The System en de emoto-electro van Sweat

The System (houstonpublicmedia.org)

Inleiding

In 1983 bracht het Amerikaanse The System hun album Sweat uit. Redelijk onbekend in Europa, maar groot in de VS.

The System

Begin jaren (19)80 ontmoetten David Frank en Mic Murphy elkaar toen ze werkten met soul-funk band Kleeer. Iets later werkte David Frank met een nog jonge en onbekende Madonna aan het nummer It’s Passion. Nadat Madonna zich had teruggetrokken, nam Frank contact op met Murphy en vroeg hem het nummer samen af te maken. Het resultaat was goed, zo goed zelfs dat beiden een contract aangeboden kregen. Binnen een paar weken kreeg It’s Passion veel aandacht. De band kreeg geld voor een album. Het volgende nummer, You Are In My System, deed het ook al goed, met name in de clubs.

The System - Sweat (spotify.com)

The System – Sweat

Sweat

Op 19 juni 1983 werd het debuutalbum van The System, Sweat, uitgebracht. Naast de twee eerdere uitgebracht nummers, bevatte het album nog 5 nummers bevatte, waarvan een aantal club-hits werden.

In Europa bleef Sweat nagenoeg onzichtbaar en (dus) onbekend, maar in de VS was het album behoorlijk succesvol. Het haalde de Billboard charts, en deed het vooral goed in de R&B charts.

In 1982 had Prince met zijn 1999 een nieuw geluid geïntroduceerd, maar hij was niet de enige. Ook Zapp pionierde in de electro funk, net als funk grootmeester George Clinton. The System deed hetzelfde, maar de combinatie van de zwarte zanger/gitarist met een familie Jackson uitstraling en de witte encyclopedie verkoper was uniek. Ook muzikaal was het allemaal net even anders. Mede door de emotionele manier van zingen van Mic Murphy kreeg de muziek het predikaat emoto-electro.

Recensie

De combinatie van elektronische ritmes, keyboards, analoge gitaar en de warme zang, werkte erg goed op dit album. Het album wordt zowel door funk en soul gevoed als door new-wave invloeden. Met name de eerste 3 nummers zijn pakkend, swingend en goed in elkaar gezet. De overige 4 nummers klinken vandaag de dag wat gedateerder, maar destijds waren de nummers innovatief en opwindend. Het intro van I Won’t Let Go is een (bijna) kopie van Roxy Music’s In Every Dream Home A Heartache.

Dus, alleen al op basis van die eerste 3 nummers, is dit album van harte aanbevolen.

The System - Sweat - De singles (bandcamp.com/discogs.com)

The System – Sweat – De singles

Singles

Van het album zijn 3 singles uitgebracht:

 • It’s Passion
  (uitgebracht in 1982)
 • You Are In My System
  (uitgebracht begin 1983)
 • Sweat
  (uitgebracht begin 1983)

Nummers

Alle nummers geschreven door Mic Murphy en David Frank.

 • Sweat
 • You Are In My System
 • It’s Passion
 • Stand Up And Cheer
 • I Won’t Let Go
 • Go For What U Know
 • Now I Am Electric

Muzikanten

 • Mic Murphy – zang, gitaar
 • David Frank – keyboards, synthesizers, digitale geluiden
The System - Live 1987 (davidfrank.com)

The System – Live 1987

Na Sweat

Het nummer You Are In My System werd al snel gecoverd door Robert Palmer en werd ook voor hem een grote hit. In 1983 schreef The System nummers voor Attitude, wiens Khris Kellow vanaf dat moment toetrad tot de live incarnatie van The System, net als sessie gitarist Paul Pesco. De beide nieuwelingen zouden ook bijdragen aan studio opnamen.

In 1984 bracht The System het album X-Periment uit, in 1985 gevolgd door The Pleasure Seekers. In 1987 scoorde The System een nummer 1 hit in de VS met Don’t Disturb This Groove, afkomstig van het gelijknamige album. In 1989 bracht de groep het album Rhythm & Romance uit, waarna de groep uiteen ging.

In de tussentijd was The System een veelgevraagde eenheid geworden voor bijdragen en/of productie werk. Ze werkten (mee) aan nummers als Phil Collins’ Sussudiuo, Chaka Khan’s Prince cover I Feel For You en This Is My Night en Mtume’s Juicy Fruit. Daarnaast droegen ze bij aan soundtracks van films als Beverly Hills Cop en Coming To America.

Na het uiteenvallen van The System bracht Mic Murphy een solo album uit en legde David Frank zich toe op het schrijven van nummers en productiewerk, waaronder Christina Aguilera’s Genie In A Bottle. In 2000 kwam The System bij elkaar voor het ESG album. In 2009 werd dat gevolgd door Unreleased Unleashed, een verzameling van outtakes. Het laatste wapenfeit van The System is System Overload uit 2013.

Ter afsluiting

Wat vind jij van The System en van Sweat? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: The System en de emoto-electro van Sweat. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!