Lijntje Elisabeth Pel 1943 – 2012

Mama 30-11-2022 Header (apoplife.nl)

Inleiding

Vandaag is het 10 jaar geleden dat mijn moeder, Lijntje Elisabeth Pel, overleed. Ze was slechts 69 jaar oud. Een muzikale terugblik.

30 november 2012

Ik zal nooit vergeten dat ik na 8 uur werd gebeld vanuit het huis van mijn moeder. We zouden nog afspreken voor de Sinterklaas viering twee dagen later, dus ik nam vrolijk op. Ik kreeg echter niet mijn moeder aan de lijn, maar mijn jongste zusje: “Mama is dood. Je moet nu komen.”

Muziek

Een heftige week volgde, waar we veel met de familie samen waren en intense momenten beleefden. Naast alle emoties moest er ook een begrafenis worden geregeld. Hoe zouden we dat aanpakken? Welke muziek zouden we draaien? De hobo concerten van Albinoni moesten een plek krijgen, net als Bryan Ferry en John Denver. Maar verder? O ja, October Roses vond ze mooi. Bruce Springsteen dan? Nee, toch te zwaar. Meat Loaf dan? Ja, goed plan!

Mama AllMusic (apoplife.nl)

Mantra

Ze had zelf ook muziek uitgebracht als onderdeel van een koor. Ze zong mee op mantra cd’s (meerdere inderdaad). De bovenstaande afbeelding is dan ook geen grap. Mijn moeder heeft echt een artiest entry op het bekende allmusic.com. Het laatste dat we zouden spelen is dan ook afkomstig van de eerste mantra cd waar ze aan meewerkte. Het gaat om Om Asatoma Sadgamaya, een mantra die bedoeld is voor hulp van de ziel bij belangrijke overgangsperioden in het leven. Een toepasselijke boodschap op die droevige dag van de begrafenis op 6 december 2012. Het is vreemd en troostend tegelijk te beseffen dat ze zichzelf uitgeleide heeft gedaan.

Om asatoma sadgamaya
Tamasoma jyotirgamaya
Mrityorma amritamgamaya

Vertaling:
Leidt ons van leugen naar waarheid
Van donker naar licht
Van dood naar onsterfelijkheid

Mama muziek begrafenis 06-12-2022 (spotify.com)

Afscheidsboodschap

Al snel was duidelijk dat ik in ieder geval wat zou zeggen tijdens het afscheid. Uiteindelijk hebben we allemaal wat kunnen zeggen, wat goed is geweest. Ik weet nog dat ik totaal geen inspiratie had en de dag ervoor ging zitten en binnen 5 minuten klaar was. Volgens mij heb ik haar recht gedaan. Een klein deel uit de afscheidsboodschap is hieronder opgenomen.

Muziek nam een belangrijk deel in in ons gezin. Alle muziek die we voor deze herdenking hebben uitgekozen betekende wat voor haar. Ze ging toen ik jong was regelmatig met ons mee naar concerten. Daar stond mijn moeder dan tussen de punks en skinheads in jongerencentrum “de Koog” als Herman Brood of Raymond van het Groenewoud daar optraden. Mijn moeder was cool, daar stond ze tussen mijn vrienden. We hebben veel concerten gezien samen, ook de grote, zoals Prince, Rolling Stones en Bruce Springsteen. Maar voor haar was het mooiste concert dat van Bryan Ferry in Amsterdam. Dat was haar idool. Bryan Ferry was de mooie man die ze eindelijk in het echt zag. Ze was extatisch!

Afspeellijst 6 december 2012

Onderstaand is de afspeellijst van de muziek die we gebruikt hebben voor de begrafenis van mijn moeder.

De afsluiting van mijn afscheidsboodschap

Dus dag lieve, koele, warme, intelligente, getalenteerde, creatieve, verslaafde, liefhebbende, uitbundige, ingetogen, sexy, slimme, stoere, sterke, breekbare, geïnteresseerde, onzekere, onwrikbare, eigenwijze, meegaande vrouw. Ik hou van je met heel mijn hart.

8 reacties

Ga naar reactie formulier

 1. Prachtig gedaan lieve zoon…

  1. Thx lieve papa, graag gedaan!

  • Joke de Vries op 30-11-2022 om 12:47
  • Reageer

  Dank je Erwin

  1. Graag gedaan!

  • Martin Slooves op 30-11-2022 om 17:29
  • Reageer

  Ontroerend Erwin.
  Je was en bent een lieverd.
  Groet Martin

  1. Thx Martin. Dat doet me goed. Lief van je!

  • Esther op 07-12-2022 om 23:46
  • Reageer

  Mooi Erwin!

  1. Dankjewel Esther. Lief!

Complimenten/opmerkingen? Graag!