De beste Donna Summer singles

Donna Summer - Live 1978 (cnn.com)

Donna Summer – Live 1978

Inleiding

Op 25 april dit jaar was het precies 40 (!) geleden dat Donna Summer’s meest bekende en populaire album Bad Girls werd uitgebracht. In mei ga ik naar een concert van Giorgio Moroder, Summer’s vaste producer in de belangrijkste jaren van haar carrière. Verder is het vandaag Koningsdag in Nederland. Ik heb een levendige herinnering aan Koninginnedag 1994: ik liep met mijn verloofde (en een paar maanden later mijn vrouw) over de grachten in Amsterdam en uit één van de ramen werd Summer’s weergaloze State Of Independence gespeeld. Ik was een gelukkig man. Kortom: genoeg aanleiding dus voor een top 10 beste Donna Summer singles.

Donna Summer

LaDonna Adrian Gaines werd op 31 december 1948 geboren in Boston in een vroom christelijk gezin. Aan het eind van de jaren (19)60 deed ze auditie voor de musical Hair, maar dat leverde geen rol op. Toen de musical richting Europa vertrok, werd ze uitgenodigd mee te gaan.

Donna Summer in Van Oekel's Discohoek 1974 (top40.nl)

Donna Summer in Van Oekel’s Discohoek 1974

Ze belandde in Duitsland, werd verliefd en trouwde met Helmuth Sommer en ze nam de artiestennaam Donna Summer aan. In Nederland deed Summer het goed, met name vanaf 1974, toen ze met het nummer The Hostage aantrad in het anarchistische TV muziekprogramma Van Oekel’s Discohoek, dat het reguliere popprogramma Toppop parodieerde en artiesten soms wegstuurde, omdat de presentatoren het niks vonden of zin hadden in iets anders. Maar met Summer was er een klik. Ze vond het programma leuk en kwam zelfs twee maal terug.

In 1975 werd Love To Love You Baby uitgebracht. Het gesteun en gekreun was opzienbarend en leidde tot boycots, maar het tij was niet meer te keren. Het nummer werd wereldberoemd en een grote hit. Ook in de Verenigde Staten kreeg men lucht van het nummer en Casablanca baas Neil Bogart wilde Summer op zijn label hebben. De overeenkomst tussen beiden leidde tot de opkomst van het label en de identificatie met disco.

Summer verdiende al snel de titel The Queen of Disco en werd soms ook The First Lady of Love genoemd. De samenwerking met Giorgio Moroder, een elektronische muziek pionier, leverde prachtige muziek op, waaronder het indrukwekkende I Feel Love dat in 1977 werd uitgebracht in Nederland. Over het nummer verscheen al eerder een artikel op dit blog onder de titel I Feel Love: de toekomst is hier en nu!.

1978 en 1979 waren de grote succesjaren van Donna Summer. Summer voelde zich echter in toenemende mate ongemakkelijk bij het imago dat ze had. Ze stortte in en keerde terug tot het geloof, waarna ze nog een laatste album voor Casablanca opnam. Ze nam het dubbelalbum Bad Girls op dat werd uitgebracht op 25 april 1979. Het bleek haar grootste hit. Omdat Summer van de disco en haar sexy imago afwilde, verliet ze Casablanca. Ze moest al snel de samenwerking met Giorgio Moroder opgeven van haar nieuwe platenmaatschappij, het net opgerichte Geffen.

Donna Summer & Quincy Jones (billboard.com)

Donna Summer & Quincy Jones

De samenwerking met Quincy Jones in 1982 leverde een prachtig album en hits op, maar daarna ging het steeds minder met de carrière van Summer. Een enkele opleving had ze nog wel (zoals She Works Hard For The Money uit 1983), maar toen ze aan het einde van de jaren (19)80 ging samenwerken met het producertrio Stock, Aitken & Waterman kwamen de hits weer terug, waarvan This Time (I Know It’s For Real) de bekendste was. Hierna werd de samenwerking verbroken en raakte Summer weer in de vergetelheid.

In 1997 werkte ze weer met Giorgio Moroder aan de single Carry On, wat haar haar een Grammy Award in de categorie Dance opleverde. In de 21e eeuw richtte Summer zich nadrukkelijk op andere zaken dan muziek, zoals schilderen en het schrijven van haar autobiografie Ordinary Girl: The Journey (waar in 2018 een musical op werd gebaseerd). In 2008 verscheen Crayons, dat met name in de VS een groot succes was.

Op 17 mei 2012 overleed Donna Summer aan de gevolgen van longkanker. Summer beweerde dat ze de kanker kreeg na het inhaleren van giftige deeltjes tijdens de aanslagen in New York op 11 september 2001. Ze werd slechts 63 jaar oud.

Hierbij de 10 beste Donna Summer singles, in volgorde van de datum dat de single voor het eerst in de Nederlandse tip en/of hit lijst werd opgenomen (cursief getoond):

 

Donna Summer - Love To Love You (top40.nl)

Love To Love You

maart 1975

Het nummer waar de internationale carrière van Donna Summer mee begon. Het gehijg, gesteun en gekreun was opvallend en nieuw, en volgens velen schandalig. Volgens sommigen simuleert Summer maar liefst 22 orgasmes in het nummer.

Het bereikte de nummer 1 positie in Nederland.

 

Donna Summer - I Feel Love (single) (anycontent.net)

I Feel Love

juli 1977

Kan niet ontbreken in deze lijst.

Zie ook I Feel Love: de toekomst is hier en nu!.

 

Donna Summer - Last Dance (top40.nl)

Last Dance

juni 1978

Afkomstig van de discofilm Thank God It’s Friday. De film moest de concurrentie aangaan met Saturday Night Fever, wat jammerlijk mislukte.

Dat lag niet aan Summer. Dit is een prima disco nummer.

 

Donna Summer - Mac Arthur Park (top40.nl)

MacArthur Park

oktober 1978

Prachtige uitvoering van het James Webb nummer, dat in 1968 werd uitgebracht door de zanger Richard Harris. Een mooi nummer met nogal bevreemdende tekst.

De uitvoering van Donna Summer is een disco klassieker. Summer overtuigt én ontroert als zangeres.

 

Donna Summer - Hot Stuff (top40.nl)

Hot Stuff

mei 1979

Eerste single van het grootste en beste album van Donna Summer (Bad Girls). Een voorloper van Hi-NRG, dat aan het begin van de jaren (19)80 hoogtij vierde.

 

Donna Summer - Bad Girls (top40.nl)

Bad Girls

juli 1979

Een nummer over prostituees en hun werk. In dit geval het oppikken van klanten in auto’s.

toot toot peep peep

 

Donna Summer & Barbra Streisand - No More Tears (Enough Is Enough) (top40.nl)

No More Tears (Enough Is Enough)

oktober 1979

Duet met Barbra Streisand.

Het begin van een levenslange vriendschap tussen beiden. Ze waren zwaar onder de indruk van elkaars vocale kunnen.

 

Donna Summer - On The Radio (top40.nl)

On The Radio

februari 1980

Opgenomen na Bad Girls als bijdrage aan de soundtrack van de film Foxes

Topnummer.

 

Donna Summer - Love Is In Control (Finger On The Trigger) (top40.nl)

Love Is In Control (Finger On The Trigger)

juli 1982

De eerste single van de samenwerking met Quincy Jones, die samen met Summer het album Donna Summer maakte. Funky nummer met prachtige productie.

 

Donna Summer - State Of Independence (45cat.com)

State Of Independence

oktober 1982

Tweede single van het album dat Summer met Quincy Jones opnamen. Omdat Jones nogal wat mensen kent, bestaat het (overigens hartverscheurend mooie) koor uit onder anderen Michael Jackson, Lionel Richie, Dionne Warwick, Quincy Jones, Stevie Wonder en Christopher Cross.

Dit nummer is verbluffend mooi. De instrumentatie, de productie en het vocale vuurwerk maken dat ik geen genoeg kan krijgen van dit nummer. Absolute wereldtop!

Het bereikte de nummer 1 positie in Nederland.

 

Ter afsluiting

Wat vind jij van Donna Summer? Mis je nummers, en zo ja, welke? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: De beste Donna Summer singles. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

8 reacties

Ga naar reactie formulier

 1. Theme From The Deep (Down Deep Inside) wordt vaak vergeten, maar hoort m.i. toch wel ergens in dat rijtje te staan.

  https://www.youtube.com/watch?v=i7gKJItMomE

  1. Leuke toevoeging, thx!

  • Edward op 27-04-2019 om 18:43
  • Reageer

  Leuk! Erwin, dat je eens aandacht besteed aan Donna, ze had een prachtig goeie stem. Ik was in de jaren ‘70 al zwaar onder de indruk, luister maar eens naar Live & More (incl. 17 min versie MacArtur Park – YES!). Mooie lijst, ik mis Could It Be Magic denk ik nog. En probeer eens op zoek te gaan naar het (in NL totaal onbekende) duet uit 1979 met Paul Jabara: Never Lose Your Sense Of Humor. Super gillen, die plaat. Heerlijk camp. https://youtu.be/yMJHPUNSUsY

  1. Leuke toevoeging, thx!

 2. Typisch jeugdsentiment en inderdaad : hot stuff . We hebben er ons suf op gedanst.

  1. Jullie ook?

 3. nummer waar het eigenlijk mee begon wat dacht je van lady of the nigt en natuurlijk the hostage wereld nummers

  1. Ook mooi inderdaad!

Complimenten/opmerkingen? Graag!