pulp’s Steve Mackey, Portishead’s Geoff Barrow en Markus Dravs (ook co-producer van eerder Arcade Fire albums).

De start is natuurlijk prima. Everything Now is een fantastsich nummer. Het gaat over consumentisme: I Need It, I Want It. I Can’t Live Without. Sign Of Life is ook erg lekker. Creature Comfort heeft een zware klank. Het onderwerp is ook zwaar: te veel keuze, te veel ongeluk: “God, make me famous. If you can’t, just make it painless”.

De volgende twee nummers zijn geënt op reggae. Peter Pan doet me niets, snel vergeten. Chemistry begint lullig en doet je vermoeden dat het dan toch echt gaat gebeuren: een echt slecht Arcade Fire nummer. Niets van dat alles: rock bruggetjes en heerlijke blazers!

Arcade Fire - Everything Now (night version) (arcadefire.com)

Arcade Fire – Everything Now (night version)

Infinite Content en Infinite_Content zijn beide hetzelfde nummer. De eerste is een heftige rocker (denk The SuburbsMonth Of May). De tweede is een country nummer. Beide nummers zijn grappig, maar geen blijvers.

Electric Blue is het (verplichte) Regine Chassagne nummer, dat op elk Arcade Fire album staat. Ik moest erg wennen aan de zeer hoge stem, maar ik vind het een prima nummer. Is het net zo goed als Sprawl II? Ik was geneigd “Nee” te antwoorden, maar het is een groeier. Good God Damn gaat over (nep)vriendschap. Ook een mooi nummer, met een lekker basloopje.

Put Your Money On Me met de tekst “Or tuck me into bed, and wake me when I’m dead”. Een prachtig nummer. Een favoriet.

We Don’t Deserve Love is zo’n typisch ontroerend liedje dat alleen Arcade Fire kan maken. En tot slot verrast Everything Now (Continued) dan ook nog, door prachtig (maar te kort) te zijn.

Arcade Fire - Everything Now - Videobeeld (itsnicethat.com)

Arcade Fire – Everything Now – Videobeeld

Nummers

Alle nummers geschreven door Arcade Fire.

 • Everything_Now (Continued)
 • Everything Now
 • Signs Of Life
 • Creature Comfort
 • Peter Pan
 • Chemistry
 • Infinite Content
 • Infinite_Content
 • Electric Blue
 • Good God Damn
 • Put Your Money On Me
 • We Don’t Deserve Love
 • Everything Now (Continued)

Ter afsluiting

Arcade Fire - Everything Now - Logo (twitter.com/arcadefire)

Arcade Fire – Everything Now – Logo

Hoe past het album binnen het Arcade Fire oeuvre? Is het het beste album? Nee, dat is nog steeds Funeral. Is het het slechtste? Ook niet.

Ik ben zeer blij en tevreden met Everything Now. Arcade Fire heeft weer een aantal klassieke nummers gemaakt en dat is knap voor een band die al 15 jaar bestaat. De vernieuwingsdrang blijft bestaan en dat wordt ook uitgevoerd. Ik heb er diepe bewondering voor en beveel dit album van harte aan.

 

6 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Andre van Alphen op 28-07-2017 om 19:42
  • Reageer

  Leuk om te lezen. Ik ga hem aandachtig luisteren. Pinkpop 2011, geweldig!!

  1. Zeker doen! Zoals gezegd, ik ben er erg blij mee!

  • Marije de Graaf op 28-07-2017 om 20:19
  • Reageer

  Ik ben fan!

  • A Pop Life (Erwin Barendregt) op 28-07-2017 om 20:34
  • Reageer

  Cool, veel negatieve reacties op het album…. Snap daar niets van. Wel 3 beduidend mindere nummers, maar de rest is prachtig.

  • Tjeerd Baron op 22-08-2017 om 18:09
  • Reageer

  Het is weer een echt AF album: de grenzen van de muziek en eigen luisterpubliek aftastend. Dat vind ik elke keer weer moedig van ze. Everything Now stelt over het geheel niet teleur, maar krijgt ook bij mij 4 sterren. Het niveau is hoog, maar dat van The Suburbs en Reflektor weten ze toch niet te halen

  1. Eens, alleen vind ik Reflektor en Everything Now vergelijkbaar. Ik heb overigens nu al meer geluisterd naar Everything Now dan Reflektor.

Complimenten/opmerkingen? Graag!