LCD Soundsystem – Electric Lady Sessions

LCD Soundsystem (jambase.com)

LCD Soundsystem

Albumgegevens

Artiest LCD Soundsystem
Album Electric Lady Sessions
Jaar van uitgave 2019

Beoordeling

Inleiding

Vroeger of later moest het er natuurlijk van komen, maar ik ben dan toch over naar de streaming wereld. Het nieuwe album van LCD Soundsystem is alleen verkrijgbaar op 2 x vinyl album of via streaming services. Ik heb me aangemeld bij Spotify, waar ook de A Pop Life playlist is ondergebracht. Niets is te veel voor LCD Soundsystem, mijn favoriete band van de huidige eeuw, zowel muzikaal als qua live shows. Dit album is een combinatie van beiden.

N.B.:
Dit is de eerste keer dat ik schrijf over een muzikaal item dat ik niet fysiek in bezit heb.

Na American Dream

Wat is er gebeurd sinds de uitgave van het fantastische American Dream uit 2017? Allereerst ging de band op een uitgebreide tournee, wat de band ook naar het Amsterdamse Paradiso bracht op 12 september 2017. Op 10 juni 2018 was de band onderdeel van het Best Kept Secret festival programma. Beide malen was ik erbij en waren het mijn concerten van het jaar.

LCD Soundsystem - Spotify Singles (spotify.com)

LCD Soundsystem – Spotify Singles

Op 12 september 2018 bracht LCD Soundsystem een aantal live nummers uit ten behoeve van de Spotify Singles serie: een cover van Chic’s I Want Your Love verwerkt in Home (van hun album This Is Happening uit 2010). Ook werd Tonite uitgebracht.

Op 2 november 2018 bracht de band een cover uit van het Heaven 17 nummer (We Don’t Need This) Fascist Groove Thang. Tegelijkertijd werd bekend gemaakt dat dit nummer onderdeel was van de Electric Lady Sessions, een live album dat was opgenomen in de Electric Lady Studios in New York, net als de beide nummers die al op 12 september werden uitgebracht. Het album zou nog hetzelfde jaar uitkomen. Dat is iets later geworden: de uitgavedatum is vandaag, 8 februari 2019.

Electric Lady Sessions

LCD Soundsystem - Electric Lady Sessions (pitchfork.com)

LCD Soundsystem – Electric Lady Sessions

Een mengeling van oud en nieuw, originelen en covers: dat is het nieuwe live album van LCD Soundsystem geworden. De originele (LCD Soundsystem) nummers zijn afkomstig van de albums Sound Of Silver (1), This Is Happening (2) en American Dream (6). De overige drie nummers zijn covers: Seconds (van The Human League), I Want Your Love (van Chic) en (We Don’t Need This) Fascist Groove Thang (van Heaven 17). De opnamen zijn voortgekomen uit de rehearsals voor de American Dream tournee. De purist in LCD voorman James Murphy maakte bekend dat de opnamen zijn gemaakt in de ruimte beneden in de Electric Lady Studios, waar John Lennon en David Bowie Fame opnamen in 1975. Het was Murphy’s eerste single.

Net als het The London Sessions album uit 2010 (nummer 3 in mijn album top 50) is Electric Lady Sessions een live album opgenomen zonder de reguliere concert-setting. De band speelt live, wat betekent dat James Murphy taken, die hij normaal gesproken zelf doet, overlaat aan anderen.

En, wederom net als het The London Sessions album, is Electric Lady Sessions een opwindende weergave van hoe de band live klinkt. Strak, geconcentreerd en erg, erg goed. De band laat de ene groove moeiteloos volgen op de andere groove. Voorlopige hoogtepunten: Seconds (waarin Murphy de stem van Phil Oakey griezelig dicht benadert), You Wanted A hit, Get Innocuous (met veel percussie), Home en Emotional Haircut (‘LCD Soundsystem goes wild’).

Al met al, een zeer welkome aanvulling op het oeuvre van LCD Soundsystem. Eerlijk is eerlijk, het is geen essentiële uitgave voor de gemiddelde luisteraar, maar voor liefhebbers van dance muziek op zeldzaam hoog niveau en voor mij persoonlijk is het onmisbaar.

Nummers

 • Seconds
 • American Dream
 • You Wanted A Hit
 • Get Innocuous
 • Call The Police
 • I Used To
 • Tonite
 • Home
 • I Want Your Love
 • Emotional Haircut
 • Oh Baby
 • (We Don’t Need This) Fascist Groove Thang

Uitloopgroef American Dream

LCD Soundsystem - American Dream uitloopgroef (thevinylfactory.com)

LCD Soundsystem – American Dream uitloopgroef

De uitloopgroef van de vinyl versie van American Dream bevatte de tekst ‘SEE U IN 5 YEARS’. Dit verwees dus niet naar de eerst volgende uitgave van de band. Wellicht verwijst het naar de eerst volgende uitgave met nieuw materiaal. Of misschien was het een verwijzing naar de 5 jaar voorafgaand aan de uitgave van American Dream? De tijd zal het leren.

Electric Lady Studios

Electric Lady Studios - Logo (univibes.com)

Voor de liefhebbers een korte geschiedenis van de fameuze Electric Lady Studios te New York. In 1968 kochten Jimi Hendrix en zijn manager Michael Jeffery een kleine club in de kelder van een onopvallend gebouw in de wijk Greenwich Village in New York. De plannen voor het heropenen van de club werden in de ijskast gezet toen de lokale maffia langskwam voor de beruchte pizzo (‘beschermingsgeld’). De plannen moesten worden bijgesteld en een nieuwe bestemming werd al snel overeengekomen: een gespecialiseerde en op maat gemaakte opnamestudio.

Jimi Hendrix at unfinished Electric Lady Studios (nytimes.com)

Jimi Hendrix at unfinished Electric Lady Studios

Het ontwerp, dat helemaal was toegespitst op Hendrix, werd gemaakt door architect en akoesticus John Storyk. De bedoeling was dat er een relaxte sfeer zou zijn, zodat Hendrix’ creativiteit alle ruimte zou krijgen, zonder dat dat zou verzanden in oeverloze sessies of rondhangen.

Uiteindelijk heeft Hendrix maar twee en een halve maand kunnen opnemen in zijn eigen Electric Lady Studios, toen de werkzaamheden nog niet helemaal gereed waren. Op 26 augustus 1970 werd een openingsfeest georganiseerd. Slechts 23 dagen later, op 18 september 1970, stierf Jimi Hendrix in Londen.

Na Hendrix’ dood groeide de studio al snel uit tot een muzikaal Mekka: Stevie Wonder, Frank Zappa, Lou Reed, David Bowie, Led Zeppelin, Billy Cobham, Patti Smith, Kiss, Stanley Carke, Chic, AC/DC, The Clash, Jill Jones, PIL, Run DMC, Weezer, Maxwell, Santana, The Roots, D’Angelo, Common, Depeche Mode, Erykah Badu, Guns ‘N Roses, Nas, U2, ze waren er allemaal.

Ter afsluiting

Heb jij Electric Lady Sessions al gehoord? Wat is jouw mening? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: LCD Soundsystem – Electric Lady Sessions. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!