Prince – De 5 minst favoriete albums!

Prince - 5 Minst Favoriete Albums - Header (apoplife.nl)

Prince - 15 Beste Albums - Header (apoplife.nl)

Dit artikel hoort bij het verhaal Prince – De 15 beste albums!.

Inleiding

Om balans te geven aan het hoofdartikel, hebben de A Pop Life Panel leden ook hun lijst met 5 minst favoriete Prince albums opgesteld. Voordat de lijst wordt getoond, nog een aantal dingen:

 • Het album met de meeste punten is winnaar en zo verder. De puntentelling is als volgt:
  • Nummer 1: 5 punten
  • Nummer 2: 4 punten
  • Etc

  Van alle 7 lijsten worden de punten opgeteld en dat maakt de definitieve lijst.

 • In het geval meerdere albums hetzelfde aantal punten krijgt wordt de sortering uitgebreid met het jaartal van initiële (bedoelde) uitgave en de titel van het album (alfabetisch).
 • Het album moet zijn uitgegeven tijdens het leven van Prince, dus voor 21 april 2016.
 • Elk album telt mee, dus dat geldt ook voor live albums en compilaties.
 • De nummer 1 is de minst favoriete van de 5 genomineerden.

Omdat de nummers 4, 5 en 6 hetzelfde puntenaantal haalden is, bestaat deze top 5 uit 6 titels.

Met gepaste trots en oprechte dankbaarheid aan alle leden van het A Pop Life Panel, hierbij Prince’ 5 minst favoriete albums!

Prince - Planet Earth (spotify.com)

Prince – Planet Earth

1. Planet Earth

(2007)

Opmerkingen

Bram Tja… Draak zeggen we dan.
(wel ok: Planet Earth (tikkeltje over the top, maar te doen), Somewhere Here On Earth, Chelsea Rodgers)
Edward Ik kan hier niks ontdekken waarvan ik op m’n kop ga staan.
Geen dranghekken materiaal.
Chelsea Rodgers en Lion Of Judah zijn wel aardige trax.
Erwin Compleet nietszeggend album. Onbegrijpelijk dat dit na het fantastische 3121 kwam.
Herman Deze zat gratis bij een giga-foute krant, de Mail On Sunday, wat misschien een stille hint was. Raar genoeg is het algehele geluid van Planet Earth vreemd mooi, net als het art-design, maar voor mij zijn het de composities die niet lekker in het gehoor liggen; ze laten me koud. Twee nummers staan op een afspeellijst, maar de rest is vergeetwaardig.
Leon Ow… hier zijn een paar willekeurige nummers in de prullenbak… laten we ze op een cd zetten, één OK nummer toevoegen, Chelsea Rodgers, en het een album noemen.
Rick  
Vincent  
Prince - 20Ten (spotify.com)

Prince – 20Ten

2. 20Ten

(2010)

Opmerkingen

Bram  
Edward  
Erwin Zielloze slappe plaat, Prince onwaardig.
Herman Hetzelfde als bij de vorige twee; niks aan dit album klinkt groovy in mijn oren; zelfs de funk klinkt slap. De teksten boeien me niet. Dat is nogal wat, want de stem van Prince is mijn favoriete in de hele wereld.
Leon Zo’n album dat je gewoon vergeet, letterlijk. Ik zag een paar keer een titel van dat album voorbij komen, waarvan ik dacht dat het een nieuw nummer was… bleek het van dat album te zijn. Nietszeggende muziek, inspiratieloos, vaag… gewoon niet wat je wil… zelfs niet bij je krant.
Rick  
Vincent  
Prince - HITnRUN Phase One (spotify.com)

Prince – HITnRUN Phase One

3. HITnRUN Phase One

(2015)

Opmerkingen

Bram  
Edward Fucking hell, wat een incoherente puinbak. Vreselijk album!
Erwin  
Herman  
Leon  
Rick Ook deze plaat heb ik weinig gedraaid. Prince flirt hier met nieuwe muziekstromingen en hippe geluidjes. Dit gaat in mijn optiek ten koste van de liedjes zelf. Normaal vind ik veel van Prince zijn experimentele werk best goed. Op deze plaat werkt het voor mij niet. Is dat erg? Nee met zoveel albums en successen mag er best eens een mislukt experiment tussen zitten. HITnRUN Phase Two is vreemd genoeg heel anders en een stuk beter.
Vincent  
Prince - Graffiti Bridge (last.fm)

Prince – Graffiti Bridge

4. Graffiti Bridge

(1990)

Opmerkingen

Bram  
Edward Pffff… wat een enorme teleurstelling na een run van zeer succesvolle opeenvolgende albums in de jaren 80. Zelfs de twee toppers The Question Of U en Joy In Repetition kunnen de zaak hier niet redden. Een album wat ik sinds 1990 ook niet meer heb opgezet ooit.
Erwin  
Herman  
Leon No comment 🙂
Rick  
Vincent  
Prince - The Slaughterhouse (tidal.com)

Prince – The Slaughterhouse

5. The Slaughterhouse

(2004)

Opmerkingen

Bram Ik vind The Chocolate Invasion vele, vele malen sterker.
(wel ok: Y Should Do That When Can Do This?)
Edward  
Erwin  
Herman  
Leon De titel zelf… de muziek… ik denk dat ik elk nummer maar één keer heb gespeeld en het meeste heb overgeslagen na 15 seconden. Je vraagt je af waarom een genie je soms volledig verrast met onzin.
Rick  
Vincent  
Prince - MPLSound (princeestate.com)

Prince – MPLSound

6. MPLSound

(2009)

Opmerkingen

Bram Voor de verdere rest zit dit album vol slappe beats.
(wel ok: Dance 4 Me, Ol’ School Company)
Edward  
Erwin  
Herman Ingeklemd tussen twee albums die ik leuker vind, bevat deze geen nummers of geluiden die ik erg leuk vind. Zelfs Q-Tip kan deze plastic pastiche niet redden.
Leon  
Rick  
Vincent  

 

Duiding en verantwoording

Dit was het dan: de 6 minst favoriete Prince albums volgens het A Pop Life Panel. Uiteraard valt er nog wel wat over te zeggen.

In totaal zijn er 20 titels benoemd, waarvan er maar liefst 13 zijn die na 2000 zijn uitgekomen, 6 in de jaren (19)90 en 1 uit de jaren (19)80. De top 6 bestaat, op één album na, uit albums die na 2000 zijn uitgekomen.

Relatie met de 15 beste albums

Wat is de relatie van deze uitslag met de scores in het hoofdartikel Prince – De 15 beste albums!? Van de 20 genoemde titels komen er maar liefst 12 voor in de persoonlijke top 15 beste albums van de A Pop Life Panel leden. Maar liefst 4 van de albums in de top 6 worden ook genoemd in het hoofdartikel Prince – De 15 beste albums!.

Grappig om te constateren dat er over het oeuvre van Prince zulke uiteenlopende meningen en voorkeuren zijn waar te nemen.

De complete lijst

Voor iedereen die er maar geen genoeg van kan krijgen, hieronder de complete lijst met genoemde titels, gesorteerd op het aantal punten dat een titel heeft gekregen, het jaar van uitgave en de titel van het nummer. Klik op de onderstaande tekst om de complete lijst te tonen.

De individuele lijsten

Alle lijstjes zijn voorzien van persoonlijk commentaar, opmerkingen en herinneringen. Alle lijsten zijn hieronder opgenomen. Klik op één of meerdere regels hieronder.

Ter afsluiting

Uiteraard zijn we benieuwd naar reacties, op- en aanmerkingen en jullie mening. Gebruik het reactieformulier onderaan dit artikel en neem contact op. Het wordt gewaardeerd!

Complimenten/opmerkingen? Graag!