Prince en North Sea Jazz in 2011: drie overgetelijke nachten in Rotterdam

Prince - North Sea Jazz 2011 (northseajazz.com)

Prince – North Sea Jazz 2011

Inleiding

In 2010 was Prince dan eindelijk weer eens in Nederland (en België) te zien geweest. Na een afwezigheid van bijna 8 jaar kon ik Prince weer eens live aan het werk zien. Met name het concert op 8 november 2010 in het Antwerpse Sportpaleis (België) was duizelingwekkend goed. Nou maar hopen dat het niet weer zo lang zou duren.

9 mei 2011

Het weerzien zou gelukkig een stuk sneller gaan worden. Op 9 mei werd het onderstaande persbericht de wereld in gestuurd:

Prince drie keer op North Sea Jazz Festival

Het North Sea Jazz festival in Rotterdam heeft zijn programma uitgebreid met drie zogenoemde plusconcerten van Prince. Op alle dagen sluit de Amerikaanse popartiest de 36e editie van het festival af, zo meldt organisator Mojo maandag.

Elke nacht geeft de zanger uit Minneapolis een andere show met daarin onder meer zijn grootste hits. Verder treden onder anderen BB King, Seal, Chaka Khan, James Blake en Snoop Dogg op tijdens het driedaagse jazzfestival op 8, 9 en 10 juli in de Maasstad.

Liefhebbers van Prince kunnen een festivalkaart in combinatie met een kaartje voor het plusconcert kopen, maar er zijn ook losse kaarten verkrijgbaar voor het optreden van de artiest. De kaartverkoop begint vrijdag om 10.00 uur.

Prince gaf in november een eenmalig concert in de Arnhemse GelreDome. Bekende nummers van hem zijn Purple Rain en Cream. (ANP)

Trouw, 9 mei 2011

Uiteraard moest ik daarbij zijn. Drie avonden lang Prince, met drie verschillende shows! De voorverkoop zou al starten op vrijdag de 13e mei. Bijgelovige mensen valt het direct op: vrijdag de 13e, een ongeluksdag. Bijgeloof zou in dit geval waarheid worden.

 

Prince - North Sea Jazz 2011 verkoop problemen (apoplife.nl)

Prince – North Sea Jazz 2011 verkoop problemen

13 mei 2011

Meerdere computers, verschillende accounts, drie bestellingen, zou het goed komen? Normaliter wel. Deze keer echter niet. Nog voor de verkooptijd van 10:00 al direct de wachtrij, die maar niet kleiner werd. Mensen die er welk doorheen kwamen kregen foutmeldingen en werden weer terug geplaatst. Om 12:23 uur de melding dat de problemen waren opgelost en de verkoop weer werd hervat. Maar: weer dezelfde problemen. Pas rond de klok van 15:30 nam het Nederlandse Ticketmaster de enige juiste beslissing: stopzetten van de kaartverkoop.

Kaartverkoop concerten Prince per direct stil

Concertorganisator Mojo legt de kaartverkoop voor de concerten van Prince per direct stil.

De kaartverkoop voor de drie concerten van de Amerikaanse popartiest ging vanochtend van start, maar door technische problemen met het ticketsysteem kon niemand een kaartje kopen tot half een ’s middags, zo meldt Mojo.

Enorme wachtrijen
De kaartverkoop begint dinsdag weer om 10.00 uur. ‘We krijgen het systeem niet goed. We willen mensen niet onnodig laten wachten’, lichtte een woordvoerster toe. Prince staat drie keer op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam op 8, 9 en 10 juli.

‘Er waren enorme wachtrijen ontstaan’, zei de woordvoerster. Volgens haar is er een internationaal probleem met het ticketsysteem. ‘We zijn de hele dag keihard aan het werk om de problemen op te lossen, maar we krijgen het niet voor elkaar.’

Hoeveel kaarten er precies verkocht zijn, wist de zegsvrouw niet. ‘Een paar duizend. Er is nog niet veel verkocht.’

Plusconcert
Liefhebbers van de zanger uit Minneapolis kunnen een festivalkaart in combinatie met een kaartje voor het zogenoemde plusconcert (89 euro plus 40 euro) kopen, maar er zijn ook losse kaarten verkrijgbaar voor het optreden van de artiest (89 euro). Vooral de ‘pluskaarten’ zijn gewild.

de Volkskrant, 13 mei 2011 15:39

17 mei 2011

Op 17 mei 2011 ging alles gelukkig wel goed. En, kaarten voor elke avond waren veilig gesteld!

Programma North Sea Jazz festival 2011

Het affiche voor het North Sea Jazz festival van 2011 was sowieso al indrukwekkend, met een mooie mengeling van oude bekenden en spannende nieuwe jonge artiesten, de reden waarom het festival zo geliefd is, ook door mij.

Met namen als

 • Esperanza Spalding, Paul Simon, Natalie Cole, Gregory Porter, Janelle Monáe, BB King, Return To Forever, Eric Dolphy, Larry Graham, Pharaoh Sanders en Larry Graham op vrijdag 8 juli
 • Sergio Mendes, John McLaughlin, Toots Thielemans, Chaka Khan, Charles Bradley, Al Foster, Roy Ayers, John Scofield, Seal, Selah Sue, Candy Dulfer en Trombone Shorty op zaterdag 9 juli
 • Kyteman, Jan Akkerman, Mavis Staples, Raphael Saadiq, Jungle By Night, Tom Jones, Sabrina Starke, Tribute To Miles (Herbie Hancock, Wayne Shorter, Marcus Miller), Snoop Dogg, Bootsy Collins, Branford Marsalis en Flying Lotus op zondag 10 juli

was het festival al rijk bedeeld met een mooi, interessant en afwisselend programma, toen Prince zijn wat merkwaardig genoemde Welcome 2 America Euro Tour aan het plannen was (inmiddels weten we dat Welcome 2 America de titel van een niet uitgebracht album was) en contact opnam met de organisatie en de wens uitte dat hij graag drie avonden zou willen optreden. Uiteraard werd daar bevestigend op gereageerd. Het festival had een wereldpremière. Niet eerder had Prince drie avonden achter elkaar opgetreden onder de noemer van een festival, met de belofte elke nacht iets anders te brengen.

De North Sea Jazz programma pagina van Prince bevatte:

Prince - North Sea Jazz 2011 programma (northseajazz.com)

Over

North Sea Jazz heeft dit jaar een heuse Koning van de Nacht. Niemand minder dan megaster Prince zal op 8, 9 én 10 juli na het reguliere programma de kleine uurtjes in de Maas vullen.

His Purple Highness werd in 1958 geboren als Prince Rogers Nelson, als zoon van een pianist/componist en een jazz zangeres. Al op zijn zevende leerde hij zichzelf pianospelen en schreef zijn eerste nummer. Sinds zijn doorbraak begin jaren tachtig is Prince niet meer weg te denken uit de muzikale geschiedenis: hij zette een enorme rij hitsingles op zijn naam – zowel onder eigen naam als geschreven werk voor anderen – en verkocht meer dan honderd miljoen albums over de hele wereld. Daarnaast ontving hij onder meer zeven Grammy’s, een Golden Globe en een Academy Award. Afgelopen november speelde Prince voor het eerst in acht jaar weer in Nederland. Hij deed toen het Arnhemse GelreDome aan; een concert waar de recensies over jubelden.

Op North Sea Jazz brengt de muzikant uit Minneapolis op elk van de drie avonden een ander programma, waarbij zijn vele hits natuurlijk niet zullen ontbreken. En wie weet zit er links en rechts nog wel een spannende samenwerking in. Immers, op alle dagen van het festival spelen acts waarmee de zanger/gitarist in het verleden werkte. Denk daarbij aan Janelle Monáe, Larry Graham, Chaka Khan, Bootsy Collins, Raphael Saadiq, Mavis Staples, Esperanza Spalding, Candy Dulfer… Enfin, genoeg mogelijkheden voor een aantal fijne jams.

“My name is Prince, and I am funky”, zong de meester ooit. Het publiek van North Sea Jazz is alvast gewaarschuwd: dat worden onvergetelijke avonden met vast unieke ontmoetingen!

Programma North Sea Jazz 2011

Prince gekte?

Op 6 juni 2011 werd bekend dat Prince op 26 juli 2011 ook nog een ‘gewoon’ concert zou geven. Die kaartverkoop (op 10 juni 2011) verliep soepeltjes en ook daarvoor werden de kaarten bemachtigd. Vier keer Prince in 1 maand!

Ondertussen schreven tijdschriften en kranten vele artikelen over de aankomende concerten. Iedereen keek er naar uit, zeker het muziekminnende deel van de bevolking. Er leek zelfs sprake van een hernieuwde Prince koorts, net als in 1986/1987/1988 toen Nederland drie jaar lang in de ban was van het kleine genie uit Minneapolis. De koorts zou in de maand juli nog eens extra worden opgestookt door de twee verrassingsconcerten in de Amsterdamse Melkweg.

Maar eerst de eigen voorbereidingen. Het bleek het makkelijkst te zijn als ik de mensen zou meenemen in de auto richting Rotterdam. Drie keer heen en weer voor Prince? Geen enkel probleem!

Data

Het North Sea Jazz festival 2011 werd georganiseerd op 8, 9 en 10 juli. Omdat de Prince concerten allemaal begonnen na 00:00, vonden de Prince concerten feitelijk plaats op 9, 10 en 11 juli. Deze data zullen worden gehanteerd in de rest van dit artikel.

Prince 08-07-2011/09-07-2011 concertkaartje (apoplife.nl)

Prince 08-07-2011/09-07-2011 concertkaartje

9 juli 2011

Na een voorspoedige rit richting Rotterdam en het parkeren van de auto de rij in voor het Rotterdamse Ahoy. Na binnenkomst een plek zoeken in de zaal en het kon los wat ons betreft. 25 minuten na de geplande starttijd gingen de zaallichten uit, en weer aan, en weer uit, en weer aan, en weer… Een keer leuk, maar daarna vervelend. Dit spelletje zou alle drie nachten worden herhaald.

Het begin spatte ervan af. Het Jimi Hendrix nummer Foxy Lady spatte de zaal in. Een mooi begin. Helaas begon al snel de (overbekende) medley Controversy met de covers van Chic’s Le Freak en Wild Cherry’s Play That Funky Music. Maar er was nog meer, het geluid stond zo hard dat elke muzikale nuance verloren ging in de brij van geluid.

Maar het viel niet alleen tegen door het geluid. Ook de setlist viel tegen. Te veel vrijblijvende covers (hoe goed deze ook werden uitgevoerd), te veel aandacht voor de achtergrondzangeressen. Hoogtepunten waren er ook, waaronder het niet uitgebrachte Only Heaven Knows. Maar het was te weinig. Een tegenvaller, wellicht het slechtste concert dat ik ooit zag van Prince.

Waardering

Setlist 9 juli 2011

 • Foxy Lady
 • Controversy
 • Sexy Dancer (instrumental) / Le Freak (#)
 • (Theme Song From) Which Way Is Up? (#)
 • Play That Funky Music
 • Pass The Peas
 • Let’s Get It On (^)
 • D.M.S.R.
 • Pop Life (incl. Scrapple From The Apple)
 • Musicology (incl. Tighten Up / Prince And The Band)
 • No One Else (†)
 • Misty Blue (æ)
 • A Love Bizarre (incl. incl. Housequake / ( Like) Funky Music) (»)
 • Everyday People (¤)
 • Only Heaven Knows (incl. America)

Toegift:

 • Purple Rain

Toegift 2:

 • If I Was Your Girlfriend
 • Kiss

# Shelby J. en Liv Warfield: zang
^ Andy Allo: zang en gitaar
† Liv Warfield: zang
æ Shelby J.: zang
» Janelle Monáe: gast
¤ Larry Graham: gast

Totale concertduur 140 minuten.

Prince 09-07-2011/10-07-2011 concertkaartje (apoplife.nl)

Prince 09-07-2011/10-07-2011 concertkaartje

10 juli 2011

Na wederom een soepele reis weer op tijd de zaal in. Het concert startte een kwartier later dan de voorgaande dag (40 minuten na de geplande starttijd) met weer dat licht aan, licht uit spelletje… Het zou toch niet, he?

Zeker niet, wat volgde was een verbluffende opening met één van de mooiste Prince nummers aller tijden, Joy In Repetition (zie ook de video verbonden aan dit artikel). Een fenomenale uitvoering. Prince was op dreef, hij had er duidelijk zin in en het geluid was hard, maar loepzuiver. Na een kort Nothing More alweer naar hoogtepunt twee, alweer een persoonlijke favoriet, The Love We Make.

Na de totaal mislukte gastbijdrage van Seal tijdens Mountains (alweer een favoriet), startte Prince het nummer opnieuw en liet horen dat hij toch echt heer en meester was. Prachtig. Na een prima cover van The Beatles’ Come Together en een geïnspireerd Alphabet St., pakte Prince de bas op voor het wat recentere Dear Mr. Man en Sly Stone’s If You Want Me To Stay (over favorieten gesproken).

Na even wat gas terug te hebben genomen (When We’re Dancing Close And Slow!), werd Guitar van stal gehaald. De start van 15 à 20 minuten lang rock en Prince die zijn gitaar liet gieren. Met een minimale bezetting op het podium door I Like It There, Colonized Mind en Bambi. Wow!

De eerste toegift was Peach, gevolgd door de tweede toegift. Alweer een persoonlijk favoriet: The Beautiful Ones. Prince krijste het uit, dit was ongelooflijk wat hier gebeurde!

En nog was het niet klaar. Na de uptempo dansfinale was het dan toch klaar. Prince had niet alleen revanche genomen, hij had één van de allerbeste shows neergezet die ik ooit van hem had gezien!

N.B.:
Ook Prince had begrepen dat het geluid de nacht ervoor ronduit beroerd was: hij bood zijn excuses aan vanaf het podium.

Waardering

Setlist 10 juli 2011

 • Joy In Repetition
 • Nothing More (#)
 • The Love We Make
 • Mountains (^)
 • Come Together
 • Alphabet St.
 • Dear Mr. Man (†)
 • If You Want Me To Stay ()
 • Stand!
 • I Want You Back (æ)
 • When We’re Dancing Close And Slow (»)
 • The Look Of Love (»)
 • Guitar (†)
 • I Like It There (¤)
 • Colonized Mind (¤)
 • Bambi (¤)

Toegift:

 • Peach (incl. Johnny B. Goode) (#, æ)

Toegift 2:

 • The Beautiful Ones (†)

Toegift 3:

 • Dance (Disco Heat)
 • Baby I’m A Star

# Andy Allo: zang
^ Seal: gast
† Zonder Andy Allo, Shelby J. en Liv Warfield
æ Shelby J.: zang
» Andy Allo: mede-zang
¤ Alleen Prince, John Blackwell en Ida Nielsen

Totale concertduur 125 minuten.

Prince 10-07-2011/11-07-2011 concertkaartje (apoplife.nl)

Prince 10-07-2011/11-07-2011 concertkaartje

11 juli 2011

De derde en laatste avond. Wat zou deze avond brengen? Zou het weer zo bijzonder worden? Het concert stond gepland voor 23:45 op 10 juli, maar startte om 00:30. Het jaar oude Laydown knalde energiek de zaal in, gevolgd door prachtige ingetogen versies van The Question Of U en The One. Prince ging dus verder op dezelfde voet als het concert van de dag daarvoor!

Een prachtige uitvoering van When Lay My Hands On U werd al snel gevolgd door een kippenvel uitvoering van Empty Room. Calhoun Square en She’s Always In My Hair volgden. Wat een concert was dit weer zeg!

De grootste verrassing van de avond kwam met Girl, het B-kantje uit 1985, dat Prince nog nooit live had gespeeld. Klaarblijkelijk ook niet eerder met de band, want deze werd op het podium geïnstrueerd hoe en wat er gespeeld moest worden. Een prachtig moment om dit tijdens een regulier concert te zien.

En voor het eerst in drie dagen werd het dan tijd voor een lang blok van hits. Prima uitvoeringen van Partyman, Controversy en met name een euforisch 1999.

De toegiften volgden al snel, waaronder een prachtig Something In The Water (Does Not Compute) en een heerlijk einde met het Time nummer Cool. De zaal stond op zijn kop!

Waardering

Setlist 11 juli 2011

 • Laydown (#)
 • The Question Of U / The One (incl. Gingerbread Man / All Day, All Night)
 • When Lay My Hands On U
 • Brown Skin (^, †)
 • Empty Room (æ)
 • Calhoun Square (æ)
 • People Pleaser
 • She’s Always In My Hair (»)
 • Future Soul Song (#)
 • Girl (¤)
 • Partyman (#)
 • You’re The One For Me (^)
 • Controversy (incl. Housequake)(#)
 • Let’s Go Crazy (#)
 • Delirious (#)
 • 1999

Toegift:

 • Pass The Peas (¢)

Toegift 2:

 • Something In The Water (Does Not Compute) (φ)
 • Nothing Compares 2 U (^, #, †)

Toegift 3:

 • Take Me With U (¤)
 • Raspberry Beret
 • Cream
 • Cool (incl. Don’t Stop ‘Til You Get Enough)

# Zonder Andy Allo
^ Shelby J.: zang
† Zonder Liv Warfield
æ Zonder Andy Allo, Shelby J. en Liv Warfield
» Zonder Shelby J. en Liv Warfield
¤ Andy Allo: mede-zang
¢ Zonder Prince
φ Met Cassandra O’Neal, Morris Hayes en John Blackwell

Totale concertduur 135 minuten.

Recensie

Drie dagen Prince in Rotterdam. Wat valt er nog over te zeggen? De belofte elke avond iets anders te brengen werd ingewilligd. Slechts Controversy en Pass The Peas werden twee keer gespeeld. Maar liefst 62 nummers hadden de revue gepasseerd.

Voor de vele Prince fans was het een zeldzaam feestje geweest. Het vele obscure materiaal, de gretigheid waarmee Prince zijn nummers bracht en de (relatief) intieme sfeer waren uitermate bijzonder. De tweede en derde concertavond waren beiden van een ongekend hoog niveau en behoorden tot het beste dat Prince ooit op de Nederlandse podia had laten zien.

De vraag is natuurlijk hoe Prince was overgekomen op het standaard North Sea Jazz publiek. Naast het geluid van het eerste concert werd er wel geklaagd, met name over het gebrek aan hits / herkenbare nummers. In een festivalsetting spelen artiesten vaak een wat publiekvriendelijke set. Prince deed dat zeer zeker niet, wat er in resulteerde dat veel bezoekers, die een keer Prince wilden zien, afhaakten.

Maar voor de fans was het een waar walhalla gebleken.

Prince - North Sea Jazz 2011 - Pers reacties (apoplife.nl)

Reacties in de Nederlandse pers

De Nederlandse pers was teleurgesteld en geïmponeerd. Vele recensenten zagen alleen het eerste en tweede concert. De tegenstelling tussen die beide dagen was enorm.

De belangrijkste opmerkingen uit de pers:

Maar wat volgde was in wezen één lange jam, een workshop funk spelen van de absolute meester.
(NRC Handelsblad, 9 juli 2011)

Het gevoel van teleurstelling overheerst nu al de hele dag.
(de Volkskrant, 9 juli 2011)

En op de beste momenten, de meest indringende ballad, of huiverende gitaartoon, of de rauwste funk, is het intense muzikale gevoel dat hij daar inlegt, overrompelend.
(NRC Handelsblad, 10 juli 2011)

In de vorm van zaterdag is Prince een artiest die ver boven de rest uitstijgt.
(de Volkskrant, 10 juli 2011)

Met Prince is sowieso de koning NSJ 2011 genoemd.
(Algemeen Dagblad, 11 juli 2011)

Ongebruikelijke structuren, wendingen, uithalen, tempowisselingen, emoties, het gaat allemaal zo gemakkelijk maar het gaat allemaal gepaard met gevoel.
(Blues Magazine, 11 juli 2011)

Even betoverend als tijdens de stadionshow in het Gelredome vorig jaar, en evenveel het bewijs van dat Prince begrijpt wat optreden moet zijn: lol hebben, genieten, improviseren en ieder nummer spelen alsof het je laatste is.
(Metro, 11 juli 2011)

Van Prince spat alle klasse af.
(Telegraaf, 11 juli 2011)

De man die in zijn eentje deze editie van North Sea Jazz moest dragen, en dat zonder moeite deed.
(Trouw, 11 juli 2011)

Gelukkig weet Prince op zijn derde slotakkoord de feestvreugde eindelijk goed vast te houden.
(OOR, 12 juli 2011)

Leuk dat hij elke avond iets anders wilde doen, maar als je te weinig inspiratie of misschien wel kwaliteit hebt om zoveel tijd te vullen, dan maar liever drie keer hetzelfde en dan goed.
(Jazzenzo, 13 juli 2011)

Zie het sub-artikel Prince – North Sea Jazz festival 2011 – De recensies voor de volledige recensies.

Ter afsluiting

Was jij er ook bij op één of meerdere van die bijzondere avonden in juli 2011? Wat vond jij ervan? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Prince en North Sea Jazz in 2011: drie overgetelijke nachten in Rotterdam. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

 

Meer Prince?

Complimenten/opmerkingen? Graag!