Sufjan Stevens – Seven Swans

Sufjan Stevens - Live at Calvin College 2004 (youtube.com)

Sufjan Stevens – Live, Calvin College 2004

Inleiding

Na deel 1 uit zijn Fifty States Project bracht Sufjan Stevens Seven Swans uit in 2004. Een grotendeels akoestisch album vol Christelijke thematiek. Na Michigan een jaar eerder, het tweede album op rij van deze grootheid dat geheel aan me voorbij ging.

Sufjan Stevens

Omdat Sufjan Stevens nog veel vaker terug zal keren als onderwerp van één van mijn artikelen, hierbij een zeer summiere introductie. Hij werd geboren in Detroit, Michigan en werd opgevoed door zijn vader Rasjid en zijn stiefmoeder Pat. Slechts een enkele keer bezocht hij zijn moeder, Carrie, die was hertrouwd met Lowell Brams. Met name Brams was voor Sufjan een belangrijk figuur waar hij tot op vandaag zeer warme banden mee onderhoudt (Brams is hoofd van het platenlabel Asthmatic Kitty, het label van Stevens).

Sufjan Stevens - Seven Swans - Backcover drawing (reddit.com)

Sufjan Stevens – Seven Swans – Hoes achterkant tekening

De naam Sufjan werd gegeven door de oprichter van Subud, een interconfessionele gemeenschap waar zijn ouders toe behoorden toen hij werd geboren. Religie werd al vroeg bij Sufjan geïntroduceerd, en dan met name de Christelijk variant. Tot de dag van vandaag is hij overtuigd Christen.

Sufjan is een multi-instrumentalist en is in staat zichzelf te begeleiden tijdens opnamen sessies, waardoor hij geheel alleen zijn muziek op tape kan krijgen.

Sufjan begon zijn muzikale carrière als lid van de groepen Marzuki en Con Los Dudes. Uiteindelijk ging Sufjan solo verder en bracht zijn eerste album A Sun Came uit in 2001, een jaar later gevolgd door Enjoy Your Rabbit.

In 2003 kondigde Sufjan zijn Fifty States Project aan, een project dat zou moeten resulteren in 50 albums die allen opgedragen zouden zijn aan één van de 50 staten in de V.S. (Sufjan zou later toegeven dat deze aankondiging een promotie stuntje was). De eerste aflevering was Michigan, een fenomenaal album, dat Sufjan op de kaart zette. Het volgende album was geen onderdeel van het project, maar een verzameling van nummers die bedoeld waren voor een ander project: Seven Swans.

Seven Swans

Sufjan Stevens - Seven Swans (sufjan.com)

Sufjan Stevens – Seven Swans

Tot de uitgave van Seven Swans had Sufjan zijn reguliere baan (hij werkte op de kinderafdeling van de boekafdeling bij Time Warner) nooit opgegeven. Dat werd nu anders.

Veel van de nummers gaan over Bijbel verhalen of verwijzen naar gebeurtenissen in het boek. Gelukkig gaat Sufjan nergens de grens over naar irritant gepreek of zieltjeswinnerij. Hij houdt het op zijn persoonlijke ervaringen en gedachten en (ver)oordeelt niet.

Zoals zoveel van zijn albums bevat ook Sevens Swans prachtige nummers met mooie teksten. Sufjan blijkt elke keer weer in staat melodieën te schrijven die ontroeren en kan die, met minimale bezetting, rijk en vol laten klinken.

Seven Swans is het laatste album waarop Sufjan Sevens zo overduidelijk zijn geloof in tekst omzet en het laatste album dat zo minimalistisch is. Alle volgende albums zijn rijker georkestreerd en gaan meer en meer over alledaagse zaken.

Seven Swans is overigens het bewijs dat geloof en religie niet beperkend hoeft te zijn in muziek. Net als Prince’s Lovesexy, is Seven Swans op de goede manier beïnvloed en geeft het precies de juiste passie en overtuigingskracht mee om een album lang te boeien.

Nummers

Alle nummers geschreven door Sufjan Stevens.

 • All The Trees Of The Field Will Clap Their Hands
 • The Dress Looks Nice On You
 • In The Devil’s Territory
 • To Be Alone With You
 • Abraham
 • Sister
 • Size Too Small
 • We Won’t Need Legs To Stand
 • A Good Man Is Hard To Find
 • He Woke Me Up Again
 • Seven Swans
 • The Transfiguration

Bij de vinyluitgave werd een bonus single meegeleverd, die nog twee extra nummers bevatte:

 • I Went Dancing With My Sister
 • Waste Of What Your Kids Won’t Have

Single

Sufjan Stevens - The Dress Looks Nice On You (single) (discogs.com)

Sufjan Stevens – The Dress Looks Nice On You (single)

Op 8 maart 2004 werd de enige single van het album uitgebracht: The Dress Looks Nice On You. Het B-kantje bevatte het nummer Borderline, dat niet op het album stond.

Na Seven Swans

Na de uitgave van Seven Swans zou Sufjan Stevens in 2005 de wereld verbijsteren met het meesterwerk Illinois, deel 2 van het Fifty States Project. Een weergaloos mooi, ontroerend en ingenieus album, dat zijn naam voor eens en altijd vestigde. Een album ook dat bij ons thuis veel gedraaid wordt en het lievelingsalbum van mijn 10-jarige zoon Timur (eveneens auteur op dit blog) is.

De ene na de andere prachtige uitgave volgde:

 • The Avalanche, een collectie outtakes van de Illinois sessies (2006)
 • Songs For Christmas, een 5 cd’s tellende box met (interpretaties van) kerstliedjes (2006)
 • All Delighted People (EP), bestande uit twee versies van het nummer All Delighted People (2010)
 • The Age Of Adz, een op elektronica gestoeld album (2010)
 • Silver & Gold: Songs For Christmas, Vols. 6-10
 • Carrie & Lowell, een ontroerend autobiografisch album (2015)
 • Carrie & Lowell Live, alleen digitaal beschikbaar gesteld (2017)

Daarnaast speelt Sufjan regelmatig mee op albums en nummers van anderen en brengt hij muziek uit in samenwerking met anderen, zoals The BQE uit 2009 en Planetarium uit 2017.

In december 2017 bracht Sufjan het nummer Tonya Harding uit.

Ter afsluiting

Ken jij dit album van Sufjan Stevens? Wat vind jij ervan? Laat het weten!

Complimenten/opmerkingen? Graag!