Kendrick Lamar – Mr. Morale & The Big Steppers

Kendrick Lamar 2022 (oklama.com)

Albumgegevens

Artiest Kendrick Lamar
Album Mr. Morale & The Big Steppers
Jaar van uitgave 2022

Beoordeling

Recensie

Altijd spannend, de uitgave van een album waar je al maanden, jaren op wacht. Gelukkig stelt Lamar wederom niet teleur en toont maar weer eens aan dat hij de belangrijkste artiest ter wereld is op dit moment.

In 2012 kwam ik voor het eerst in aanraking met Kendrick Lamar toen hij zijn debuut maakte voor een major label: good kid, m.A.A.d city. Ik was wild van het album en Lamar bleef op mijn radar. In 2015 ontplofte het fenomeen Lamar met de uitgave van zijn fantastische To Pimp A Butterfly, een jaar later gevolgd door het jazzy untitled unmasterd., waarmee Lamar zijn naam bevestigde als groot talent en belangrijk commentator van de huidige tijd. In 2017 verkreeg Lamar een bijna Messias achtig aura met de uitgave van DAMN., een album dat mij in eerste instantie niet echt beviel, maar die uiteindelijk meer draaibeurten nodig bleek te hebben. Een jaar later verscheen de soundtrack van de film Black Panther, waarop Lamar een belangrijke rol vervulde. In 2018 zag ik Lamar live in Antwerpen, één van de beste shows die ik ooit zag: King Kendrick! Na een rol in film, werd het stiller en stiller. Op 13 februari 2022 was Lamar opeens weer in het openbaar te zien, hij trad op tijdens de Super Bowl LVI halftime show.

Kendrick Lamar 03-05-2022 (oklama.com)

Op 28 april 2022 verscheen het nieuws dat Kendrick Lamar eindelijk (na ruim 5 jaar) een vervolg op het fenomenale DAMN. zou uitbrengen: Mr. Morale & The Big Steppers. 5 dagen later werd op zijn website oklama.com een foto geplaatst van een persoon die een boek vasthield en twee cd’s die eruit zagen als master-copies voor het album. Een dubbelalbum dus?

Op 9 mei postte Lamar een video van een nieuw nummer, The Heart Part 5, waarin Lamar’s gezicht met behulp van deepfake technologie verandert in OJ Simpson, Will Smith, Jussie Smollett, Kobe Bryant, Kanye West en Nipsey Hussle. Een baanbrekende video bij een fantastisch funky nummer dat een sample bevat van Marvin Gaye’s sexy I Want You. Zie de video hier.

Op 11 mei werd de foto van de hoes geplaatst en op 13 mei werd dan eindelijk het nieuwe album beschikbaar gesteld op verschillende streaming services. Het is op dit moment nog onduidelijk wanneer de fysieke albums beschikbaar komen (als dat al gebeurt).

I’ve been going thru something
1855 days
I’ve been going thru something
Be afraid

Kendrick Lamar - Mr. Morale & The Big Steppers (oklama.com)

Kendrick Lamar – Mr. Morale & The Big Steppers

Lamar begint direct duidelijk. Het is wel duidelijk dat hij het een en ander heeft meegemaakt. Hij is vader geworden, won de prestigieuze Pulitzer voor zijn teksten op het DAMN. album uit 2017, kreeg een writer’s block, zag dat hij tot een bijna halfgod werd uitgeroepen, kreeg problemen met zijn mentale gezondheid, ging in therapie en kwam de problemen te boven. De onderwerpen op het album gaan over misbruik, transgender familieleden, zwart zijn in Amerika, het bed delen met blanke vrouwen, cancel culture, trauma, verdriet, media en veel meer.

Muzikaal is het een caleidoscopische ervaring. Het eerste deel is een perfecte mix tussen To Pimp A Butterfly en DAMN., waar het tweede deel contemplatiever is op een manier waarop ik Lamar nog niet eerder heb gehoord. Wat mij opvalt is de emotie in het album. Lamar gaat diep en ontroert regelmatig tot tranen toe.

Mr. Morale & The Big Steppers is een trip die nergens tegenvalt. Van We Cry Together, waar de luisteraar zich haast een voyeur voelt in een hoog oplopende relatieruzie, tot Father Timer, dat gaat over Lamar’s jeugd en zijn eigen vaderschap, en van Savior, waarin Lamar benadrukt dat hij geen heilige is, tot het diep ontroerende Mother I Sober, dat gaat over zeer persoonlijk trauma.

Als het album afgesloten wordt met Mirror, waarin Lamar I choose me, I’m sorry declareert, is de rollercoaster van Lamar’s leven in de laatste 5 jaar compleet langsgekomen. Als luisteraar blijf je ademloos achter.

Kendrick Lamar toont weer aan dat hij behoort tot een selecte groep artiesten, die de tijd aanvoelen en trendsettend zijn. Laten we vooral dankbaar zijn voor het grenzeloze talent van Kendrick Lamar.

Kendrick Lamar 2022 (oklama.com)

Kendrick Lamar 2022

Nummers

Alle nummers geschreven door Kendrick Lamar Duckworth, met hulp van meerdere mensen.

Volume 1 – Big Steppers

 • United in Grief
 • N95
 • Worldwide Steppers
 • Die Hard (met Blxst en Amanda Reifer)
 • Father Time (featuring Sampha)
 • Rich (Interlude)
 • Rich Spirit
 • We Cry Together (met Taylour Paige)
 • Purple Hearts (met Summer Walker en Ghostface Killah)

Volume 2 – Mr. Morale

 • Count Me Out
 • Crown
 • Silent Hill (met Kodak Black)
 • Savior (Interlude)
 • Savior (met Baby Keem en Sam Dew)
 • Auntie Diaries
 • Mr. Morale (met Tanna Leone)
 • Mother I Sober (featuring Beth Gibbons)
 • Mirror

De oplettende lezer heeft gezien dat de single die op 9 mei werd uitgebracht, The Heart Part 5, niet eens op het album staat.

Kendrick Lamar - The Big Steppers Tour 2022 (twitter.com/kendricklamar)

Kendrick Lamar – The Big Steppers Tour 2022

Tour

Op 13 mei 2022 werd The Big Steppers tour aangekondigd. In oktober 2022 komt Lamar naar Europa: dat gaan opwindende avonden worden!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Kendrick Lamar – Mr. Morale & The Big Steppers. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

2 reacties

  • Andre van Alphen op 15-05-2022 om 21:54
  • Reageer

  Mooie review van een heerlijk album

  1. Thx. Jij vindt het ook ok dus? Mooi!!

Complimenten/opmerkingen? Graag!